Turnir koji ima tu čudnu sudbinu da uvek bude u centru pažnje. Ili zbog toga što se upravo na njemu lome koplja za najbolje u godini ili zbog toga što se desi nego iznenađenje pravo niotkuda.

Masters u Parizu je među ljubiteljima tenisa poznatiji kao „Bersi“ zbog dvorane u kojoj se igra čitav turnir. Ranije je bila poznata kao „Bersi Arena“, ali već nekoliko godina nosi naziv „Akor arena“.

PROČITAJTE JOŠ

Može da primi 15.609 teniskih navijača i kapacitet je veći samo za boks i za koncerte. Već sada se pitate kako to da su prošle tri rečenice, a da nismo pomenuli Novaka Đokovića, Karlosa Alkaraza ili Danila Medvedeva. Biće ovo mesto na kom ćete moći da čitate sve zanimljivosti u vezi sa prethodnim danom turnira, ono što su rekli i uradili igrači, ali i ono što ih sada čeka.

Ipak, u trenutku kada smo mogli samo da čitamo izjave igrača vreme je da se podsetimo najpre istorije. Ukoliko pogledate nju videćete da je apsolutno dominantna figura Novak Đoković. Osvojio je šest titula i igrao čak osam finala (prošle godine posle preokreta poražen od Holgera Runea).

Đokovića ima najviše titula i finala zaredom (tri od 2013. do 2015. godine), odigrao je čak 54 meča, a slavio je u 45. Slavio je na 17 vezanih mečeva i igrao čak 17 puta na ovom turniru.

Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Svaki važniji rekord uz sebe ima ime Novaka Đokovića i to neće biti promenjeno još dugo.

Novak ima imperativ da dodatno popravi svoja postignuća u Parizu jer će mu 6. novembra biti obrisano čak 2.100 bodova (i za masters u Parizu i za Završni masters u Torinu). To znači da će Alkaraz imati priliku da postane najbolji na svetu, ali samo u slučaju katastrofalnog nastupa Đokovića u Parizu. Neće imati srpski as lak put jer se pred njim potencijalno odmah nalazi Miomir Kecmanović (ukoliko savlada Tomasa Ečeveriju), a onda moguće i Ben Šelton, sa kojim ima mnogo „repova“ iz polufinala US Opena.

Đoković je stigao u Pariz odmoran i odmah odlučio da odradi trening sa najvećim „neprijateljom“ Karlosom Alkarazom. Ova situacija je dugo bila „tabu tema“ u tenisu, bila je uobičajena u periodu Bjorna Borga i Giljerma Viljasa, ali je ta praksa da dvojica najboljih treniraju napuštena krajem 20. i početkom 21. veka.

Ipak, Novak je to vratio na velika vrata, pa ne bi trebalo zaboraviti da je pre dve godine tako trenirao i sa Danilom Medvedevim u trenutku kada su bili prvi i drugi na svetu. Đoković voli da ima nešto jače i napetije treninge neposredno pred povratak na teren, a sada će u Parizu igrati i dubl sa Nikolom Ćaćićem. To je još jedna odlika Novaka u ovoj fazi sezone jer je i ranije znao da igrao dubl (sa Filipom Krajinovićem jedne godine).

Novak je jedan od četvorice tenisera u istoriji koji su uspeli da u Parizu osvoje i masters i grend slem, a uz njega su tu još i Ilija Nastase, Andre Agasi i Rodžer Federer.

„Zahvalan sam što sam u poziciji u kojoj sam trenutno. I dalje se osećam mlado kada je reč o mom telu. Osvojio sam tri od četiri grend slema i dokle god sam favorit na turnirima neću razmišljati o povlačenju“, rekao je Đoković, pa dodao:

„Gledajući istoriju neki teniseri su smatrali da je najbolje povući se kad si na vrhu, drugi su se penzionisali kada su shvatili da ne mogu više da osvajaju najveće turnire i da gube od mlađih momaka. Ja više pripadam drugoj grupi, dokle god sam glavni kandidat za osvajanje slemova i najvećih turnira u ovo sportu, neću ga napustiti. Naravno, pod uslovom da se ne desi nešto drugo što će dovesti do gubitka motivacije. To trenutno nije slučaj.“

On je ponovio da mu je velika motivacija zlato na Olimpijskim igrama jer ima samo bronzu iz Pekinga 2008. godine.

„Sledeće godine su Olimpijske igre. Zaista želim da ostvarim dobar rezultat na njima, da predstavljam svoju zemlju. Dejvis kup je takođe nešto što me inspiriše“, dodao je Đoković.

Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Biće ovo jedan od onih turnira koji su više od same igre jer su i dalje otvorene tri pozicije za plasman na Završni turnir u Torinu. Stefanos Cicipas je gotovo siguran sa 3.885 poena, Aleksander Zverev je sa 3.505 gotovo izvesno tamo, ali razlika između Holgera Runea 3.290 i Huberta Hurkača (3.075) i Tejlora Frica (3.065), pa čak i Kaspera Ruda (2.825) garantuje vrhunski tenis.

U ovom blogu ćete moći da ispratite sve najzanimljivije stvari iz prethodnog dana i ono što ste možda propustili, a biće vam zgodno štivo pred ispunjen teniski dan, kakav će biti svaki od ovog ponedeljka do nedelje.

Ovog ponedeljka će igrati samo jedan srpski igrač i to Laslo Đere protiv Luke van Aša, talentovanog Francuza. Ipak, biće tu sjajnih mečeva već na otvaranju jer Frensis Tijafo igra protiv Aleksandra Bublika, Grigor Dimitrov protiv Lorenca Musetija, Stan Vavrinka protiv Dominika Tima,  a Endi Mari protiv Aleksa de Minora.

Merci, Bercy, pa da krenemo po čuveno „drvce“.

BONUS VIDEO Đoković i Alkaraz treniraju u Parizu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar