Novak Đoković
Foto: Tanjug AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Dok su svi spavali Đoković je imao druge planove.

Foto: Nova.rs

Kada navijači gledaju kako Novak Đoković pobeđuje u nizu i ispisuje istoriju deluje kao najlakša stvar na svetu, ali iza te lakoće se kriju sati i sati rada. I to toliko da nekada deluje prosto nestvarno kada se čuju takve stvari.

PROČITAJTE JOŠ

Srpski teniser je po 46. put u karijeri uspeo da se plasira u polufinale grend slema (izjednačen na prvom mestu liste sa Rodžerom Federerom), ali je za taj uspeh uloženo mnogo rada.

Nije to samo onaj dugoročni koji je počeo praktično sa četiri godine upravo zbog priče o Novakovom profesionalizmu od najranijeg uzrasta, već i onaj kratkoročni koji podrazumeva brzo delovanje. U trenutku kada sam čekao autobus za povratak kući nakon prekida meča Đokovića i Huberta Hurkača (prekinuto pri rezultatu 7:6(6), 7:6(6), do kraja 5:7, 6:4) video sam Marka Panikija, kondicionog trenera Đokovića, kako negde žuri gotovo usred noći.

Marko Paniki u Londonu
Foto: Nova.rs

I pomislio sam isprva, baš kao i ostale kolege, da je zaboravljena neka sitnica, te da žuri da to pokupi. Ipak, sada su se pojavile potpuno druge informacije. Pet Keš, šampion Vimbldona iz 1988. godine, gostovao je na televiziji BBC 5 i tom prilikom izneo zanimljive detalje koji do tada nisu bili poznati.

Goran Ivanišević
Goran Ivanišević; Foto: Tanjug AP Photo/Alberto Pezzali)

Naime, on tvrdi da je Goran Ivanišević poslao poruku nekome ko sakuplja informacije u 01.00 posle ponoći u noći između nedelje i ponedeljka. Kako tvrdi želeo je da vidi snimak svi riterna koje je Đoković udario protiv Hurkača.

Razlog? Đoković nije bio srećan kako je to radio, nije bio srećan kako je vraćao riterne u tom trenutku najboljem serveru turnira. Štaviše ni nakon meča nije štedeo kritike na sopstveni račun. „Dugo nisam bio mizerniji na riternu nego protiv Hurkača“, rekao je Đoković, a mnogi su to shvatili kao šalu. On je to osećao kao poriv da nešto pod hitno promeni.

Novak je zaista teniski perfekcionista koji pazi na svaki detalj, pa je tako na zagrevanju tog dana pred meč posebno radio na detaljima riterna sa Ivaniševićem i Panikijem koji takođe ima zapanjujuće tenisko znanje. Štelovali su te male detalje postavljanja reketa i svih ostalih pokreta, a uz to je Novak uvek imao neko pitanje šta misle o ovoj ili onoj mogućnosti.

Foto: Nova.rs

Kako se završilo? Đoković je u četvrtom setu napravio prvi brejk na meču protiv Hurkača. Poljski teniser je tako uspeo da ispadne sa turnira, a da je u četiri susreta pretrpeo jedan jedini brejk. Napravio ga je Đoković što samo pokazuje da ta stalna evolucija o kojoj govori i za koju se zalaže nije nimalo slučajna.

Đoković je zaista perfekcionista kakav se retko rađa, a ovako sklopljene kockice govore koliko delova slagalice ne znamo i koliko delova nikada nećemo saznati. Taj mozaik koji savršeno uklapa i dalje na Vimbldonu sa punih 36 godina pomera granice i pokazuje kakve su sve žrtve potrebne za postizanje velikih stvari.

Velikim igračima sitnice ne daju mira, a najvećim… Pa, upravo ste mogli da pročitate kako je to izgledalo.

BONUS VIDEO Novak u potpunosti izludeo Rubljova: Poen koji pokazuje nemoć Đokovićevog rivala

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar