Foto: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Kada je Rodžer Federer pokazio "besprekornu lakoću dominacije svetskim tenisom", činjenica da nije imao nijednu veliku povredu tokom karijere (u tom trenutku pogotovo) pripisivana je sjajnoj fizičkoj pripremi, taktičnosti, dobrom planu, genetskim predispozicijama. Kada je godinama kasnije u tu situaciju došao Novak Đoković... Pa, ta kategorija više ne postoji.

Da, dugovečnost i trajanje na najvišem nivou bez/uprkos povredama su ranije bili parametri koji su takođe govorili u prilog tome da je Federer najboljih svih vremena, sada kada oni idu u korist Đokovića ti parametri su skrajnuti. Sada, odjednom, više nisu bitni.

Sada najveći ikad ne znači i najuspešniji, nego onaj sa najvećim uticajem, sa najvećim „doprinosom“ tenisu (ako je to moguće utvrditi), itd.

PROČITAJTE JOŠ

Dakle, sada kada Đoković sa gotovo punih 37 godina (22. maj) i dalje dominira tenisom i, ne preterujemo kada to kažemo sa obzirom na činjenicu da je samo prošle sezone osvojio sedam titula, igrao četiri grend slem finala i osvoji tri grend slem titule, ovi parametri više nisu toliko bitni.

Rafael Nadal se vratio i neprestano govori da nema nikakve ambicije, da samo želi da se oprosti na pravi, takmičarski način, baš kao što su veliki ratnici nekada uvek želeli da poginu u borbi.

Ipak, niko ne veruje Nadalu da nema ama baš nikakve informacije da osvoji veliki trofej (iako takve informacije dolaze i iz njegovog tima), niko mu ne veruje jer svi znaju kakav je to šampion. Dosta je to živo pojasnio Endi Rodik, nekada najbolji teniser planete, koji je sjajno rekapitulirao taj deo.

Foto: EPA-EFE/JUANJO MARTIN

Rodik veruje da Španac sve vreme tempira formu za Rolan Garos, naravno, pod uslovom da je zdravstveno dovoljno dobro da može da igra na tom nivou.

„Na početku turnira u Madridu rekao je, ‘ne znam da li ću igrati na Rolan Garosu’. Ja u to ne verujem. On je majstor da nešto ne obeća, a onda da uradi i više nego što se očekuje“, rekao je Rodik.

Zatim se podsetio kako se Nadal ponašao kroz godine i ne daje da ga sada zavara bilo šta.

„Tokom svog vrhunca, u prvom kolu Rolan Garosa bi igrao sa nekim ko je recimo na 70. mestu i kada bi ga pitali šta očekuje, rekao bi, ‘ne znam, može sve da ode i na njegovu stranu’. Navikao sam da u to ne verujem, prosto bih poludeo kada bih tako nešto čuo, ali verujem da je to uradio jer je sebi govorio u stilu, ‘ovo može da bude problem, daj da se potrudim da se to ne desi i da dam sve od sebe“, objasnio je Rodik.

Čak je i sam Nadal nedavno španskim medijima rekao da je „Novak najbolji teniser svih vremena, da je imao bolje telo od njega, ali da se i to računa“. Dakle, osvajač 22 grend slem titule se slaže da je i telo, baš kao i dugovečnost faktor koji čine najboljeg ikada.

I mnogi sada govore da nikada nećemo dobiti novu „Veliku trojku“, iako se već sada govori o nekoj novoj „Velikoj trojci“ ili „Velikoj četvorci“.

Foto: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Kako god da gledate na to defintivino deluje problematično za sam tenis što u Rimu neće igrati drugi teniser sveta Janik Siner, treći teniser sveta Karlos Alkaraz i četvrti na planeti Danil Medvedev. Dakle, već tu imamo jedan ozbiljno simptomatični momenat pred Rolan Garos da mlađi teniseri doživljavaju češće povrede, da li zbog stila igre (kao u slučaju Alkaraza) ili zbog nepravilnog rada, tek to ozbiljno utiče na sam tenis.

Niko ne želi da gleda mečeve na kojima ne postoji ni mogućnost da se u jednom trenutku sastanu najbolji. Tačnije, ima mnogo onih koji bi platili ozbiljan novac da gledaju i kvalifikante na čelendžerima, ali nema onih najbogatijih kojima će biti zanimljivo da izdvoje veliku svotu za polufinale.

Alkaraz nije spreman da igra bez bola, a prethodna povreda mu je napravila pravi haos. Zato je sada mirovanje preko potrebno. On je krajem prošle godine imao problema sa desnim laktom tokom US Opena…

„Osetio sam bol posle nastupa u Madridu, neprijatnost u desnoj ruci. Danas sam odradio testove i ustanovljena mi je povreda mišića podlaktice, a sve to je posledica moje prethodne povrede“, poručio je mladi Španac.

Janik Siner i Karlos Alkaraz
Foto: EPA-EFE/MARK R. CRISTINO

Ubrzo je stigao još jedan šok kada je i Siner odlučio da ne želi da rizikuje karijeru.

„Nije lako napisati ovu poruku, ali nakon što sam ponovo razgovarao sa lekarima i specijalistima o svojim problemima sa kukovima, moram da najavim da nažalost neću moći da igram u Rimu. Očigledno sam veoma tužan što se nisam oporavio, to je jedan od mojih omiljenih turnira ikada. Jedva sam čekao da se vratim i igram kod kuće pred italijanskom publikom“, napisao je Siner.

Dakle, sve ovo samo potvrđuje kakva je veličina Đoković i da se mnoge stvari u njegovoj karijeri uzimaju zdravo za gotovo. Izgleda da tek kada bude jednom konačno zbogom postaće jasno šta je sve zapravo uradio. Do tada…

BONUS VIDEO Đoković izgubio od Ruda

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar