Novak Đoković
Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

Kada igra Novak Đoković ne postoje obični mečevi, a kada se protiv njega nalazi Mateo Beretini kao da je zapisano da Srbin može da slavi samo nakon preokreta (5:7, 6:2, 6:2, 6:3).

U reprizi Vimbldona iz 11. jula ove godine dobili smo upravo to – pravo, pravcato ponavljanje šou programa. I kao i u tom okršaju na londonskoj travi, prvi set je pripao Italijanu, koji je bio znatno smireniji u neizvesnoj završnici.

Mogao je Novak da iskoristi svoje šanse i da pri rezultatu 5:4 napravi brejk, ali je to nedugo zatim uspeo da uradi osmi teniser planete.

A onda nova majstorija Novaka. Pokazao je zbog čega ga smatraju možda i psihički najstabilnijim sportistom sveta. Kao da ima prekidač u glavi, samo je obrisao sve greške koje je napravio u prvom setu.

Bilo ih je čak 17 neiznuđenih, a u naredna dva je najbolji igrač sveta iz gema u gem dokazivao zbog čega nosi to zvanje. U drugom i trećem setu je napravio po tri ovakve greške, pa je sasvim očekivano ubedljivo osvajao ove deonice.

U nekim trenucima se obraćao i publici i tražio od nje da ustane i da pozdravi dobre poteze tenisera.

Novak Đoković
Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

Đoković će u polufinalu US Opena odmeriti snage sa Aleksanderom Zverevim, od kog je izgubio poslednji okršaj na Olimpijskim igrama u istoj fazi turnira.

Novak je ovom pobedom još jednom poručio svim rivalima da je u Njujork stigao da osvoji 21. grend slem titulu i da je za to maksimalno spreman.

Novak Đoković
Foto: EPA-EFE/PETER FOLEY

Četvrti set: Đoković – Beretini 5:7, 6:2, 6:2, 6:3

6:3 Kraj!

Novak je u polufinalu US Opena.

5:3 Beretini ne odustaje

Italijanski teniser je još jednom fenomenalno servirao i uspeo da se na taj način i dalje zadrži u susretu.

5:2 Novak ekspres!

Uzeo je Srbin još jedan gem sa nulom.

4:2 Novak uzima gem i ima poruku za publiku

Najbolji teniser sveta je nakon što je osvojio još jedan gem u drami pokazao publici da je vreme da još jednom ustane i proslavi majstorije dvojice tenisera.

Novak Đoković
Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

3:0 Smiren je Novak

Mogao je ovo da postane gem koji bi meč mogao da odvede u novu dramu. Ipak, kada je Beretini uspeo da dođe do 30:30, Đoković je ubacio u brzinu više i sa dva brza poena stigao do novog gema.

2:0 Brejk, brejk!

Novak steže obruč. Iz gema u gem, ma iz poena u poen nastavlja da smanjuje prostor za manevar Beretiniju.
Italijan ne uspeva da igra tečno kao na početku susreta, a Novak je raspalio publiku nakon novog brejka.

1:0 Da, da, da

Novak nastavlja gde je stao. Nakon što je u prvom setu imao 17 neiznuđenih grešaka u drugom i trećem je imao tek po tri. Zaista sjajno!

Novak je u pauzi između treće i četvrtog seta otišao do toaleta, popio vodu i bio je spreman za nastavak susreta.

Treći set: Đoković – Beretini 5:7, 6:2, 6:2

6:2 Impresivno

Ne postoji bolja reč koja bi opisala utisak koji Novak ostavlja na navijače. Nastavio je da briljira, a deluje da Beretiniju nije ostalo mnogo trikova u rukavu. Igra se sve brže, a poeni su sve kraći. Sve ide na ruku Đokoviću.

Još set do polufinala.

4:2 Beretinijev bedem popušta

Novak je u tim momentima gotovo iz gema u gem uspevao da zapreti rivalu. Ovog puta nije uspeo da iskoristi jednu brejk loptu.

Trenutak kada je zatvoren krov na stadionu „Artur Eš“.

3:1 Beretinija spasila mreža

Nakon što je Novak bio u velikom naletu, Beretini je uspeo da se spasi nakon što je lopta dodirnula mrežu. To je iznerviralo i Đokovića, ali je Beretini, barem zbog jednog gema, mogao da odahne.

3:0 Novaku se baš žuri

Od trenutka kada je Đoković izgubio prvi set kao da se na terenu pojavio drugi igrač. Poptuno fokusiran ne dozvoljava Beretiniju ni da pomisli o dobrom potezu.

2:0 Beretini u totalnom nokdaunu

Italijan više ne uspeva da poveže dobre poteze ni iz svog najjačeg oružja. Ne funkcioniše čak ni igra nakon ubačenog prvog servisa, a Đoković vrlo brzo pravi prednost.

Novak Đoković
Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

Drugi set: Đoković – Beretini 5:7, 6:2

6:2 Brejk: Furija Đoković

Uspeo je Beretini dobrim servisima da stigne do 30:0, a to kao samo da je naljutilo Đokovića. Ubrzo je opustio ruku, prošetao rivala i uspeo da osvoji ovaj izuzetno bitan gem i poravna na 1:1 u setovima.

4:2 Šteta, šteta, šteta

Nakon toliko čekanja došao je trenutak da i Srbina proigrao. Propustio je čak šest brejk lopti, ali njegov govor tela je mnogo, mnogo bolji. Pokazuje da kontroliše sva dešavanja na terenu, čak iako nije uspeo da realizuje brejk šanse.

3:1 To je to! Brejk

Čisto da pokaže Beretiniju ko je najbolji teniser sveta. Pokušao je Beretini da promeni ritam i da izađe na mrežu, a Srbin je to spremno dočekao. Lobovao je rivala, a onda uspeo da dovrši poen. Sjajno!

Novak Đoković
Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

2:1 Novak uzima novi gem

Govor tela Đokovića se promenio u drugom setu i izgledao je znatno sigurnije, ali je Beretini odličnim potezima uspevao da ostane u igri. Na kraju je Novak osvojio gem

1:1 Beretini uzima gem

Imao je Italijan malo više problema na sopstvenom servisu, ali je uspeo da ga osvoji i izjednači u drugom setu.

1:0 Gem sa nulom

Nakon što je izgubio prvi set nakon prave drame Đoković nije izgledao previše uzbuđeno. Ponovo je pronašao svoj fokus i delovalo je kao da se na terenu pojavio čovek koji je osvojio tri grend slem pehara zaredom.

5:7 Italijan uzima prvi set

Stegla se ruka Beretiniju, kao da se uplašio osvajanja seta. Stigao je do 40:0, a onda vezao tri greške. Ipak, dobrim servisom je stigao i do četvrte set lopte, a onda je Đoković izbacio loptu u aut.

Novak Đoković
Foto: EPA-EFE/PETER FOLEY

5:6 Nije dobro, brejk Beretinija

Nakon velike borbe u prvom setu, Italijan je uspeo da napravi izuzetno bitan brejk. Ipak, nije ga slavio, već je samo koncentrisano otišao na klupu da odmori pred sledeći gem kojim je mogao da osvoji set.

5:5 Kako je sada ostao miran Beretini

Ovaj set umnogome podseća na onaj prvi sa Vimbldona, koji je na kraju rešen u taj-brejku. Beretini je ostao miran čak i u momentima kada bi njegova greška donela Novaku veliku priliku da „otme“ set.

Na tribinama stadiona se nalazi veliki broj poznatih ličnosti poput Spajka Lija, Stiva Neša i Sabrine Jonesku.

4:3 Novak se mučio

Đoković je imao problema tokom ovog servis gema, ali je na kraju uspeo da ga osvoji. Proslavio je to sa navijačima i pokazao da je vreme da ustanu.

3:3 Beretini preživeo

Kakav poen! Uspeo je Đoković da lobuje gotovo dva metra visokog igrača, a onda odigra još dva sjajna udarca i osvoji poen. Publika je ustala u jednom trenutku. Vrlo brzo je Đoković stigao i do brejk šanse, koju nije uspeo da iskoristi. U jednom trenutku je kamera pokazala Marjana Vajdu koji je ljutito izvodio potez rukom kao da udara bekhend, kao da upravo tu „škripi“ Novakova igra.

Imao je Đoković dve brejk šanse, ali je Beretini uspeo da odbije nalet.

Novak Đoković
Foto: EPA-EFE/PETER FOLEY

3:2 Teško

Ovom rečju se najbolje može opisati način na koji je Novak stigao do gema. Beretini je menjao taktiku, pa je povremeno izlazio na mrežu, a povremeno igrao duže razmene sa osnovne linije.

Patike koje nose Beretini i Đoković.

2:2 Atomski servisi Italijana

Beretini, osmi teniser sveta, nastavlja da pokazuje zbog čega je jedan od najboljih servera. Uspeo je da se snažnim prvim udarcima izvuče iz potencijalno opasne situacije.

Đokoviću je ovo 51. nastup u četvrtfinalima grend slem turnira, a po ovom parametru je u istoriji ispred njega samo Federer sa 58.

2:1 Prvi gem sa nulom

Nakon početne nervoze Novak polako hvata pravi ritam. Ove godine je često u četvrtfinalu igrao značajno bolje nego u osmini finala, a i tada delovalo da je na tom putu.

1:1 Uzvraća Italijan

Beretini je relativno lako uspeo da reši gem na sopstveni servis. Publika je svaki dobar potez ispratila aplauzom.

1:0 Novak se mučio, pa uzeo gem

Delovalo je da će Đoković lako uspeti da osvoji gem pri rezultatu 40:15, ali je onda bilo neophodno da vidimo tri izjednačenja da u tome zapravo i uspe. Bilo je nekoliko spektakularnih poena, a jedan je brojao čak 19 udaraca.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar