Novak Đoković
Foto: AP Photo/Frank Franklin II)

Hrvat je na ovom US Openu izgubio sam jedan set i to od Hamada Međedovića u kvalifikacijama na meču koji je obeležio skandal sa navijačima, sada želi da iznenadi Novaka Đokovića.

Foto: Promo
Foot:Nova.rs

Bornu Goja su navijači u Srbiji dobro upamtili kada je savladao Dušana Lajovića u polufinalu Dejvis kupa pre dve godine i tako obezbedio prolaz Hrvatskoj. U tom trenutku je bio koledž igrač i pojavljivao se na čelendžerima.

PROČITAJTE JOŠ

Od tada je prošao dug put i konačno uspeo da probije magičnu granicu Top 100. Posle ovog turnira će biti najmanje 76. na svetu, a ukoliko uspe da priredi senzaciju biće i 52. Ipak, na putu ka senzaciji ima najveću prepreku u istoriji sporta – Novaka Đokovića u noćnom terminu. Na betonu.

Nakon epskog preokreta protiv Lasla Đerea Đokovića nije bilo previše briga ko ga čeka u sledećoj rundi. Iako je bio previše umoran da bi u tom trenutku mogao da sredi misli, ipak je obavio svaku obavezu koja je bila pred njim. I više od toga.

Kada je nakon povratka od 0-2 u setovima i trijumfa za novu osminu finala stao pred mikrofon nije mogao manje da mari za to ko ga čeka posle toga. Razlog je bio jednostavan – Novak je svestan da mora najpre da brine o sebi. Upravo se on pita za sve, a da bi bio na svom nivou neophodan mu je odmor nakon velike potrošnje.

Novak Đoković
Foto: Tanjug AP Photo/Frank Franklin II

„Ne zanima me s kim igram. Znam, ali ne zanima me. Samo želim da odmorim ovo 36-godišnje telo“, poručio je Novak nakon što je završio taj susret.

Sada ga čeka čovek koji je morao da pronađe svoj put na teži način, kroz čelendžere na kojima poslednjih godina igraju i bivši grend slem šampioni. Konkurencija je izuzetno jaka, pa ne čudi što se sve češće dešava da neko sa čelendžer nivoa eksplodira i dođe do velikog uspeha.

Ipak, sve je u rukama samo i isključivo Đokovića koji je pauzu između dva meča iskoristio da proslavi rođendan sa ćerkicom Tarom, koja je od subote šestogodišnjakinja.

Do sada nijednom nije igrao protiv Hrvata, ali na to se već navikao. Na 20 od poslednjeg 21 turnira je igrao barem protiv jednog igrača po prvi put. To je nova realnost dugovečnosti.

Hrvatski as koji ima unikatnu frizuru u ATP svetu nije mogao da pronađe dovoljno reči da pokaže koliko ceni Đokovića.

„Divim se Novaku, imam definitivno neverovatno poštovanje prema njemu i tome što je sve ostvario. On je najbolji čovek koji je ikad igrao ovaj sport, a to govori dovoljno. Pogotovo kada tako uspe neko ko dolazi iz zemlje kao Srbija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina… Mi nemamo ništa, nismo Australijanci, Amerikanci, Francuzi, koji imaju velike teniske federacije i dobijaju mnogo pozivnica za najbolje turnire. Zato posebno cenim Novakov uspeh, on je najbolji ikad, u to nema sumnje. Treba da se pripremim za Novaka najbolje što se može, i da mislim na svoju igru“.

Gojo je uradio nešto što se zaista retko viđa. Postao je 11. kvalifikant koji je stigao do osmine finala, a samo su dvojica kasnije stigla do četvrtfinala. Đoković može da prekine taj neverovatni niz i da produži svoj.

EPA-EFE/WILL OLIVER

Gojo nikada pre nije prošao dalje od druge runde na grend slemu. Sada je dobio priliku da igra na najvećem teniskom stadionu na planeti.

„Nadam se uzbudljivoj atmosferi, zašto ne. Doživeti tako velike stadione je nešto za šta igraš i zašto si se i počeo baviti tim sportom. Veselim se tome. Sigurno će biti navijača s obe strane. Imam nekoliko prijatelja koji rade tu, došli su mi i sestra i otac. Došli su mi i neke kolege i trener sa faksa“, završio je Gojo.

Novak se nalazi u 15. uzastopnoj osmini finala US Opena i slavio je na 84. meča u Njujorku. Srpski teniser je spasao 14 od 18 brejk lopti sa kojima se suočio do sada i izgubio samo četiri gema na sopstveni servis (41 od 45). Istvoremeno je iskoristio 55 odsto brejk lopti koje je imao (21 od 38).

Sve ovo jasno pokazuje koliki je favorit, a kako i ne bi bio. To breme favorita nosi već 15 godina, a sada je doživeo i da ga najavljuju kao najvećeg svih vremena.

BONUS VIDEO Novak Đoković demolirao Milera za prolaz u drugu rundu US Open

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar