Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Srpski teniser želi da u Parizu podigne sedmi trofej, ukupno 39. masters u karijeri.

Novak Đoković, trenutno sedmi teniser sveta, želi da u prestonici Francuske osvoji peti turnir u sezoni i odbrani svih 1.000 bodova od prošle godine.

PROČITAJTE JOŠ

Srpski teniser je vlasnik svih mogućih rekorda u Francuskoj, a poslednja dva izdanja turnira je osvojio (2019. i 2021. godine), pa sa velikim samopouzdanjem dolazi na turnir. Novak Đoković je zadržao sedmu poziciju sa 4.320 bodova, ali će u Parizu braniti gotovo četvrtinu bodova. Novak je prošle godine osvojio turnir u Parizu i sada će braniti 1.000 poena.

„Na ovom turniru, na kome sam imao mnogo uspeha, osećam se vrlo dobro. Uvek mi prija kada dođem na nadmetanje na kome imam dosta samopouzdanja, a i lepih sećanja. Kada sam poslednja dva puta igrao ovde, osvojio sam titule, 2019. i 2021. Nadam se da ću sada nastaviti taj niz. Sviđaju mi se opšti uslovi, ali posle nekoliko treninga mogu da vam kažem da su različiti u odnosu na prethodnu godinu. Pričao sam sa organizatorima i oni su mi priznali da su promenili podlogu, te je ona sada „brža“, poručio je srpski teniser.

Novak Đoković Foto: AP Photo/Thibault Camus

Govorio je detaljnije o velikoj promeni koja je sada promenila značajno uslove pod kojima se igra Pariz.

„Često ono što turnir želi i ono što igrači žele… To su dve različite stvari. Direktor turniraSedrik Piolin mi je rekao da se „dosta igrača žalilo na sporu kretnju loptice“ tokom prošlog turnira, da su takvi bili uslovi na terenu, pa su onda organizatori rešili da terene „ubrzaju“. Mislim da je to okej, ali ne mogu da vam kažem koja je brzina najbolja, jer za svakoga je to drugačije. Snažni serviseri vole brže uslove za igru, a za nekoga ko ostaje na osnovnoj liniji i igra sa dosta spina, on voli sporiju kretnju loptice. Ne mislim da postoji neka zlatna formula“, poručio je Srbin.

Foto: EPA-EFE/ALEXANDRA WEY

Posebno će se pratiti nastupi dvojice tenisera u Parizu – Feliksa Ože-Alijasima i Andreja Rubljova. Njih dvojica imaju najveće šanse da zatvore listu učesnika na Završnom turniru, a mogu da ih ugroze samo Tejlor Fric i Hubert Hurkač u slučaju da osvoje titulu u Bersiju (u nekim okolnostima i ako stignu do finala). Kanađanin nakon tri vezane titule (Firenca, Antverp i Bazel) trenutno ima 3.635 bodova u ATP trci, Rus je na 3.440. Fric je na 2.910, dok je Hurkač deveti sa 2.860.

Ukoliko Ože-Alijasim izgubi u prvom kolu neće igrati u Torinu, ali uz to je neophodno da Fric osvoji titulu i u polufinalu savlada Rubljova.

Ukoliko Fric osvoji titulu, Rubljov mora da stigne barem do polufinala gde će međusobno igrati. Fric može da igra u trećoj rundi protiv Ože-Alijasima, a Rubljov u istoj rundi sa Hurkačem.

Završni masters su za sada izborili Đoković, Rafael Nadal, Karlos Alkaraz, Kasper Rud, Stefanos Cicipas i Danil Medvedev.

Svi Novakovi rekordi u Parizu

Đoković je rekorder za šest titula u Parizu, a igrao je u sedam finala (jedini put ga je bez titule ostavio Karen Hačanov).

Srpski teniser je osvojio tri uzastopne titule u prestonici Francuske od 2013. do 2015. godine, što je ujedno i najveći broj finala koje je neko igrao zaredom. Najviše mečeva u Parizu je isto odigrao Srbin (49), a slavio je na čak 41 susretu.

Kada se na to doda da je stigao i do čak 17 uzastopnih pobeda u Parizu tokom četiri godina, nema nikakve dileme da se Novak tu oseća kao kod svoje kuće.

Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Uz to su samo Đoković, Andre Agasi, Rodžer Federer i Ilija Nastase uspeli da osvoje oba turnira u Parizu (Rolan Garos i masters). Osim Novaka niko nikada nije uspeo da odbrani titulu u Parizu.

Ne bi bilo preveliko iznenađenje da Novak prijavi i dubl, to je učinio prošle sezone kada su mu nedostajali mečevi, pa je nastupio u paru sa Filipom Krajinovićem.

Prošle godine je Novak u Parizu stigao do rekordne 37. masters titule, a sada bi taj skor mogao dodatno da popravi. Biće ovo savršena uvertira za Završni master u Torinu koji se igra od 14. novembra.

BONUS VIDEO Đoković – Cicipas poen za brejk loptu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar