Foto: Armin Drugut/PIXSELL

Novak Đoković je jedan od najboljih, možda i najbolji, sportista Srbije svih vremena, a veliku pažnju privlače njegove neuobičajene navike, koje često iskaču iz šablona.

Bez ikakve dileme sve najviše zanima njegova ishrana, odnosno dijeta koju Novak sprovodi. Nakon godina priče sada i ptice na grani znaju osnove autofagije po kojoj telo samo sebe „izjeda“. Tačnije obroci su ravnomerno raspoređeni tokom osam sati, dok se u sledećih 16 sati unosi samo voda ili čaj.

PROČITAJTE JOŠ

„Koliko je bitna autofagija, ta vrsta posta 16 – 8 je popularna, 16 sati se ne jede, 8 sati se jede, to ja primenjujem, osetio sam u poslednjih godinu i po dana koliko to praktikujem, dosta poboljšanja u sistemu za varenje, bolje spavam, imam veću energiju tokom dana, imam manje padova“, objasnio je Novak koji je 2010. godine otkrio intoleranciju na gluten, pa je iz ishrane izbacio mlečne proizvode i rafinisani šećer i uveo bezgluteninsku dijetu.

Govori se da konzumira isključivo vegansku ishranu, ali on objašnjava sam kako se zapravo hrani.

„Pred mečeve ne jedem mnogo, ne pojedem četiri jaja sa slaninom ujutru, a znam da ima i takvih sportista. Finale Vimbldona je bilo u 14 časova po lokalnom vremenu, najviše bih bio na tečnostima i laganoj hrani pred mečeve, na primer – batat. Bareno povrće bez začina i ulja, samo da mi da snage i energije, voće pre toga. Ovsene pahuljice i tako to. Onoliko koliko ja osećam da je potrebno i naravno i dosta tečnosti. Hidriram se vitaminskim tečnostima i sportskim pićima. Ali, to sam ja! Znam dosta sportista koji vole da se najedu i osećaju sitost i da je to to.“

Novak najčešće dan započinje medom, voćem i ovsenim pahuljicama. Za ručak dominiraju ugljeni hidrati koji su mu neophodni zbog energije, ali unosi malo proteina. Naime, uglavnom bira pastu primaveru za ručak, a testenina sa povrćem je obično njegov prvi izbor. Za večeru najčešće jede ribu, piletinu, pa čak i govedinu, a navodno je omiljena večera našeg asa brancin sa mangom i papajom.

Foto: EPA-EFE/FRANCIS MALASIG

Uz sve to često vidimo različite šejkove koje Novak pije u toku mečeva, ali i konzumira banane i urme koje mu omogućuju da brzo podigne nivo energije u ključnim momentima.

Ovog petka nas je Novak začudio i pričom o alternativnoj istoriji Srbije o kojoj često govori Jovan I. Deretić (nije isti Jovan Deretić koji je napisao nekoliko vrhunskih knjiga o istoriji srpske književnosti). Novak je tako svima čestitao Serbsku 7529. godinu, a ova tema je okupirala našeg asa u mesecima bez tenisa.

“Trenutno sam jako zainteresovan za alternativnu verziju srpske istorije. Kada kažem alternativnu mislim na onu verziju koja nije zvanična. Da smo mi došli sa Kavkaza u 7. veku na balkansko područje, nego da smo starosedeoci. Čitam knjige Deretića, evo da pokažemo i koja je i pozdravimo gospodina Deretića”, rekao je Đoković tada.

Novak, naravno ne propagira ove ideje, već samo želi da se upozna i sa drugom stranom medalje. Tačnije želi da čuje glas koji ne spada u zvaničnu istoriju našeg naroda, kako bi o tome sutra izneo mišljenje:

„Serbi, narod i rasa! Veliki pozdrav za profesora kog lično poznajem. Vrlo je interesantno, ne bih ništa da govorim. Vidim da se i danas provlači kroz novine nešto što sam rekao. Svako od nas treba da bude otvorenog uma i da uradi svoje istraživanje. Da budemo svesni da je istina negde između. Ako pratimo jednu stranu informisanja, to teško može da nas učini realnim Mene čitanja gospodina Deretića, Vidojevića i Damjanovića jako inspirišu. Ona izreka da smo nebeski narod nije slučajna. Tu ću završiti. Ja težim kao tome da smo starosedeoci, ima dosta dokaza. Veliki pozdrav za sve one koji se bore za istinu“, rekao je Đoković u jednom uključenju uživo tokom meseci koje je proveo u izolaciji u Marbelji i ostao uzdržan nakon što se velika prašina podigla oko vakcinacije.

Foto: instagram.com

Novak je tada rekao da ne želi da se vakciniše dok cepivo ne prođe sva medicinska testiranja, što su strani mediji spremno dočekali da ga proglase za „antivaksera“. Novak je kasnije morao da se objašnjava i pravda, ali nikada mu to mediji u Engleskoj i SAD nisu oprostili.

Da ga zanimaju neobične stvari videlo se i po odluci da poseti Bosanske piramide, što je izazvalo lavinu komentara.

O ovom mestu koje Novak naziva „rajem“ na zemlji brine Semir Osmanagić, tvorac teorije o piramidama i osnivač fondacije „Arheološki park – Bosanska piramida Sunca“.

On se 2005. godine vratio u BiH iz SAD, pa je brdo Visočica proglasio za piramidu ilirskog porekla staru 29.000 godina (plus/minus 400 godina), da bi već sledeće godine započeo naučna istraživanja.

 

Podzemni objekti su očigledno opsesija Osmanagića, pa je u okolini piramide organizovao iskopavanje, odnosno kako kaže, otkopavanje tunela za koje tvrdi da imaju energetsko dejstvo i u koje je kolege pozivao i Đoković.

“Ima nekoliko mesta u životu koje sam posetio gde se osećam potpuno ispunjeno u svakom pogledu. Ovo je jedinstveno iskustvo za mene. Ja jesam u tom, kako ga zovu danas alternativnom svetu, iako znamo da je to originalan svet, već preko decenije i bio sam na raznim mestima koja su smatrana za energetska čvorišta i imaju koncentrične krugove. Ovako nešto još nisam doživeo. Zapravo doživeo sam nešto približno kao na Rtanj planini u Srbiji i nema tih superlativa i reči hvale koje bi tebe opisale za sve što si ovde uradio. Broj volontera pokazuje suštinski da li nešto dobro činiš za zajednicu, za zemlju”, rekao je Đoković svom domaćinu pri prvoj poseti piramidama.

Foto: Avaz.ba/N. Smajović

Uz to je poznato da Novak obožava da meditira i tako pronađe duhovni mir. Poznato je da je pred finala često provodio vreme u parku oko hotela i tako pokušavao da se postavi „u pravu poziciju“ pred meč sa mnogo pritiska.

„Meditaciju i jogu radim iz potrebe za optimalnim stanjem uma i smirenosti, a u isto vreme sreće i užitka. Svi imaju svoje načine da postignu dobro raspoloženje i ljubav prema sebi, ljudima oko sebe, kao i prema celoj planeti. Trudim se da se držim ovog režima koji mi je pomogao nakon loših rezultata na turnirima. Bitnije od rezultata, imao sam nedostatak emocionalnog balansa na terenu, što sam nadoknadio meditacijom i jogom“, rekao je Novak u trenutku nešto slabijih rezultata.

Veliku ulogu u psihološkoj pripremi ima i Pepe Imaz, španski stručnjak koji je poznat kao guru. Upravo o njemu je Novak posvetio deo intervjua tokom 2019. godine.

„Mediji su dosta pisali o mom odnosu sa Pepeom. Često je teško objasniti stvari ljudima, kada oni ne žele da ih razumeju. I ako je tako, onda krenu da sude u negativnom smislu. Pepe je moj prijatelj i ima školu sa mojim bratom. Znam ga osam godina. Znao sam ga kada sam bio prvi na svetu, kada sam bio 22. i danas kada sam ponovo broj jedan“, rekao je tada Đoković za špansku „Marku“, pa objasnio kakav odnos ima sa Imazom:

„Ništa se nije promenilo u našem odnosu. Smeta mi što je bio okrivljen kada sam bio povređen ili kada nisam imao dobre rezultate. Sve što mi se desilo u životu je moja greška. Drugačija sam osoba i sam donosim odluke. Ne želim da obraćam pažnju na sve što se kaže i piše. Osećam se loše zbog Pepea, zato što nije zaslužio kritike i takvu kampanju protiv njega. On je sjajna osoba, sa velikim srcem. Marko i on su dali 100 besplatnih časova deci. Ako postoje dve osobe koje su me inspirisale, onda su to Pepe i moj brat. Biti blizak sa njima je dobro, zato što dele pozitivnu energiju svuda. Nikada nisam želeo da dam na vrednosti nečemu što je objavljeno. Mogao sam da kažem, ali ne igram tu igru s medijima. Svi smo dovoljno zreli.“

Foto: Youtube.com

Koliko god da deluje čudno sve ovo što Novak radi sve ima svoje opravdanje, sve je ovo u cilju da bude i ostane najbolji teniser sveta. Đoković je trenutno prvoplasirani na ATP listi i nalazi se u karantinu pred takmičenja u ATP Kupu i Australijan openu, a od svojih navika nije odustao. Uostalom, ne bi bio tu gde jeste, da je odustajao zbog prve kritike.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar