Novak Đoković
Foo: Srdjan StevanovicStarsportphoto ©

Novak Đoković je u Beogradu ispisao istoriju pobedom nad Federikom Korijom sa 6:1, 6:0.

Nije samo rezultat istorijski jer je Srbin protivniku dozvolio samo gem i nije istorijska ni činjenica da nakon toliko vremena ponovo imamo navijače na tribinama.

PROČITAJTE JOŠ

Ovaj trijumf je ušao u antologiju po još važnijem aspektu. Novak je zauzeo peto mesto na večnoj listi po broju trijumfa!

Protiv Argentinca je stigao do 952. trijumfa i tako prestigao legendarnog Giljerma Vilasa, koji ima jednu pobedu manje. Ispred Novaka su u ovom trenutku još četiri velika igrača: Rafael Nadal (1.022 pobede), Ivan Lendl (1.068), Rodžer Federer (1.243) i Džimi Konors (1.274).

Đoković zanimljivo nije znao ovaj podatak sve do utorka kada je uspeo da savlada Nemca Matsa Morainga i tako se izjednači na listi sa Vilasom, kog je od ovog četvrtka i prestigao.

„Iskreno nisam znao za taj podatak, sad od vas čujem. Ponosan sam i srećan da čujem da sam uspeo da unesem svoje ime u nove istorijske knjige, biti u istom društvu sa Vilasom i drugim legendama me ispunjuje i zahvalan sam na tome“, rekao je Novak u utorak.

Ovom pobedom je Novak stigao do čak 162. polufinala na ATP turu, a do ovog trenutna je osvojio 82 trofeja. Čak 36 je osvojio na Masterstima (svaki osvojio po barem dva puta), dok ima i 18 grend slem trofeja (polovinu je osvojio na Australijan openu).

Uspeo je i čak 96. put u karijeri da osvoji jedan set bez izgubljenog gema. Od aktivnih igrača je uspešniji po ovom parametru samo Rafael Nadal sa 103, dok je Džimi Konors ubedljivo prvi na listi koji je uspeo čak 198 puta da osvoji set bez izgubljenog gema.

Novak Đoković Istorija Beograd
foto: Marko Djokovic/Starsportphoto ©

Impresivna lista dostignuća, koju Novak iz meseca u mesec samo poboljšava. Srbin se u Beogradu priprema za Rolan Garos od 30. maja, a on će biti značajan i zbog opasnosti da Novak izgubi prvo mesto na planeti.

U slučaju da Danil Medvedev uspe da stigne do vrha na ATP listi, to bi zaista moglo da označi novu eru u tenisu. Za to će Rusu biti potrebno da napravi čudo na Rolan Garosu i da na podlozi koju mrzi stigne do titule, šta se ne usuđuju da previde ni najsmeliji.

Od 26. januara 2004. godine niko osim „Velike četvorke“ (Endi Mari, Đoković, Nadal i Federer) nije bio na krovu sveta.

Poslednji kome je to pošlo za rukom bio je Endi Rodik, ali su sve češći navodi da u tenisu duvaju novi vetrovi. I Nadal i Đoković govore o mladim igračima koji uspevaju da osvajaju turnire na kojima su tradicionalno dominirali (Cicipas osvojio Monte Karlo, Zverev najbolji u Madridu).

„To je nešto normalno. Prva stvar je da mi propuštamo pojedine turnire. Drugo, imamo novu genereciju mladih igrača, koja je dobra. Mi imamo 34, 35, 39 godina. Ništa ne traje večno, morate da budete spremni da to prihvatite. Sasvim je normalno da posle skoro 20 godina na Turu dođe mlada generacija koja osvaja trofeje. Osvajali smo gotovo svaki važniji turnir u poslednjih 19 godina. Ništa nije čudno, stopostotno prihvatam da ideju promene. Ipak, boriću se. To znači da je za tri nedelje grend slem na kojem volim da igram. Boriću se za to da igram tamo dobro“, rekao je Nadal.

Đoković je na sličan način pričao o mlađim kolegama.

„Rezultati to govore, tu nema dileme. Igrači poput Cicipasa, Medvedeva, Zvereva i ostalih igraju sve bolje, osvajaju turnire i poene. Smena generacija je neizbežna u vrhu muškog tenisa i ona dolazi. Da li će se dogoditi sledećeg meseca ili sledeće godine – ne znam. Lično, više ne obraćam toliko pažnju na ATP listu kao što sam ranije. Uspeo sam da oborim rekord i to mi je bio fokus. Sada sam koncentrisan na grend slem turnire i pokušavam da na njima budem na svom vrhuncu“, rekao je najbolji teniser sveta.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar