Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: EPA-EFE/PETER FOLEY

Šta ako činjenicu da Novak Đoković neće igrati masterse u SAD (Indijan Vels propušta sigurno, vrlo, vrlo verovatno i Majami) pogledamo iz drugog ugla i shvatimo da, zapravo, ima i nekih dobrih stvari.

Novak Đoković se povukao sa žreba za Indijan Vels nakon što mu Državna bezbednost SAD nije dala izuzeće da se takmiči.

U Kaliforniji je poslednji put igrao 2019. godine i sledeći put će verovatno tek 2024. Ovaj turnir je osvojio pet puta, onaj u Majamiju šest.

Ipak, čak ni to nije bilo dovoljno da mu se dozvoli ulazak, iako je izvesno da će 11. maja sve ove mere biti zauvek napuštene. Zabrane više neće biti.

PROČITAJTE JOŠ

I kada se pogleda ovo na drugi način ima i dobrih stvari, iako bi najbolja bila da je Novak sam mogao da bira da li će igrati ili ne.

Đoković je namerno odlučio da preskoči ove turnire ranije, a sada ima i dobrih stvari.

Ne gubi poene i dobija dodatni odmor

Novak Đoković neće izgubiti nijedan poen sa ova dva turnira, jer ih nije igrao godinama unazad, nekad sopstvenom odlukom, nekada jer su otkazivani, nekada jer mu nije bilo dozvoljeno da igra. Bilo kako bilo, čovek koji je četiri puta u karijeri iste godine osvojio „Sunčani dubl“ (tako se naziva dostignuće nakon trofeja na oba turnira), neće izgubiti nijedan jedini bod.

To znači da će svi rivali morati ozbiljno da se potroše da bi ga ugrozili, ali i prestigli. Karlos Alkaraz mora da pobedi 12 mečeva zaredom ukoliko želi da prestigne Novaka, a Stefanos Cicipas bi morao da dobije 11 od 12 da bi u tome uspeo. Veoma, veoma težak zadatak, vrlo verovatno i nemoguća misija.

Za to vreme Đoković nema razloga da brine, zna koliko će poena imati i posle mesec dana pauze.

Foto: EPA-EFE/JUANJO MARTIN

Može da zaleči povredu i pripremi se za šljaku

Često teniseri govore da je najveći problem preći sa betona na šljaku. Priprema za ovu podlogu, najsporiju i taktički najzahtevniju je često duža od bilo koje druge. Mnogo stvari treba prilagoditi u igru da bi igrači bili spremni za ovaj deo sezone.

Uz to se očekuje da Đokovićev raspored bude ispunjen u dan od aprila do početka juna. Redom ga čekaju masters u Monte Karlu (od 9. do 16 aprila) na kom brani samo 25 bodova i mogao bi dodatno da uveća prednost, zatim Srpska Open (od 17. do 23. aprila), onda i masters u Madridu (od 26. aprila do 7. maja) i odmah nakon njega i masters u Rimu (od 10. do 21. maja).

Ovaj deo sezone će biti ključan kako bi ostao na vrhu, a onda bi mogao da napravi dodatnu razliku u odnosu na sve pred Rolan Garos od 28. maja do 11. juna. Ukoliko osvoji ovaj turnir, Đoković bi postao teniser sa najviše grend slem titula i ujedno bi sprečio Rafaela Nadala da to uradi.

Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: EPA-EFE/EMILIO NARANJO

Dakle, biće to izuzetno naporna dva meseca, pa će Đoković fizički morati da bude u savršenom stanju. To nije bio slučaj u Dubaiju, ali nije želeo da previše rizikuje u polufinalu protiv Danila Medvedeva. Pokazao je da mu je sezona na šljaci apsolutni imperativ.

Još uvek nije poznato gde će se Novak pripremati za sezonu na šljaci i kako će izgledati njegov raspored tokom marta, ali je za očekivati da to uradi u Marbelji.

Neće biti gledanja ispod oka

Druga velika stvar je što neće dobiti udarce ispod pojasa. Prijavio se za izuzeće, pokušao da ga dobije i bio odbijen. Korektno. Ispoštovao je svaku, pa i najmanju proceduru.

Neće biti prozivki kao što su one koje je trpeo prošle godine tokom boravka u Australiji. Neće biti drame, suđenja i ko zna čega još. Neće biti omalovažavanja, nipodaštavanja, pa čak i eventualnog likovanja.

Novak je sada u poziciji žrtve birokratije i suludih mera, a zbog toga mu i neprestano raste podrška širom sveta. Za neke je postao borac za slobodu, za druge žrtva sistema, za neke treće predstavljanja ono što sami projektuju. Za razliku od prethodne godine sada je javnost bila podeljena (50/50) u anketama da li Novaku treba dozvoliti ulazak ili ne.

To je dramatični zaokret u odnosu na prethodnu godinu, što pokazuje da ljudi i te kako prepoznaju jake ličnosti. Pokazuju i da poštuju što je Novak prihvatio posledice odluke, baš kao što je najavi u izjavi za BBC pre više od godinu dana.

Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Izbegao spekulacije o „posebnom tretmanu“

I još jedna bitna stvar. Nakon teniskih, zdravstvenih, medijskih aspekata, da se pozabavimo i navijačkim uglom.

Navijači Rafaela Nadala ili Rodžera Federera su ostali uskraćeni za priču o „posebnom tretmanu“ Đokovića. To bi nesumnjivo bio slučaj da je dobio priliku da se takmiči u SAD, jer se o tome spekulisalo na društvenim mrežama i pre nego što se povukao. Nema nikakve dileme, bio bi ovo pokazatelj ostalima da je povlašćen u odnosu na sve ostale tenisere. Da nema jednak tretman i da se svi trude da mu ugode (ako vam je poznat narativ – u pravu ste).

Bio bi pod dodatnim pritiskom, jer su navijači već spremili da uporede njegov odlazak u Ameriku kao što se sada priča da Dominik Tim ne zaslužuje toliko „vajld karata“.

Sve ovo je ućutkao takozvane „Fedal“ navijače koji sada traže novog ljubimca.

BONUS VIDEO Novak slavio poene u stilu Nadala

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare