Foto: Ed JONES / AFP / Profimedia

Novak Đoković u Njujorku uspešno korača ka ispisivanju istorije, pošto je u prva dva kola lako eliminisao svoje rivale, ali uprkos činjenici da imaju priliku da svedoče možda i najznačajnijem grend slemu od kako se igra tenis, publika u Njujorku je odlučila da pokaže svoju mračnu stranu.

PROČITAJTE JOŠ

Nije velika tajna da Novak Đoković nije omiljen u Njujorku, kao ni na mnogim drugim turnirima, jer je svojom pojavom i igrom uspeo da zaseni dvojicu velikana Rodžera Federera i Rafaela Nadala.

Ako uopšte postoji ikakva dilema koje najveći igrač u istoriji tenisa, Đoković to planira da otkloni osvajanjem 21. grend slem titule i sve brojke stavi nedvosmisleno na svoju stranu.

To kao da je bio dodatan signal navijačima na US Openu da pojačaju provokacije na maksimum, a sve je kulminiralo protiv Holanđanina Grikspora tokom meča drugog kola.

Bilo je provokatora koji su ispuštali krike i vikali tokom razmene udaraca i to je kulminiralo na početku 3. seta.

Vodio je Novak sa 2:0 u setovima, dobro je počeo i treći set, ali nije želeo da toleriše više gluposti jedne grupe navijača.

Foto: Tanjug/AP Photo/Frank Franklin II

„Šta si uradio“, pitao je Novak sudiju, koji je nevešto pokušao da objasni kako će skrenuti pažnju navijačima.

Đoković je čak napomenuo da mu i ne smeta to prilikom pripreme za servis, već tokom same razmene udaraca i tokom poena.

Ovo je postalo neka vrsta tradicije u Njujorku jer je i pre dve godine imao sličnu situaciju protiv Denisa Kudle u trećem kolu turnira.

U jednom trenutku je ponašanje Amerikanaca na tribinama bilo neprihvatljivo. Pri Novakovom servisu su počeli da viču i da pozivaju navijače da prave buku i ometaju našeg tenisera.

Ove godine je Novak imao problem i u Parizu tokom Rolan Garosa.

Đoković je bio na meti navijača u meču drugog kola kada je u tri seta savladao Pabla Kuevasa.

Naime, jedan bezobrazni navijač na tribinama je neprestano pravio buku prilikom Novakovog servisa. Nakon jednog od njih je Srbin odlučio da priđe do sudije i da pita „koliko dugo još planira da trpi ovakvo ponašanje“.

Sudija je pokušao da ga smiri, a Novak mu je pokazao u pravcu tog momka. Nakon jednog osvojenog poena proslavio je to gledajući ka mladiću.

Jedan od najupečatljivijih momenata bio je na Vimbldonu 2019. godine posle epskog finala protiv Rodžera Federera. Iako je opšte poznato da je Švajcarac miljenik publike, ponašanje publike prema našem asu je bilo neopisivo. Zviždanje, ometanje, dobacivanje, a atmosfera se graničila sa patološkom mržnjom.

Foto: EPA-EFE/Peter Nicholls

Novak je sve to prevazišao, uspeo da pobedi posle divovske borbe, a onda na kraju čučnuo i uzeo da gricka travu i poslao im jasnu poruku ko je „gazda“ Vimbldona.

Đoković je posle meča ispričao da je sve prevazišao tako što se trudio da tu energiju preusmeri u svoju korist.

„Oni su vikali Rodžer, Rodžer, a ja sam čuo Novak, Novak u mojoj glavi“, rekao je naš teniser posle meča.

Bilo je još mnogo situacija tokom karijere kada se suočavao sa nperijatnim ponašanjem navijča, kao u Australiji ove godine kada mu je tokom meča sa Tejlorom Fricom publika uzvikivala „Rafa, Rafa“.

Ove godine se čini da je sve kulminirlo, jer ono što je Đoković dosad uradio i što se sprema da uradi i sruši sve moguće rekorde, predstavlja trn u oku velikom broju navijača koji na svaki način pokušavaju da ga isprovocira i spreče u ispisivanju istorije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar