Foto: Glyn KIRK / AFP / Profimedia

Kraj jedne ere.

Rod Lejver kup u Londonu 2022. godine neće ostati upamćen samo kao teniski spektakl, već i kao poslednji zvaničan nastup Rodžera Federera na jednom događaju u organizaciji ATP tura.

PROČITAJTE JOŠ...

Ostavio je čuveni Švajcarac brojne neverovatne mečeve iza sebe, ali je utisak da je najviše onih koji spadaju pod obeležje „epski“ igrao protiv Novaka Đokovića.

U čast kraja jedne ere, odlučili smo da ljubitelje tenisa podsetimo na deset najboljih mečeva koje su Federer i Đoković odigrali.

No, pre toga, da se pozabavimo brojkama – ukupno su odigrali 50 mečeva, od čega je Novak slavio na 27, a Federer na 23.

Od toga, 17 puta su se susreli na Grend slem turnirima – Đoković je zabeležio 11 pobeda.

Ukupno su odigrali 20 finala, 13 puta je Novak slavio, šest puta Federer, jedno je završeno predajom. A koliko su bili opravnati pokazuje i broj osvojenih setova u direktnim duelima – po 73, dok je Federer tek za nijansu bolji od Novaka po broju osvojenih gemova – 755, naspram 747.

A sad ono glavno – deset duela koji će ostati upamćeni u istoriji tenisa.

1. Vimbldon 2019, finale 

Iako je pravilo da se krene od najmanje popularnog kako bi sa onim poslednjim nastupio i krešendo, ovog puta nećemo ići logikom odloženog efekta, već će prvo mesto zauzeti upravo ovaj epski duel, najduži u istoriji Vimbldona, kada su finala u pitanju.

Pet setova, rezultat u petom 12:12 i neverovatni taj-brejk koji je Novaku pripao za 7:6(5), 1:6, 7:6(4), 4:6, 13:12(7:3).

Meč je trajao četiri sata i 57 minuta.

2. Masters u Parizu 2018, polufinale

Opet meč za antologiju. Ovog puta odigrana su tri seta, ali ne bilo kakva – Novak je dobio prvi u taj-brejku (8:6), potom je Federer uzvratio sa 7:5, da bi Đokoviću pripao treći sa 7:6 (7:3 u taj-brejku).

I ne iznenađuje što je Novak izgubio finale od Karena Hačanova. Titule ruskog tenisera gotovo niko se ne seća, ali je zato duel Srbina i Švajcarca neretko legitiman kandidat za „najbolji svih vremena“.

3. US Open 2015, finale

Novak je bio u naletu od tri pobede kada je Federer u Sinsinatiju 2015. godine uspeo da savlada velikog rivala i ponovo dođe do pobede viška u direktnim duelima, a u finalu US Opena mgoa oje da se ponovo „odlepi“.

Prvi set Novak je dobio 6:4, ali je Švajcarac imao odgovor i sa 7:5 Novakove navijače naterao da se uplaše za konačan ishod, kada je Đoković pokazao zbog čega je možda i mentalno najjači teniser u istoriji ATP tura.

Naredna dva seta dobio je sa po 6:4 i po drugi put uspeo da se poravna sa Federerom po broju pobeda. Iako je uspeo Federer još jednom da pobedi Novaka posle toga, svima je bilo jasno kakva je situacija i ko je bolji – Novak je to dokazao serijom od pet vezanih trijumfa koji su nedugo potom usledili.

4. Vimbldon 2014, finale

Godinu dana pre toga, na Vimbldonu je viđen još jedan epski sudar titana „belog sporta“. Tri sata, 56 minuta, pet setova, i nova pobeda Đokovića – 6:7, 6:4, 7:6, 5:7, 6:4.

5. Rolan Garos 2011, polufinale

Ova godina bila je jedna od najvažnijih za rivalitet Federera i Đokovića. Prvi od dva epska duela odigrali su na Rolan Garosu, Federerova pobeda od 7:6, 6:3, 3:6, 7:6 na prvi pogled nije toliko impresivna, ali vreme do koje je došao do nje jeste – odigrana su samo četiri seta, od čega su dva završena posle devet gemova, ali je uprkos tome duel trajao čitava tri sata i 39 minuta.

6. US Open 2011, polufinale

Novak je šansu za osvetu dobio nedugo potom, i iskoristio je na najbolji mogući način. Tereni Flašing medouza inspirisali su Novaka koji je za tri sata i 51 minut, nakon što je Federer vodio 2:0 u setovima, napravio jedan od epskih preokreta i stigao od mesta u borbi za titulu – 6:7, 4:6, 6:3, 6:2, 7:5.

7. US Open 2010, polufinale

Još jedan duel koji je trajao preko tri sata, Novak je uspeo da sa 3:2 (5:7, 6:1, 5:7, 6:2, 7:5) stigne do trijumfa. Ovo je bila ujedno i prva Novakova „recka“ protiv Federera u situaciji kada je izgledalo da je Švajcarac znatno bliži pobedi i jedan od definišućih momenata u Đokovićevoj karijeri. A što se trajanja tiče – tri sata i 44 minuta.

8. US Open 2008, polufinale

Dva sata i 44 minuta borbe, Novakov fantastičan otpor i pobeda Federera, tada već uveliko superstara, nad momkom koji je tek krčio put ka samom vrhu.

9. Monte Karlo masters, 2006, prvo kolo

Po kvalitetu tenisa u tom momentu nije tako izgledalo, ali je duel u Monte Karlu, u prvom kolu, bio prvi od 50 stepenika jednog od najvećih rivalstava u istoriji „belog sporta“. Slavio je tada Federer, ali je umesto laganog prolaska u drugo kolo mnogo više priče bilo usmereno ka tome što ga je momak od  19 godina gotovo pregazio u drugom setu. Uspeo je Federer da dobije treći istim rezultatom kao i prvi, 6:3, ali je Novakovih 6:2 iz drugog dela igre ostalo kao svojevrsna najava onoga što će se dogoditi u ne tako dalekoj budućnosti.

10. Kanada open 2007, finale

Samo godinu dana nakon što je Novak doživeo prvi od četiri vezana poraza od Federera, dogodila se za ljubitelje tenisa u tom momentu senzacija – Đoković je, uprkos izgubljenom drugom setu od 6:2, u prvom i trećem bio izvrstan. Ne samo da je dva puta dobio prave triler-setove, već je u momentu kad je bilo najpotrebnije protiv čoveka koji ga je do tog momenta četiri puta uzastopno pobedio – bio najbolji.

Oba puta u taj-brejku rivalu je dopustio samo po dva poena, i sa 7:6(2), 2:6, 7:6(2) stigao do prve pobede nad Federerom. A s obzirom na viđeno u Kanadi tog dana, čini se da je preostalih 26 prirodan nastavak.

Sponzor Lejver kupa na nova.rs je Erste banka

BONUS VIDEO „Rasprava“ Novaka i Federera

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar