Novak Đoković
Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Po prvi put u istoriji Novak Đoković može da ima više grend slem titula od Rafaela Nadala (trenutno izjednačeni na 22) ukoliko savlada Kaspera Ruda u finalu Rolan Garosa (ne pre 14.30). Po prvi put Novak može da ima najviše grend slem titula od svih igrača ikada.

Foto: Nova.rs

Teniski rekordi su godinama bili nedodirljivi, a onda se pojavila „Velika trojka“. Na kraju će gotovo svi najznačajniji rekordi biti u rukama Đokovića koji bi u nedelju mogao da osvoji 23. grend slem titulu. Među teniserima niko nema više, među teniserkama toliko ima još Serena Vilijams (Margeret Kort ima 24, ali je većina iz amaterskog perioda).

PROČITAJTE JOŠ

Đoković će postati prvi igrač koji je igrao sedam i više finala svakog grend slema, a ovo će mu ukupno biti 34. finale grend slema po čemu se izjednačio sa Kris Evert. I mnogo je manjih ili većih detalja na crti, ali nema dileme da bi statistički Đoković mogao da bude GOAT. To više niko nikada ne bi mogao da ospori. Ono što je on uradio verovatno dugo neće biti viđeno u tenisu. Ali ni u individualnim sportovima ili svim sportovima uopšte. I još nije rekao poslednju reč, to je najfascinantnije od svega da se i sa 36 godina on pita za sve trofeje.

Ukoliko bude podigao „Kup musketara“ vratiće se i na prvo mesto na planeti, koje mu je po mnogima nepravedno oduzeto jer mu nije računato 2.000 bodova za osvajanje Vimbldona. Ne samo da će se vratiti na vrh, nego ima otvoren put da i godinu završi na prvom mestu. Naime, može samo da uveća balans na Vimbldonu, mastersu u Sinsinatiju i US Openu. To je 5.000 poena koje bi maksimalno mogao da osvoji, što bi ga mnogo, mnogo udaljilo od svih ostalih pratioca na listi.

Ujedno bi tako stigao i do 400. nedelje na vrhu ATP liste, već sada niko nije vladao 387 u istoriji tenisa, pa bi ovo bilo probijanje magične granice. Zaista neviđeno.

Srpski teniser je uradio sve što je mogao kroz istoriju i više od toga. Cilj je na početku karijere bio da se probije rekord Pita Samprasa od 14 grend slem titula, a sada se otvoreno cilja na 30. Toliko titula predviđaju brojni stručnjaci srpskom asu na kraju karijere, doduše mnogi od njih su ga i otpisivali nakon ranog poraza u Banjaluci i otkazivanja Madrida.

Sve je to bilo promišljeno, planski, o tome svedoči i Novakov odgovor na pitanje: Da li si i dalje samouveren pred početak Otvorenog prvenstva Francuske?

„Da“, poručio je samo Đoković i pokazao da je i te kako spreman da podigne novi grend slem trofej.

Srpski teniser bi pobedom mogao da otvori sezonu isto kao onu 2016. i 2021. godine kada su i Australija i Francuska bile mesto uspeha. Sada bi ujedno vezao i tri grend slem turnira zaredom (nije mogao da se takmiči na US Openu) i stigao do 21. pobede zaredom. Nijedan teniser u istoriji nije imao više 20 uzastopnih pobeda na ATP turu, pogotovo ne na grend slem turnirima.

BONUS VIDEO Đoković osvojio prvi set protiv Norija u Rimu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar