Foto: Lev Radin/PACIFIC PRESS / Sipa Press / Profimedia

Nakon što je više od 50 godina bio potpuno zamrznut tenis je počeo da se otvara. Promene su sada prebrze i mnogi im se opiru, ali ne i najbolji ikada u ovom sportu.

Foto: Promo
Foot:Nova.rs

Novak Đoković je postao ne samo teniski, već i ljudski uzor milionima širom planete. I zaista teorija evolucije koja objašnjava mnoge mehanizme prirode savršeno se može primeniti i na njegovu karijeru.

PROČITAJTE JOŠ

Način na koji je evoluirao i kako se podigao i u momentima kada su mnogi mislili da mu je duh slomljen biće zauvek predmet diskusija i interesovanja.

Srpski teniser je nakon demoliranja Bernabea Zapate Miralesa odlučio da pošalje poruku koja već dva dana odjekuje internetom.

Foto: AP Photo/John Minchillo

Ipak, pre tog ključnog dela se pozabavio problemom zbog koji su mnogi spremni na svađu i na sukobe. Da li bi igračima trebalo dozvoliti potpuni „koučing“. Novak ima i ideju kako bi čitava priča postala još zanimljivija.

„Različito je u košarci. Uvek možete da dođete do klupe i da pričati sa trenerom. Mi moramo da povisimo ton, da komuniciramo znakovima, mimikom. Voleo bih da vidim koučing, komunikaciju preko slušalica, dobro je za igrače, dobro je za publiku. Shvatam da oni koji su protiv toga kažu da je ovo individualni sport. Svakako si sam tamo. Trener može da priča, ali tamo si sam, nema zamene. Nije baš za poređenje sa košarkom. Ipak, srećan sam što možemo da komuniciramo sa trenerom i timom, podržavam to“, rekao je Đoković.

I onda je proradio taj gen šampiona. Ono na čemu mu mnogi zavide.

„Moje mišljenje se brzo adaptira, shvatam ključ šta je potrebno, tenis je poštovan više nego ikada. Svašta nešto se dešava, mnogo informacija dolazi kroz socijalne mreže, internet, svaku alaktu, zato morate da procesuirate. Kada sam počeo karijeru, bilo je sve dosta drugačije. To je nešto što ne možete da zaustaviti. Što se više opirete, sve je brže. Morate da nađete formulu kako da shvatite u kojem smeru čovečanstvo ide. Danas je sve to bolje nego ikada, neko samo slika jednu sliku i milioni to istog momenta vide. Ali, mora da se nađe balans, posebno kod sportista. Fudbal, tenis, košarka, to se prati širom sveta, sve se prati, komentariše, sudi od strane milion ljudi. Ako sportista ne pazi o mentalnom zdravlju, moglo bi da vas povredi. Mentalno zdravlje je bitno koliko i fizičko, vidim da se priča o tome, moramo da pomagnemo jedni drugima i da iskoristimo ovu revoluciju samo u pravom smeru“, iskren je srpski as.

BONUS VIDEO Novak Đoković demolirao Milera za prolaz u drugu rundu US Open

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar