Foto: Printscreen Youtube / OGLASNA TABLA

Najbolji teniser planete Novak Đoković posetio je selo Sirogojno, gde je imao turu sa Svetlanom Đaldović, direktorkom Muzeja na otvorenom.

Posle sletanja na aerodrom Ponikve kod Užica, Đoković se trenutno od obaveza na teniskom terenu odmara u lepotama tog kraja Srbije, dvadesetak kilometara od Zlatibora.

PROČITAJTE JOŠ:

„Evo nas u selu, Muzej na otvorenom Staro selo Sirogojno, kod Zlatibora, sa direktorkom muzeja koja je naš domaćin i bila je ljubazna da nam pokaže čitavo selo, pa evo da vas pitam da nam kažete ukratko nekoliko reči o istoriji“, rekao je Đoković u razgovoru sa direktorkom muzeja.

Đaldović je objasnila da selo datira više vekova unazad, ali na značaju dobija pre šezdesetak godina.

„Ovo je jedini muzej na otvorenom u Srbiji i ponosni smo što se nalazi baš u selu Sirogojno. O istoriji sela bih morala da pričam od 15. veka, ali neću da idem toliko daleko. Počeću o istoriji sela od šezdesetih godina prošlog veka kada Sirogojno postaje jedno od najpoznatijih sela u tadašnjoj Jugoslaviji, kada dostiže takve visine da je poznato u celom svetu po džemperu. Iz tog predivnog i jedinstvenog džempera proistekao je ovaj Muzej na otvorenom. Drago mi je što ste i vi danas ovde sa nama. Drago mi je da uz ovu našu šetnju i priču prepoznajem koliko želite da upoznate našu i vašu tradiciju, poreklo svih nas i koliko ste oduševljeni našim muzejem“, rekla je direktorka.

Đoković se tokom razgovora našalio rekavši da ih je jedan od lokalnih domaćina lepo ugostio i nahranio.

„Oduševljen sam i Vama i gostporimstvom i zahvaljujem se. Naravno, običaji i tradicija, kultura, to je na neki način obaveza za sve nas da ponovo obnovimo to gradivo i mnoge stvari koje ne znamo, da pokušamo da saznamo, upoznamo, da se približimo selu. Vi radite izuzetan posao i zahvaljujem vam se u ime svih nas, vaših sunarodnika što promovišete selo, približavate kulturu i nasleđe svima nama, mladim ljudima koji misle da je cela svrha života van zemlje, a zapravo nije. Na neki način apelujem na sve da dođu i posete Staro selo, jedini otvoreni muzej kao što je direktorka spomenula. Fenomenalno je osetiti duh predaka ovde, odete nadahnuti i oplemenjeni da više posećujete selo i više provedete vremena u prirodi“, rekao je prvi reket planete.

Podsećamo, Novak je nedavno poražen od Rafaela Nadala u finalu mastersa u Rimu, a sledeći veliki turnir na kom će učestvovati je Rolan Garos.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare