Foto: EPA-EFE/CAROLINE BLUMBERG

Pobedom nad Stefanosom Cicipasom Novak Đoković nije došao samo do nove grend slem titule, već je i dodatno učvrstio svoju poziciju kada je u pitanju trka za najboljeg svih vremena.

PROČITAJTE JOŠ...

Nole je do pobede nad Stefanosom Cicipasom stigao nakon velikog preokreta, i to pošto je gubio sa 2:0, te je do pobede došao nakon odigranih pet setova. Tako je po 32. put u karijeri na grend slem turnirima slavio nakon pet setova.

Iza njega je Rodžer Federer sa 30, dok legendarni Amerikanac Pit Sampras ima 29 dobijenih mečeva nakon pet setova.

Novaku je ovo inače bila 19. titula, čime je prišao Rafaelu Nadalu i Rodžeru Federeru na jednu zaostatka. Uzevši u obzir formu u kojoj se Đoković nalazi, čini se da je znatno bliži on 20. i 21. tituli nego njegovi najveći takmaci.

No, to nije sve.

Đoković je postao prvi teniser u Open eri koji je osvojio sva četiri grend slem turnira najmanje dva puta, a gledajući i period pre nje, to je pošlo za  rukom još samo dvojici legendarnih tenisera – Roju Emersonu i Rodu Lejveru. Od Lejvera, koji je to uspeo da učini 1969. godine, bilo je potrebno da prođe više od pet decenija, tačnije 52 godine, pre nego što se Đoković pridružio njima dvojici.

Ni to nije sve. Novak je, naime, na putu ka tituli uspeo da prevaziđe i jedno, možemo da kažemo, Nadalovo prokletstvo.

Naime, do 2021. godine teniseri koji bi savladali Rafaela Nadala su gubili u nastavku takmičenja. Prvo je Robin Soderling iz Švedske 2009. godine bio bolji od Španca sa 3:1 u setovima, nakon čega je u finalu poražen od Federera, potom je 2015. u četvrtfinalu upravo Đoković izbacio Nadala, da bi u borbi za titulu bolji bio Sten Vavrinka, dok je 2016. Marsel Granoljers prošao dalje nakon Nadalove predaje u trećem kolu, ali nije uspeo da se domogne iole boljeg rezultata, pošto je u narednom kolu ispao od Dominika Tima.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram