Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Jun. 11. jun. Potencijalno najvažniji datum u teniskoj deceniji, pa i šire. Sve zavisi od dva igrača - Novaka Đokovića i Rafaela Nadala.

Kakav bi to spektakl bio da u velikom finalu Rolan Garosa 11. juna snage odmere po 60. put u karijeri ova dva tenisera (30-29). „Kralj šljake“ protiv čoveka koji je jedini uspeo da ga savlada dva puta na stadionu „Filip Šatrije“. Jedini koji je uspeo da prekine neverovatne nizove trijumfa momka sa Majorke uz Robina Soderlinga. Ukupno tri poraza na pariskoj šljaci u karijeri čini da osvajanje Rolan Garosa uvek deluje kao nemoguća misija, kao veslanje uzvodno, kao penjanje na liticu bez prave opreme.

PROČITAJTE JOŠ

Za sve ostale je to ludost, a za Đokovića?

Još jedan dokaz da je najbolji svih vremena.

Upravo ga je Rafin oreol nepobedivosti u Parizu i naterao da dodatno unapredi igru na šljaci. Ovog puta bi taj meč mogao da znači i odluku ko je GOAT.

Naime, ukoliko neko od njih dvojice dođe do titule osvojiće 23. grend slem pehar u karijeri. Ukoliko to uradi Đoković gotovo izvesno je da će sa tim zvanjem i završiti karijeru, ukoliko to uradio Nadal mnogo će toga zavisiti od toga da li Đoković može da nastavi niz nepobedivosti na Vimbldonu od 2017. godine. Meč koji je više od igre govori i to što se najavljuje tri meseca unapred.

Rafael Nadal
Rafael Nadal; Foto: Tanjug AP Photo/Jean-Francois Badias)

Još nije počela ni sezona na šljaci, a već se priča da bismo ponovo mogli da gledamo okršaj ova dva asa. Toliko daleko da čak i Indijan Vels često pada u drugi plan.

„Mislim da mu je ovo poslednja šansa za kalendarski slem i da će zbog toga morati da osvoji Rolan Garos. Zaista osećam da može to da uradi. Bio sam iznenađen što to nije uspeo pre nekoliko godina i ponovo ću se iznenaditi, jer gledajući ga kako igra na Australijan openu, nema povlačenja. Ne postaje gori na terenu, ne stari. U stvari, on samo postaje bolji. Za mene, što manje igra tenis, bolje je za njega da osvaja glavne turnire“, poručio je Mats Vilander koji je često bio najveći kritičar Đokovića.

Dakle, kalendarski grend slem se pominje sve češće i ove godine, kao i pre dve sezone kada je srpski as ostao jednu, poslednju pobedu „kratak“ za to. Danil Medvedev je slavio u finalu US Opena sa 6:4, 6:4, 6:4.

Đoković će pokušati da pobedi po treći put Nadala, Rafa će želeti još jednom da potvrdi zbog čega je već u toku karijere dobio statuu u kompleksu u Parizu.

Dolazak u eventualno finale bi za Đokovića značilo i izjednačenje još jednog rekorda. U ovom trenutku je više grend slem finala od njega odigrala samo Kris Evert. Ona je na 34, Novak na 33. Ipak, Đoković je i te kako oprezan, pa je pred finale u Melburnu pričao da mu je ovo možda „zlatna šansa, možda i poslednje finale u karijeri, iako se nada da to nije slučaj“.

Dakle u igri su tri velika dostignuća koja bi mogla da ga zakucaju na mestu najboljeg ikada, a ujedno bi pobedom nad Nadalom popravi međusobni skor na 31-29. Ovo je najveće muško rivalstvo u istoriji tenisa, po broju odigranih mečeva, ali i osvojenih titula. I ne postoji niko ko ne bi voleo da i potencijalno poslednja epizoda bude spektakl.

Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Ipak, postoji mogućnost da do tog 60. meča dođe i ranije. U ovom slučaju mnogo zavisi od izbora turnira na kojima će se takmičiti Nadal i Đoković (na kraju teksta imate spisak i datume svih turnira na šljaci do Rolan Garosa). Sigurno je da Nadal neće doći na Srpska open, verovatno je i da će Đoković „žrtvovati“ turniru u Madridu. Ne bi trebalo da bude dileme da će obojica igrati u Rimu, ali i u Monte Karlu ukoliko je Nadal dovoljno zdrav.

Nadal je u Rimu podigao 10 titula, Đoković šest i aktuelni je šampion. U finalu su igrali čak šest puta što dovoljno govori koliko su dominantni na ovom terenu.  Tri puta su igrali u finalu Monte Karla, a dok je Novak tamo podigao dve titule, dok je Nadal čak 11 puta podizao trofej.

Sve ovo govori da bismo mogli da vidimo sjajne igre njih dvojice. Da li i međusobni duel i pre Pariza? Pa, šanse su nešto veće jer Nadal sada nije u Top 3, pa su šanse da izađe na megdan Đokoviću već u četvrtfinalu utoliko veća.

Novak Đoković i Rafael Nadal
Novak Đoković i Rafael Nadal, Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Oba tenisera su došla u fazu karijere gde se računaju samo titule (između toga dani odmora), pa malo mare za mesto na ATP listi. Ipak, upravo bi ona mogla da ih spoji i znatno ranije.

Ulozi su najviši u istoriji tenisa jer nikada pre nismo gledali na terenu dva igrača koji imaju toliko osvojenih titula (gotovo 200) i čak 44 grend slem pehara. Sama najava dvojice tenisera spikerima zadaje mnogo glavobolja kada krenu da nabrajaju sve osvojene grend slem turnire i ukupni broj trofeja.

Ipak, meč decenije, zašto ne i čitave jedne teniske generacije, mogao bi da učini da odluči pitanje najboljeg ikada i pre nego što zapravo završe karijere.

Turniri na šljaci

Monte Karlo (masters) 9-16. april

Barselona (serija 500), Srpska open (serija 250) 17-23. april

Madrid (masters) 26. april – 7. maj

Rim (masters) 10-21. maj

Rolan Garos (grend slem) 28. maj-11. jun

Vimbldon (grend slem) 3-16. jul

BONUS VIDEO Magičan volej Novaka naterao Hurkača da „poleti“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar