Foto: EPA-EFE/CJ GUNTHER

Sve je izvesnije da će Đoković godinu završiti kao prvi teniser sveta

Ruski teniser Roman Safjulin napravio je veliku uslugu Novaku Đokoviću, pošto je izbacio Karlosa Alkaraza već u drugom kolu Mastersa u Parizu.

Taj poraz za Alkaraza znači da je izgubio šanse da nakon Pariza pretekne Novaka na prvom mestu ATP liste, a mala je verovatnoća da će to uspeti i do kraja godine.

Đoković je trenutno na prvom mestu sa 11.045 bodova i u Parizu brani 600 zbog prošlogodišnjeg finala. Što se tiče Alkaraza, on je trenutno na drugom mestu sa 8.625 bodova i u Parizu je branio 180 bodova zbog četvrtinala koje je igrao prošle godine. Sada je zaradio samo 45, a na novoj rang listi imaće 8.455 poena.

PROČITAJTE JOŠ:

Novaku će naredne nedelje biti oduzeti poeni iz Pariza od prošle godine (600), ali i sa Završnog mastersa u Torinu, gde je podigao titulu (1.500 poena). To znači da će na narednoj ATP listi Đoković imati najmanje 9.035 poena, ukoliko izgubi u drugom kolu Pariza od Tomasa Martina Ečeverija, odnosno 9.945 ukoliko dođe do titule.

Novak bi samim prolaskom grupe u Torinu overio prvo mesto na kraju godine, pod uslovom da pre toga dogura najmanje do finala Pariza. Ako osvoji Pariz, ujedno i 40. masters titulu, dovoljna mu je i jedna pobeda u Torinu za prvo mesto na kraju godine.

Novak je nedavno započeo svoju 397. nedelju na vrhu sveta, a već sada mu je obezbeđeno 399 sedmica. Do magične brojke od 400 ostalo je još malo, a sudeći po onome što smo gledali ove sezone, to za Đokovića neće biti problem.

Ukoliko Novak završi kao prvi na kraju godine, to će biti njegova osma takva sezona, po čemu je ubedljivo najbolji ikada (drugi najbolji je Pit Sampras sa šest godina).

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare