Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Bolju uvertiru nakon turbulentnog početka sezone nije mogao ni sam da režira, a u Rimu ima motiva na pretek.

Novak Đoković savladao je Aslana Karaceva sa 6:3, 6:2 i plasirao se u treće kolo mastersa u Rimu. Tog četvrtka želeće iz najmanje tri razloga da upiše novu pobedu.

PROČITAJTE JOŠ

Ipak, krenimo redom. U ovom trenutku je svakako najveća borba za prvo mesto ATP liste. Dugo nismo imali situaciju da je razlika između prve trojice tenisera toliko mala (pre svega jer je Đoković uspevao da drži rivale na distanci tokom dve pune godine), pa bi u ludom scenariju Novak mogao da ode u Rim kao treći igrač sveta.

Naravno, za to bi trebalo da se desi najmanje dva malo verovatna scenarija. Pre svega Đoković bi morao da ispadne i pre četvrtfinala. Ne samo da je neophodno da se desi prava senzacija u osmini finala, već i Alkesander Zverev mora da osvoji turnir u Rimu. Naime, Rus bi 16. maj dočekao kao najbolji na svetu, a Zverev bi odmah ispod njega u slučaju da dođe do dve senzacije.

U slučaju da Novak izgubi u četvrtfinalu imaće identičan broj bodova kao i Zverev, ali bi se našao na mestu broj 2 jer ima više bodova sa velikih takmičenja (mastersi, grend slem i Završni masters). Zlobnici bi rekli da to nije ni teško kada se zna kako Nemac igra grend slemove.

Sve ovo svedoči da će biti grčevita borba za prvo mesto na planeti, ali Đoković kako nas je na to i navikao kroz istoriju ima sve u svojim rukama.

Đoković je pobedom protiv Aslana Karaceva upisao i jubilarnu 60. pobedu na turniru u Rimu. To i ne čudi kada se zna da je čak pet puta osvajao ovaj trofej. Prvi put još daleke 2008. godine posle trijumfa na Australijan openu, zatim 2011. i 2015. koje spadaju u Top 3 njegove sezone u karijeri. Uz to je bio najbolji i 2014. godine, a poslednji put je trijumfovao 2020. godine. Od 2008. do danas je igrao u još šest finala (impresivno), četiri puta od njega je bio bolji „Kralj šljake“ Rafael Nadal, a po jednom Aleksander Zverev i Endi Mari.

Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: TAnjug/AP Photo/Andrew Medichini)

Ipak, činjenica da je Novak stigao do 60. pobede je posebno impresivna jer jedino na grend slem turnirima ima više pobeda nego u prestonici Italije. Na svim grend slemovima ima od 79 do 82 pobede, ali se na ovim turnirima igra i znatno više kola nego na mastersima.

I tu dolazimo do još jednom kurioziteta.

Naime, Đoković je upisao 997 pobeda do ovog momenta u karijeri.

Nedostaje mu još tri trijumfa da dođe do velikog jubileja od 1000. Ući će u izabrano društvo malog broja tenisera u slučaju da slavi i u polufinalu turnira, te izbori još jedan meč za pehar. To znači da bi za jubilarnu 1000. pobedu mogao da igra baš protiv Rafaela Nadala. Pravi Rafole koji bi ušao u istoriju!

Ujedno i 59. epizoda najvećeg rivalstva u istoriji muškog tenisa.

Dugo se nisu zvezde tako poravnale da svaka pobeda bude toliko bitna. I sve ovo je samo zagrevanje pred Rolan Garos i juriš na 21. grend slem titulu.

BONUS VIDEO Novak Đoković savladao Karaceva na mastersu u Rimu i poslao zagonetnu poruku

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar