Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Za sport koji gotovo 50 godina nije menjao pravila, u prethodne dve desio se niz revolucionarnih odluka.

PROČITAJTE JOŠ

ATP je odlučio da promeni pravila rangiranja sa idejom da zaštiti igrače koji ne žele da se izlažu riziku tokom pandemije koronavirusa. Ovo je dovelo do toga da mnogi igrači imaju najpre garantovane sve bodove sa turnira koji su igrali tokom 2019, a koji nisu igrani u 2020. godini.

Nešto kasnije je usledila još jedna promena, pa se računa samo 50 odsto ranije osvojenih bodova sa turnira. Primera radi, Novak je u Rimu i bez učešća mogao da dobije 500 bodova. Osvojio je titulu prošle godine, pa bi najviše mogao da izgubi polovinu od 1000 bodova.

Čak ni da se nije desila promena pravila Novak bi svojim igrama uspeo da se održi na mestu broj 1. Ipak, imao bi znatno manje bodova, te bi na svom kontu umesto sadašnjih 11.063 imao tek 6.610 bodova.

Da lista nikada nije zamrzavana (kao što jeste u periodu od marta do sredine avgusta), Novak bi brojao čak 343 nedelje na vrhu liste: 22 nedelje su „nestale“ u računici zbog zamrzavanja.

Po listi koju navijači često nazivaju „pravo rangiranje“ Medvedev bi i dalje bio drugi teniser sveta, ali bi na trećem mestu bio Andrej Rubljov (trenutno 7. na svetu), dok bi Rafa zauzeo četvrtu poziciju.

Ipak, daleko je najzanimljiviji slučaj Rodžera Federera koji je najveći profiter od promene pravila. Naime, Švajcarac je u prethodne dve godine igrao na Australijan openu, a onda početkom ove godine odigrao još dva meča (pobeda i poraz).

Da se sistem nije menjao imao bi tek 45 bodova, odnosno bio bi van Top 10, pa i Top 100 igrača, zauzeo bi neku poziciju nakon 380!

Po sadašnjoj listi se Švajcarac nalazi na osmom mestu, a ove nedelje se vraća na teren na turniru u Ženevi i takmičenje počinje protiv Pabla Anduhara ne pre 15 časova.

Kako bi lista izgledala bez promene pravila:

Ovako izgleda zvanična ATP lista.

ATP lista
Foto: Screenshot atptour.com

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar