Novak Đoković
Novak Đoković: Foto: Srdjan StevanovicStarsport.rs ©

Novak Đoković, najbolji teniser sveta, iskreno je govorio o emotivnoj i porodičnoj ostvarenosti, ali i o protivnicima van terena.

Uživa Đoković u odmoru posle naporne sezone, boravio je na Kopaoniku, bio je poseban gost Crvene zvezde na evroligaškom meču protiv Barselone, posle čega je organizovao panel „Putem šampiona“, na kom je govorio u društvu najtrofejnijeg evropskog košarkaškog trenera Želimira Obradovića i Sonje Vasić, jedne od najuspešnijih dama naše košarke, koja je sada sportska direktorka Olimpijskog komiteta Srbije.

PROČITAJTE JOŠ

Tema panela bila je uloga i uspostavljanje autoriteta u razvijanju karaktera i discipline, poseban fokus bio je na ulozi trenera i porodice u najosetljivijem periodu odrastanja i životnog i sportskog sazrevanja. Na kraju, u druženju sa medijima, Novak je malo više vremena posvetio ulozi porodice čak i u seniorskim danima, pa je aludirao na neke kolege iz samog vrha teniskog sporta, rekavši da su nesrećni i pored svega što su ostvarili.

Novak je priču započeo iz pozicije detinjstva, a završio je kroz jedan primer iz svetskog vrha, bez direktnog ukazivanja na to na koga misli.

„Ja sam jedan od onih koji veruju da koliko god dete bilo mlado, ono ima dovoljno svesti i autonomije da može da prosudi da li je nešto dobro ili nije za njega. Naravno, roditelji su tu da usmeravaju, ali ako dete odluči oko 10. godine i nadalje da je nešto previše za njega ili nju, teško da neko može da utiče na to. Ili, ako se desi da roditelj insistira ili gura da se ide na sport protiv volje deteta, to može da uspe do određene mere, ali šta ste onda dobili kao posledicu toga u emotivnom smislu? Ili u odnosu roditelja i deteta. To treba gledati iz različitih uglova, ovde ne pričamo samo o sportu, ili uspehu u sportu, kako postati šampion. Pričamo i o tome kako da postaneš šampion, ali da imaš i šampionske odnose sa bližnjima. I da budeš i srećan i zadovoljan, da to bude rezultat svega toga. Iz svog iskustva, stvarno sam se nagledao šampiona u mom sportu, koji danas kao legende našeg sporta imaju sve trofeje i odličja, zapamćeni su u tom kontekstu, ali u privatnom životu nisu stvari baš po redu, i oni nisu baš najzadovoljniji i moraju nekako i dalje da učestvuju i da traže taj adrenalin i traže priznanje od nekoga da su oni dobri i veliki, da bi možda potisnuli ili lečili nešto što je potisnuto, a što ih jako boli“, rekao je Novak.

Onda je naveo da će se o ulozi roditeljstva i svim fazama razvoja govoriti na budućim panelima.

„Zato je bitno pričati o svemu. Na kraju krajeva, šta je svrha života? Svi hoćemo da budemo zdravi i srećni, da volimo i da smo voljeni. I ako nemamo te stvari, postoji žrtva, odricanje, i naravno da će profesionalni sport u nekoj meri da utiče na vaše zdravlje. Ali imate mogućnost da ako ste dovoljno svesni da je to važno, da takođe radite i preko radnog vremena na terenu, da istražujete kako da sebe dovedete u najoptimalnije stanje uma i tela, da budete zdravi, i da imate dugovečnost. Nemam odgovore i rešenja na sva pitanja, Sonja i Željko su bili ovde i nadam se da ćemo imati još sportista, da svi dele svoja iskustva“, zaključio je Đoković.

BONUS VIDEO Komična scena Novaka Đokovića, imao minut da se pripremi za uključenje pa napravio šou

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar