Novak Đoković Monte Karlo
Novak Đoković Monte Karlo; Foto: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Još jedna prekretnica u sezoni, pa možda i u karijeri najboljeg tenisera sveta.

Novak Đoković, koji će se od sledećeg ponedeljka vratiti na prvo mesto ATP liste, imaće možda i najvažniju sezonu na šljaci u karijeri.

PROČITAJTE JOŠ

Po mišljenju mnogih stručnjaka Đoković je najraznovrsniji igrač svih vremena koji je na svakoj podlozi ili prvi favorit ili u samom vrhu favorita. Na travi mu ovog trenutka nema ravnog, na šljaci je rame uz rame sa Rafaelom Nadalom, na betonu mu je već dve godine unazad najveći rival Danil Medvedev.

Ipak, sada će upravo sezona na drobljenoj cigli mnogo odlučiti o tome kako će izgledati ATP lista u nastavku sezone.

Đoković od početka godine nije mogao da brani čak 4.000 ATP poena. Nije mogao da igra na Australijan openu (2.000), na Indijan Velsu (1.000), a ostaće i bez prilike da osvoji ijedan bod u Majamiju od 23. marta.

Sve ovo svedoči da će Novak morati da baci sve karte na turnire na šljaci. I dalje nije siguran da li će kasnije moći da se takmiči u Torontu i Sinsinatiju, te na US Openu, očekuje se da Kanada i SAD popuste mere do trenutka kada dođe vreme za ove turnire, ali to nije nigde zvanično i potvđeno. To bi moglo da znači još 4.000 bodova koje je nemoguće osvojiti.

Zato će srpski teniser sve karte bez ikakve dileme baciti na turnire na šljaci. Sezonu će početi u Monte Karlu od 10. do 17. aprila, a zatim će uslediti turnir u Beogradu koji je na programu od 18. do 24. Nakon toga će Novak napasti titule u Rimu i Madridu gde tradicionalno igra dobro, a po drugi put u karijeri će biti u prilici da brani titulu šampiona na Rolan Garosu.

Novak je izuzev kiksa u Monte Karlu prošle godine (kada je poražen od Danijela Evansa u trećoj rundi) gde može da osvoji čak 910 novih poena, imao uspešnu sezonu, pa će braniti najviše bodova na šljaci od svih igrača na turu.

Đoković brani 500 poena u Madridu, 600 u Rimu, 2.000 na Rolan Garosu, pa ukupno brani čak 3.530 bodova. Stefanos Cicipas brani 3.355, dok Rafael Nadal, „Kralj šljake“, ovog puta brani 2.860 bodova.

Sve ovo će učiniti borbu za prvo mesto i za zvanje najboljeg tenisera godine daleko dinamičnijim i napetijim, a Novak mora da bude na najvišem nivou kako bi uspeo još jednom da ostane prvi na svetu na kraju godine.

Pitanje je koliko je to cilj Novaku, ali osvajanje Rolan Garosa je sigurno najviši prioritet.

Ne bi bilo preveliko iznenađenje ukoliko Đoković odluči da doda novog čoveka svom stručnom štabu. Znao je kroz karijeru da promeni trenere, a uostalom saradnja sa Andre Agasijem je objavljena Otvorenog prvenstva Francuske 2017. godine.

Naravno, za sada nema nikakvih spekulacija ko bi mogao da postane na neki način naslednik Marjana Vajde u stručnom štabu, ali se očekuje osveženje i trener koji bi praktično podelio teret sa Goranom Ivaniševićem.

Hrvatski teniser je bio odličan na travi (osvojio Vimbldon 2001. godine) i unapredio je servis-volej igru Đokovića, ipak, ne bi bilo iznenađenje da Novak dovede čoveka koji bi mu pomogao savetima na šljaci.

Pitanje je da li Novak u ovom trenutku želi da se upušta u novi eksperiment, ali rastanak sa Vajdom jeste otvorio vrata takvoj mogućnosti.

Upravo zbog toga bi, ukoliko u stručnom štabu vidimo novo lice, mogla sezona na šljaci bude još jedan veći dodatni izazov.

Aleks Koreča je pre nekoliko dana javno istakao da Novak mora da donese pravu delikatnu odluku kada je u pitanju izbor novog trenera.

„Definitivno Novak mora da pronađe nekog ko će biti produžetak nejgove ruke jer je upravo to radio Vajda. Marjan je tačno znao kako da reaguje i da se nosi u ključnim momentima jer ga poznaje toliko dobro. Možda kada dođe novi trener  i bude kao ‘ne, ne radimo ovo’ ili ‘ne radi to’, ili samo ‘smiri se’, to možda bude nerviralo Novaka“, rekao je Koreča.

Novaku će april u Monaku i Beogradu vrlo verovatno biti prekretnica ove sezone.

BONUS VIDEO Doček Novaka Đokovića na turniru u Dubaiju

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar