Novak Đoković napada Rolan Garos
Novak Đoković Foto: REUTERS/Christian Hartmann

Novak Đoković je uradio ono što je najavio na početku godine - doneo je neočekivanu odluku. Malo ko sada može da pretpostavi šta će uraditi u trenutku kada deluje da ni sam nije siguran kako da se ophodi prema izuzetno komplikovanoj sezoni.

Zašto je sve tako komplikovano? Zato što je najbolji teniser sveta odlučio da mu prioritet svih prioriteta budu redom Rolan Garos, Vimbldon i Olimpijske igre u Parizu. Ova takmičenja su na programu od 26. maja do 4. avgusta i ona će determinisati ko će biti najbolji u istoriji.

U slučaju Đokovića ima i dodatnu težinu, jer u Parizu traži jedini trofej koji mu nedostaje – olimpijsko zlato za takozvani karijerni „super slem“ (sva četiri grend slem turnira, zlato na OI i titula na Završnom mastersu) koji u ovom trenutku ima samo Andre Agasi. Ovo mu je verovatno poslednja šansa da osvoji olimpijsko zlato, jer će tokom Igara u Los Anđelesu 2028. imati čak 41 godinu.

PROČITAJTE JOŠ

Novak je odlučio da mu je dosta betona, barem do ponovnog povratka u SAD. Odlučio je da se povuče iz Majamija, iako je na Indijan Velsu izgubio već u trećem kolu od Luke Nardija, 123. tenisera planete, sa 6:4, 3:6, 6:3. Očekivalo se da će dodatne takmičarske mečeve tražiti upravo u Majamiju, ali je onda izdao saopštenje.

„Nažalost, neću igrati u Majamiju ove godine. U ovom delu karijere, moram da balansiram privatni život sa profesionalnim. Žao mi je što neću igrati pred nekim od najboljih i najpasioniranijih navijača na planeti. Radujem se nadmetanju u Majamiju u budućnosti“, napisao je Đoković.

Zbog čega se odlučio na ovaj potez? Verovatno zbog toga što je svestan da u ovom trenutku ne može da bude konkurentan za titulu u Majamiju, ali i zbog toga što mu je sezona na šljaci ove godine možda i najvažnija u karijeri, tu se igraju i grend slem i Olimpijske igre.

Više puta je govorio da mu najviše pripreme treba baš za šljaku, tada obično „nabaci“ dodatne mišiće, a za to mu je potrebno nešto više vremena.

Očekuje se da bude na mastersu u Monte Karlu od 7. aprila i da tamo počne sezonu koja bi trebalo da kulminira dva puta na stadionu „Filip Šatrije“. Oba puta bi mogla da se čuje srpska himna, što bi bio krunski dokaz da je Novak Đoković najbolji teniser svih vremena.

Đoković se nalazi u neobičnoj situaciji u karijeri, jer je čak tri puta morao da prolazi bazične pripreme. Ta želja da unapredi sopstveni brend ga je možda i koštala titule na Australijan openu, jer se niotkuda pojavio na Junajted kupu. Ovog puta će sve biti samo i isključivo u službi tenisa, a u takvoj situaciji se najbolje snalazi.

Srbin brani titulu na Rolan Garosu, ali je dobra vest što je sve ostale turnire na šljaci igrao relativno loše, pa bi sada mogao da uveća bodovni saldo. Novak će sada imati nepunih mesec dana da dođe do nivoa koji mu je neophodan da opet bude konkurentan, ali će sve turnire do Rolan Garosa iskoristiti da brusi svoju igru kako bi u Parizu bio najbolji.

Novak bez titule u 2024.

Jedini problem je činjenica da će sada morati da bude na vrhuncu gotovo tri meseca, što bi mogao da predstavlja dodatni problem sa 37 godina. Đoković ima jasan plan, rizikovao je početkom godine i napravio veliku grešku, pa sada dolazi na sezonu na šljaci bez titule, što mu se baš retko dešavalo u karijeri.

Uostalom i sam je to nekoliko ponavljao kada je govorio „da scenaristi nisu odlučili da njegovom liku dodele titulu u Melburnu“, što je šaljiva aluzija na snimak koji je objavio ATP. Ipak, u toj šali se videlo koliko ga muči to što nije osvojio titulu od početka godine, iako je imao maestralan kraj sa četiri titule u nizu…

„Da, ove godine bez titula. To nije nešto na šta sam navikao. Počinjao sam sezonu veći deo svoje karijere pobedom na grend slemu ili, znate, pobedom u Dubaiju, ili na bilo kojem turniru. To je deo sporta, samo to morate prihvatiti. Neke pobedite, neke izgubite. Nadam se da ću još osvojiti titula i nastaviti dalje. Pretpostavljam da će svaki trofej koji osvojim biti sjajan“, rekao je Đoković.

Ipak, ukoliko bude na svom nivou tokom „duplog Rolan Garosa“ i Vimbldona, ova sezona će ući u red najboljih. Rizične odluke, ali vreme je da tenis bude u prvom planu. Izlet u SAD je bio „workation“, ono što Ameri nazivaju mešavinom posla i odmora.

BONUS VIDEO Đokovićeva rasprava sa sudijom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare