Foto: Tanjug/AP Photo/Thibault Camus

Sunce i crvena šljaka. Onaj trenutak kada se publika po prvi put smiruje dok igrač cupka lopticu pred servis. Sve ostalo je stalo, bitna je samo pozornica ispred. Odmah se dah zadržava, čak je i izdah možda preglasan, a onda erupcija. Upravo tu erupciju emocija i decibela traži Novak Đoković.

Foto: Nova.rs

Karlos Alkaraz je favorit u polufinalu Rolan Garosa protiv Đokovića i to se srpskom asu verovatno prvi put desilo u poslednjih pet godina. Favoriti protiv njega su bili samo Rafael Nadal na šljaci i Rodžer Federer u nekim fazama karijere. Svi ostali su morali da naprave pravo čudo da bi ga savladali, po mišljenju kladionica.

PROČITAJTE JOŠ

Ovog puta se veće šanse daju Alkarazu jer se mnogi slažu da je pokazao više u toku turnira. Igrao je na višem nivou (iako zaboravljaju koliko je očajan bio Stefanos Cicipas u četvrtfinalu), bio je mnogo, mnogo agilniji i brži da završava poene i igrao sa agresivnošću.

Posebno je napadao drugi servis rivala, što bi Đokoviću moglo da pravi problem, a iz forhenda su često sevale munje od 180 kilometara na čas. Sve ovo govori da ga nikako ne bi trebalo potceniti, a „Ekip“ ga je odigrao kao igrača „protiv kog ne može da se igra“. Sa tim određenjem su možda malo požurili jer još nije izašao na teren protic čoveka koji je osvojio 22 grend slem pehara.

Foto: REUTERS/Benoit Tessier

I to upravo i otkriva šta bi Novak mogao da uradi. Protiv Cicipasa je u jednom trenutku Španac potpuno izgubio koncentraciju. Počeo je da greši pri prvom kontaktu sa loptom, a kada je publika počela da skandira „Stefanos, Stefanos“ po prvi put je osetio da nije centar pažnje.

Primetio je da publika navija za drugog igrača i to mu je ušlo u glavu. Nije mogao da objasni sebi zašto bi to radili, a onda je ređao grešku za greškom. Nije mogao da čuje trenera Huana Karlosa Ferera, a sam nije uspevao da reši baš sve situacije. Po prvi put od početka turnira je izgledao kao usamljeni, možda čak preplašeni tinejdžer više nego teniska zvezda.

I to i jeste ključ za Đokovića, moraće da izbaci Alkaraza iz zone komfora. Moraće da uradi da se oseća nepoželjno i da panično gleda ka treneru dok ne uspeva da ga čuje.

Moraće da odmah od prvog poena kupi ili razljuti publiku. To će izabrati već sam, a kontrola mase bi mogla da mu donese veliku prednost. Ta diverzija od prvog gema, nije nešto što je Đokoviću nepoznato i kroz karijeru je ovaj recept znao da primeni, mogla bi dugoročno da donese ključnu prednost.

Alkaraz je poručio da uživa što ga ljudi vole i navijaju za njega i da se nada da će tako biti i u budućnosti. Ipak, šta ukoliko odjednom počne da mu se zviždi? Da li će tada moći da brine samo o tenisu. Sve su ovo sitne psihičke igre koje će nesumnjivo igrati Novak sa svojim rivalom, želeće da isplete mrežu i to bi moglo da se desi od prvog gema. Pogotovo ukoliko bude servirao mladi Španac.

BONUS VIDEO Đoković pobedio Dimitrova u Rimu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar