Foto:EPA-EFE/BRIAN HIRSCHFELD; CHRISTOPHE SAIDI / Sipa Press / Profimedia; shutterstock

Alkaraz. Đoković. Alkaraz. Đoković. Alkaraz. Đoković...

Ovako je od početka godine do kraja septembra izgledala borba za prvo mesto na ATP listi. Ali, da bi neko od njih dvojice dobio nagradu za najboljeg tenisera sezone moraće da misli o još jednom parametru.

PROČITAJTE JOŠ

Dugo je postojala zabuna između ATP liste i ATP trke, a sada, od pre dve godine, gleda se ovaj potonji učinak za nagradu za najboljeg u sezoni. Dakle, nije bitna pozicija na ATP listi, već pozicija na ATP trci. U pitanju je broj osvojenih poena u jednoj kalendarskoj godini, a tu, za razliku od ATP liste, nema oduzimanja, već samo dodavanja bodova za svaku pobedu.

U ovom trenutku to ide i te kako na ruku srpskom asu.

Foto: AP Photo/Aaron Doster

To mu odgovara iz prostog razloga što će izgubiti bodove za titulu u Astani (500) i titulu u Tel Avivu (250), pa bi potencijalno mogao da ostane bez prvog mesta na ATP listi. Ipak, i za jedno i za drugo se sam pita i samo će od njegovih rezultata zavisiti na kom će mestu završiti na kraju.

Ove kalendarske godine je Đoković osvojio 8.945 bodova (od toga čak 7.200 sa grend slem turnira), a mladi Španac je stigao do 8.175 sa tim što bi taj učinak vrlo brzo mogao dobrano da popravi (770 poena je razlika između dva tenisera). Za razliku od Đokovića koji će biti na pauzi do mastersa u Parizu (na programu od 30. oktobra do 5. novembra) Španac će u tom periodu odigrati dva turnira iz serije 500 (Peking i Bazel), te masters u Šangaju.

Foto: AP Photo/Aaron Doster

To znači da bi Alkaraz mogao da osvoji još 2.000 ATP poena u slučaju da osvoji sva tri turneja, pa će Novak morati da briljira u Parizu i kasnije na Završnom mastersu u Torinu. Nije nikakva tajna da Alkaraz želi da završi godinu na prvom mestu na svetu, otvaraju mu se vrata da to uradi jer Novak brani veliki broj poena, a Španac može dobrano da unapredi svoj bodovni saldo.

„Naravno da mi je to cilj. Kao što sam rekao nekoliko puta imamo tu divnu bitku za mesto broj jedan, posebno posle sjajnog izdanja Novaka na američkoj turneji“, kazao je Alkaraz.

Foto: USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia

Šampion Vimbldona želi da vidi sebe na tronu, ima zacrtane ciljeve, ali daleko od toga da je preuzimanje prvog mesta pod moranjem.

„Trenutno je Novak broj jedan, tako da sam ovde u Peking došao sa dodatnom motivacijom da ga prestignem u ATP trci i kasnije na listi. To mi je u glavi svaki put kada treniram, mislim o tome na svakom turniru. Nije obavezno da se vratim na prvo mesto, ali moramo postaviti sebi neke ciljeve u godini. Za mene, prvo mesto je jedan od glavnih ciljeva, tako da na velikim turnirima idem na to, da budem blizu njega i da se vratim na čelo“, dodao je španski teniser.

Sa druge strane, za Đokovića to nije imperativ, ali bi svakako voleo da i osmi put bude najbolji teniser sveta, ali i prvi teniser u godini. Upravo zbog toga će morati da pazi na dve zasebne liste, a najbolju šansu da to ostvari jeste da pobedi na oba turnira do kraja godine. Onda će sve zavisiti od nastupa Španca, neposredno pred početak mastersa u Parizu će biti moguće i matematički odrediti šta je potrebno obojici da bi se odlučilo ko je prvi, a ko drugi na svetu.

BONUS VIDEO Novak Đoković o Karlosu Alkarazu i njegovom uspehu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar