Novak Đoković Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Kada izgradite status ultimativnog heroja, miljenika države i čoveka kog svi doživljavaju kao člana porodice, uvek se od vas očekuje nešto više. Najboljem teniseru svih vremena su već pronašli novu, i to političku ulogu.

Novak Đoković je uradio sve što je ikada želeo u tenisu, a sada u skladu sa novogodišnjim duhom navijači imaju novu želju – da ga vide u politici. Bez izuzetka će vam svi reći isto – sve je uradio svojim radom, pokazao je da je pošten i da pomaže ljudima i ono što je u Srbiji posebno bitan parametar – nema potrebu da krade jer je već zaradio stotine miliona evra.

PROČITAJTE JOŠ

I tako dolazimo do teme koju je čuo čak i čuveni NBC prilikom posete Beograda. Da li nekada Đoković može da postane premijer ili predsednik države? Da li može da uradi ono što je uradio proslavljeni fudbaler Žorž Vea koji je postao predsednik Liberije, Romoario, čuveni Brazilac, koji je postao drugi zamenik predsednika Senata ili drugi uspešni sporisti koji su se ostvarili kao političari.

Džon Verthajm, novinar CBS, nije mnogo okolišao, pa je Đokoviću postavio jasno pitanje

„Prilično je očigledno da ćeš biti lider zemlje jednog dana. Kakav lider želiš da budeš?“

Novak se na to nasmejao, a onda poručio.

„Kako znaš? Iznosiš ovde neke tvrdnje kojih ni ja nisam svestan“.

Verthajm se nije pokolebao.

„Vidim tvoju popularnost ovde. Biće ti lakše da osvojiš glasanje ovde nego trofej u Australiji. I…“, pričao je Verthajm dok se Novak smejao.

„I to si uradio već 10 puta.“

Onda je usledio odgovor Đokovića koji je pokazao da i u tim situacijama zna da kaže prave stvari.

„Sviđa mi se kako si formulisao i uobličio ovo pitanje. Način na koji to radiš je, pa, ali nemam nikakve političke inspiracije u ovom trenutku. Ne osećam da je to svet ili sredina u kojoj bih bujao. Ali mislim da moja popularnost u zemlji i regionu može da bude korišćena za druge stvari kojima mogu da doprinesem životu i društvu“, rekao je Đoković aludirajući na fondaciju. I zaista, to u ovom trenutku je sasvim očekivan odgovor.

Novak Đoković Foto:Antonio Ahel/ATAImages

Đoković ni u jednom trenutku nije negirao da razmišlja o tome da uđe u političke vode, ali zasigurno to neće uraditi dok god igra tenis. Želi da bude na najvišem mogućem nivou i sledećih godina, a onda ko zna. Kada jednom bude otišao u penziju moći će da razmišlja kako da promeni živote miliona, a ukoliko se odluči da to bude politika. Pa, nema sumnje da bi ubedljivo dobio te izbore.

Uostalom, i anketa Nova.rs govori da bi građani voleli da vide Novaka na čelu države. Čak troje je poručilo da bi volelo da se kandiduje za predsednika Srbije kao nezavisni kandidat. Pitanje nikako nije navodilo na taj odgovor bilo je naizgled uobičajeno „Šta biste rekli Đokoviću da ga sretnete na ulici?“.

Đoković je tokom godina izoštrio retoriku i uspeo da se snađe u situacijama u kojima se ne bi snašli ni mnogi političari, a njegova vizija je i dalje čista. Baš kao i ljubav prema Srbiji koju nikada nije skrivao.

Da li će ga ona pogurati da odvede Srbiju u nekom drugom, boljem smeru? Samo će vreme to pokazati.

BONUS VIDEO Novak Đoković u finalu Završnog mastersa pobedio Janika Sinera