Novak Đoković Monte Karlo
Foto: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Završeni su dva mastersa u SAD, a onda je odjednom počelo opet da se govori o rekordu koji drži Novak Đoković.

Srpski teniser je jedini u istoriji tenisa koji je osvojio svih devet mastersa. Ovo dostignuće se često naziva „Zlatni masters“, a Đoković je svaki turnir osvojio najmanje dva puta. Ovaj podatak se vratio u fokus nakon trijumfa Danila Medvedeva u Majamiju.

Upravo je u toliko navrata osvojio Monte Karlo (2013. i 2015. godine), ali i Sinsinati koji je dugo bio dragulj koji mu je nedostajao u kruni.

PROČITAJTE JOŠ

Ipak, verovali ili ne, kada se pogledaju svi statistički podaci Monte Karlo je najgori turnir za Đokovića u seriji 1.000. Iako mu je prosečan procenat pobeda na mastersima 82 odsto, samo na dva ima ispod 80 odsto. Najgori od svih je Monte Karlo na kom je upisao 34 pobeda i čak 13 poraza (73 odsto). Jedini je turnir na kom ima 13 poraza i ujedno i jedini na kom mu je procenat uspešnosti ispod 75 odsto.

To sa jedne strane ne čudi jer je Đoković tempirao uvek da vrhunac forme ima na Australijan openu, a onda je opet polako podizao formu do Rolan Garosa. To je dovelo do toga da Monte Karlo, kao prvi masters na šljaci, bude u periodu kada je on daleko od maksimuma, a kada se na to doda da je Rafael Nadal specijalista za šljaku (turnir u Monaku osvojio neverovatnih 11. puta, osam puta zaredom), te drugi teniseri koji su tu vrebali šanse (poput Stefanosa Cicipasa poslednje dve godine) nije ni čudo što je podigao samo dva trofeja.

Ove godine će osim pomenutih Cicipasa i Nadala, imati velike rivale i u Janiku Sineru, Karlosu Alkarazu i Holgeru Runeu. Srpski teniser se u Monte Karlu uvek oseća kao kod svoje kuće (uostalom to mu je zvanično mesto boravka po ATP), imao je dugo stan u ovom gradu, ali je ipak neretko prevremeno (za njegove standarde) završavao takmičenje.

Prošle godine je eliminisan u drugom kolu kada je bolji od njega bio Alehandro Davidovič Fokina, godinu pre toga Danijel Evans u trećem kolu. Španac se tada bacao po terenu, a Đokoviću je nedostajala prava igra nakon čitavog fijaska sa odlaskom u Australiju i zabranom odlaska u Ameriku.

Izbacivao ga je i Jirži Veseli u drugoj rundi 2016, te Dominik Tim u trećoj 2018. godine… Đoković je tako igrao samo četiri finala (dva je osvojio), tri puta je još ispadao u polufinalu i dva puta u četvrtfinalu. Za gotovo svakog drugog igrača bi ovo bio sjajan učinak, ne i za igrača koji teži da bude najbolji svih vremena.

Ove godine će Đoković značajno moći da uveća broj bodova upravo zbog toga, a kako je već neko vreme u Monte Karlu i trenira u klubu na kom se održava turnir očekuje se da svima pokaže koliko je gladan mečeva. Odradio je trening sa Aleksanderom Zverevim, a sve informacije iz kneževine pokazuju da je srpski as odlično raspoložen i da je spreman za turnir.

Koliko je loše išlo Đokoviću u Monte Karlu poslednjih godina svedoči i podatak da je poslednji Srbin u finalu ovog turnira bio Dušan Lajović kada je 2019. godine poražen od Fabija Fonjinija.

Ovog puta je situacija drugačija nego prethodnih godina, a Novak se potpuno posvetio pripremama za turnir koji će svetu pokazati u kakvoj je formi. Nije nepoznato da voli da uplaši rivale pred grend slem, pa će na mastersima želeti da kaže svima da se vratio u velikom stilu.

BONUS VIDEO Nestvaran poen Đokovića i Medvedeva

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar