Foto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Američki novinar posvetio ogroman tekst Đokovićevom trijumfu.

Novak Đoković je osvojio svoju 21. grend slem titulu trijumfom na Vimbldonu i nastavio da ispisuje istoriju.

Ovo je bila sedma titula u Londonu za srpskog tenisera, a nastavio je i svoju trku sa Rafaelom Nadalom za zvanje najvećeg tenisera ikada.

PROČITAJTE JOŠ

Čuveni američki listi „Njujork tajms“ posvetio je veliki tekst o Novakovom trijumfu pod nazivom „Napravljen da bude fleksibilan, Novak Đoković se vratio nazad“.

Novinar Kristofer Kliri poznat i po tome što je napisao biografiju o Rodžeru Federeru počinje tekst rečenicom koju često čujemo da je „Novak Đoković čovek od gume“.

„Dok su se on i Nik Kirjos pripremali da uđu na Centralni teren za finale muškog singla na Vimbldonu u nedelju, Kirjos se šetao u krug u zgradi u zgradi. Đoković je stao nekoliko koraka iza njega i protezao se, baš kao što je to činio svih godina za izazove koje dolaze“, počinje svoj tekst Kliri.

Američki novinar potom podseća na Novakovo odrastanje.

Novak Đoković Foto: REUTERS/Toby Melville

„Jednom sam stigao u Beograd, u Srbiju, da razgovaram sa njegovom Jelenom Genčić koja ga je trenira u detinjstvu, mentorom svilenog glasa bledoplavih očiju koje su ga otkrile na udaljenom tvrdom terenu u srpskim planinama kada je imao samo šest godina i naučile ga o mnogo toga više nego damo o forhendu i bekhendu“.

Kliri potom objašnjava na šta je mislio.

„Slušali su klasičnu muziku i razgovarali o literaturi, sve sa pogledom na osobu i igrača koji će postati negde daleko na svom razvojnom putu, kada sudovi ne bi imali pukotine i kada NATO bombe više ne bi prekidale njihove vežbe“.

Tu zapravo dolazi do objašnjenja Novakove fleksibilnosti.

„Razvijanje i očuvanje njegove fleksibilnosti bilo je deo njenog režima i njene vizije. ‘To je najteža stvar sa kojom je morao da se nosi kada je bio mlad’, rekla je 2010. godine, držeći teniski reket. ‘Radili smo samo na nogama, samo na brzini“, seća se Kliri reči žene koja je imala ogroman uticaj na Novaka ističući da bi bila ponosna da je mogla da ga gleda u nedelju na Vimbldonu.

Novak Đoković Foto: REUTERS/Matthew Childs

Novinar podseća da je Novak godinu dana ranije srušio Beretinija, ali da je potom propustio da osvoji Vimbldon i dođe do kalendarskog slema. Usledio je haos sa vakcinacijom i napadima na srpskog asa i sve što se dešavalo u Australiji i podsetio da je povratak na teren bio težak.

„Kada se nakratko vratio u akciju u Dubaiju krajem februara, rekao je da mu je neprijatno da se nosi sa neodobravanjem onih koji su izdaleka gledali šta se dešava u Australiji. Kako je turneja nastavljena u martu, on nije mogao da uđe u Sjedinjene Države, zbog svog nevakcinisanog statusa, da se takmiči na turnirima Masters 1000 u Indijan Velsu, Kalifornija, i Majamiju, Vrativši se u akciju, mučio se sve do titule u Rimu ,a zatim je usledio poraz u četvrtfinalu na Rolan Garosu od Rafaela Nadala, njegovog dugogodišnjeg rivala“.

Zbog toga Kliri ističe koliko je za Đokovića Vimbldon bitan.

„Vimbldon se još jednom pokazao kao preko potrebni napitak. To je bilo mesto gde je povratio svoju „modžo“ posle najvećeg pada u karijeri da bi trijumfovao 2018. I iako preskače pripremne turnire na travi uspeo je da pronađe svoj ritam u žurbi da ostane u trci za Nadalom“.

Novinar ističe da je Novakova tvrdoglavost njegova velika snaga i njegova velika mana istovremeno.

Novak Đoković Foto: REUTERS/Hannah Mckay

„Ali tvrdoglavost, jedna od Đokovićevih osobina, može da ga odvede u oba smera, držeći ga na putevima većeg otpora čak i kada su bolje opcije bile dostupne, ali i pružajući onu vrstu snage uma i svrhe potrebne da se, recimo, sačuvaju dve meč lopte i pobedi kao protiv Rodžera Federera u finalu Vimbldona 2019.

Kliri podseća i na reči Gorana Ivaniševića.

„U ljude poput njega ne sumnjate. Kažu da mu je možda trebalo mnogo vremena, ali nije mu trebalo mnogo vremena. Trebalo mu je tačno vreme koje mu je bilo potrebno da se oporavi i da svari sve ono što mu se dogodilo.”

Upoređujući Novaka sa Federerom i njegovim idolom Samprasom, Kliri ističe da Novak nije tipičan igrač za travu, ali da njegovi drugi kvaliteti prave razliku.

„Pa ipak, on teško da je tradicionalni igrač na travi po uzoru na Sampras. On je ove godine servirao i igrao volje samo 27 puta na turniru. Ali on nije samo linijaš novog doba. Došao je do mreže 212 puta i osvojio ogromnih 73 procenta tih poena, često pokazujući spretnost koja mu je nedostajala u ranim godinama dok je pogađao vinere iz voleja pod pritiskom van ravnoteže. Čovek je težak za probijanje u bilo kom delu terena, a njegov klizni bekhend iz dubine ostaje njegov zaštitni znak. To je udarac kome su on i Genčić težili pre toliko godina, i odgovara velikom šampionu kakav je postao: Opasan pod prinudom i dovoljno otporan da čak i tešku situaciju pretvori u pobedničku“.

Prijatelj specijala MaxBet.

Vimbldon možete pratiti na kanalu Sport Klub uz SBB ili ukoliko još uvek niste korisnik SBB usluga – putem EON aplikacije uz EON Mini paket van SBB mreže preko bilo kog interneta u Srbiji. EON Mini dostupan je za 1.299 dinara, bez ugovorne obaveze u narednih 30 dana.

BONUS VIDEO Poslednji poen za sedmu titulu Novaka Đokovića

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar