Novak Đoković
Foto: Dubreuil Corinne/ABACA / Abaca Press / Profimedia

U Parizu je sigurno da će publika znati da nagradi ili da pretvori u pakao vreme igrača na turniru. Ovog puta smo videli i jedan i drugi spektar, a kao i obično negde između se smestio upravo Novak Đoković.

Srpski teniser je ispisao istoriju samim tim što je izašao na teren protiv Tomasa Martina Ečeverije. Bilo je dovoljno da zakorači na teren dvorane u Bersiju i da stigne do 1.289 meča u karijeri. Koliko je to značajno najbolje govori činjenica da je sada četvrti svih vremena po broju odigranih teniskih mečeva. Pretekao je i Rafaela Nadala, a na vrhu je Džimi Konors sa verovatno neuhvatljivih 1.557.

PROČITAJTE JOŠ

Ovaj istorijski podatak je prošao neočekivano tiho i neopaženo, kao da se svaki dan dešava ovako. Zapravo je čudno da se više buke podiglo zbog toga što je Janik Siner upisao 50. pobedu na mastersima i 20 u sezoni (prvi Italijan koji je to uradio). SIner je najbrže stigao od svih Italijana stigao do toliko pobeda (na samo 73 susreta), Fabiju Fonjiniju je bilo potrebno 115, a Andresu Sepiju 114 mečeva. Srušio je Mekenzija Mekdonalda posle ponoćnog preokreta sa 6:7(6), 7:5, 6:1.

Novak se pojavio na terenu prvi put od 16. septembra i odigrao je nekoliko fantastičnih poena. Njegov forhend je dobio ocenu 9,4 koja je jedna od najviših mogući, a to odrađivanje posla protiv Ečeverija bilo je neverovatno učinkovito. Nakon toga je odlučio da se povuče iz dubl konkurencije (nikada verovatno nije ni planirao da igra duže od jednog kola) i stao je pred medije.

Dao je odgovor koji mnoge zanima.

„Da, promenio sam svoje menadžere. Edoardo i Elena su bili sa mnom više od deset godina, ali više ne sarađujemo. Naravno, ostali smo prijatelji, ali profesionalno smo odlučili da krenemo različitim putevima. Ulazim u novo poglavlje kada je menadžment u pitanju, ali i čitav pristup stvarima van terena. Tek je početak, prelazni period nije lak jer smo dugo radili zajedno. Biće potrebni meseci da se uspostavi novi sistem, ali napredujemo. Ne bih ulazio u razloge prestanka saradnje – odlučili smo se za različite puteve“, rekao je osvajač 24 grend slem titule.

Na kraju je na kameri napisao poruku „Allez Paris, merci“ što se i te kako uklapa u uobičajeni ton u jednom od najvećih teniskih gradova planete.

Dakle, čak i sa 36 godina Novaka razmišlja o tome kako da evoluira i da unapredi sebe i na terenu i van njega.

Ipak, prethodnog dana je šou ukrao Danil Medvedev. Ipak, pre toga je Grinč bio Grigor Dimitrov koji je ukrao svu radost ruskog tenisera kada ga je posle tri seta ispratio za Torino. I Medvedev je, nakon Karlosa Alkaraza, završio takmičenje u drugom kolu…

Medvedev je imao nekoliko sukoba sa publikom, do te mere da je tražio od sudije da je ućutka. Na kraju se sve završilo time što je Medvedev unezvereno gledao šta radi srednji prst njegove desne ruke, kao da se u trenutku otrgao kontroli. Svima je bilo jasno šta je uradio…

I na kraju je bio superironičan, a još jednom je pokazao koliko zna da bude „britka sablja“ u sukobima.

„Proveravao sam nokte, ovako, ništa više od toga. Zašto bih to uradio predivnoj publici u Parizu? Izviždan sam bio. Nisam razumeo zašto, pa nisam hteo da igram. Nisam želeo da igram dok ne prestanu. Ali, publika u Bersiju je nastavila da zviždi. Kada sam dobio opomenu, zapitao sam se da li stvarno želim da budem diskvalifikovan i završim meč na ovaj način. Ne, tako da sam nastavio“, rekao je Medvedev.

U Parizu je bolje igrao kada god nije bilo navijača na tribinama.

„Ne mora to da ima veze sa Francuskom. Zavisi od turnira, načina na koji se ponašam, načina na koji se publika ponaša. Imam mnogo prijatelja Francuza i izgleda da im se ovaj turnir ne dopada mnogo. Možda postoji razlog. Ne vole baš svi da igraju u Parizu iz tog razloga. Tokom pandemije kada nije bilo publike igrao sam mnogo bolje u Parizu. Postoje neki turniri kojima se rado vraća, ovde imam problma sa publikom. Dešava se. Možda za dve godine nećemo ni igrati ovde“, dodao je on.

Na kraju je trebalo da oceni da li je ova publika ujedno i najgora.

„Ne želim da kažem najgora. Imamo 60 igrača. Njih 30 će reći da obožava ovaj turnir. Deset će misliti da to nije relevantno“, zaključio je treći igrač sveta.

Ne bi trebalo zaboraviti ni da je Feliks Ože-Alijasim opet izgubljen nakon što je na momente pokazao kvalitete koji su mu doneli titulu u Bazelu,ali je još jednom Stefanos Cicipas relativno lako pospremio taj meč.

Saradnja sa Borisom Bekerom očito daje rezultate jer je Holger Rune „prodisao“ i sada izbacio Dominika Tima.

Aleksnader Zverev je šetao po samoj ivici žileta, ali je na kraju uspeo da savlada Iga Umbera sa 6:4, 6:7(3), 7:6(5). Francuz je imao čak i prednost od 4-2 u odlučujućem taj-brejku, a onda je Zverev pronašao onu svoju snagu ranijih godina.

Aleks de Minor je uspeo da se iščupa iz stiska Dušana Lajovića i da stigne do pobede sa 4:6, 6:4, 6:4. Barem će sada imati dovoljno vremena da odmori do Malage…

BONUS VIDEO Đoković – tako se spasava brejk lopta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar