Novak Đoković Foto: REUTERS/Matthew Childs

Stvarno je neverovatan.

Novak Đoković je pobedom nad Nikom Kirjosom od 3:1 u setovima nakon preokreta stigao do četvrte uzastopne, a sedme ukupno titule na Vimbldonu.

PROČITAJTE JOŠ...

Ipak, još impresivniji od same titule jeste način na koji je Novak do nje stigao. Naime, Đoković je uspeo da tom prilikom uradi nešto što se nije dogodilo preko sedam decenija.

Tačnije, 73 godine i osam dana.

Tog 2. jula 1949. godine, 19 godina pre nego što je nastala takozvana Open era, Amerikanac Tod Šreder je stigao do titule na 63. izdanju VImbldona, tom prilkom savladavši Australijanca Frenka Sedžmena u četvrtfinalu nakon preokreta (3:6, 6:8, 6:3, 6:2, 9:7), zatim Erika Stardžisa iz Južnoafričke Unije (današnja Južnoafrička Republika) sa 3:6, 7:5, 5:7, 6:1, 6:2, dok je u finalu bio bolji od Čeha Jaroslva Drobnjeg, koji je imao prednost od 6:3, pre nego što je Šroder dobo tri od naredna četiri gema – 6:0, 6:3, 4:6, 6:4.

Šreder je tako uspeo da osvoji titulu iako je u četvrtfinalu, polufinalu i finalu imao bar jedan set zaostatka.

Bilo je potrebno da prođe 71 izdanje ovog turnira pre nego što je Novak na 135. Vimbldonu uspeo da ponovi ovaj podvig. Đoković je prvo gubio u četvrtfinalu od Janika Sinera sa 2:0 u setovima (7:5, 6:2), pre nego što je pokazao zbog čega je verovatno najbolji teniser 21. veka i naredna tri seta vezao za preokret (6:3, 6:2, 6:2).

Potom je u polufinalu Kameronu Noriju prepustio prvi set (6:2), nakon čega je podigao nivo igre dovoljno da Britanac nije imao odgovor (6:3, 6:2, 6:4), a u finalu je prvi set pripao Kirjosu (6:4), posle čega je Đoković uzvratio – 6:3, 6:4, 7:6.

Još jedan neobičan ali nestvarno težak poduhvat koji pokazuje da je Đoković bez konkurencije najjači teniser modernog doba kada je u pitanju psihološki deo igre…

Prijatelj specijala MaxBet.

Vimbldon možete pratiti na kanalu Sport Klub uz SBB ili ukoliko još uvek niste korisnik SBB usluga – putem EON aplikacije uz EON Mini paket van SBB mreže preko bilo kog interneta u Srbiji. EON Mini dostupan je za 1.299 dinara, bez ugovorne obaveze u narednih 30 dana.

BONUS VIDEO Novak u suzama nakon osvojenog Vimbldona

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar