Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

Novak Đoković je i dalje nepobeđen u 2020. Prvi reket sveta je posle dva i po sata igre i velike drame pobedio Gaela Monfisa, 2:6, 7:6 (8), 6:1 i plasirao se u finale turnira u Dubaiju.

Šta reći za sve što je Novak priredio u meču sa Monfisom? Prošao je pravi i emotivni i mentalni rolerkoster, igrao od sjaja do očaja i obratno, ali je na kraju uspeo da uradi ono što je najvažnije, stigne do nove pobede, 17. u sezoni i 17. u isto toliko okršaja sa Monfisom.

Ovo je bila i Novakova 73. pobeda u poslednjih 75 mečeva sa igračima iz Francuske, a ima i niz od 20:0 ako se računa 17 pobeda iz ove sezone i tri sa finalnog turnira Dejvis kupa u Madridu.

Tri meč lopte je imao Francuz u taj-brejku drugog seta, ali ni tih 6:3 nisu mogli da mu garantuju prvo slavlje protiv Srbina koji je još jednom pokazao da je mentalno najjači u najtežim momentima.

„Imao sam sreću da pronađem način da se vratim u meč u tom drugom setu. Imao sam na 5:4 i 6:5 set lopte. Mislim da je Gael igrao fantastično, mnogo puta smo se sastajali, jako ga je teško probiti. Poznato je da imam dobru odbranu, ali ono što je on prikazivao u prva dva seta, to je bilo je neverovatno. Ovakvi mečevi se dešavaju, žao mi je zbog njega, ali bitno je da sam u finalu“, izjavio je Novak neposredno po završetku meča.

Fascinantno je na koji način mu uspeva da se izvuče iz teških pozicija i stigne do preokreta.

„Pretpostavljam da je ovo bio jedan od tih mečeva kada sam morao da zadržim tu mirnoću u najvažnijim trenucima. Trebalo je da čekam svoje šanse, da pokušam da ih iskoristim. Nisam imao mnogo uspeha na set loptama, bilo je mnogo propuštenih šansi, nisam smeo da dođem do taj-brejka. Imao je u njemu 6:3, servirao je za pobedu, nadao sam se samo da će promašiti prvi servis i to se dogodilo. To mi je dalo šansu da uđem u razmenu i da odigram zaista dobro. Imao je i povredu koja mu nije dala šansu da odigra dobro kao u prva dva sata. Želim mu sve najbolje, nadam se da će se brzo oporaviti. Kada igra ovako on može da bude jedan od najboljih igrača na svetu“, dodao je Novak.

Šampion Australijan Opena kaže da mu je pomoglo ogromno iskustvo. Često je Novak uspevao da se izvuče iz čeljusti poraza.

„Svakako da mi je to pomoglo. Naravno, iskustvo i to što sam bio mnogo puta u situacijama kada se suočavate sa meč loptama. U tim trenucima pokušavate da budete koncentrisani, da dišete kako treba, da razumete šta je neophodno da uradite, da dođete u situaciju da reternirate kako treba i da dobijete naredni poen. Možda zvuči kao fraza, ali to je vrlo moćno u mom slučaju“.

U subotu od 16 časova igraće protiv Stefanosa Cicipasa, jednog od predvodnika novog talasa igrača. Imaju izjednačen skor, 2:2, ali poslednji meč, jesenas u „Bersiju“ u Parizu dobio je Novak i to ubedljivo, 6:1, 6:2.

„Stefanos je jedan od lidera mlade generacije, veoma je posvećen i talentovan, harizmatičan momak, interesantan i van terena. Veoma ga dobro poznajem, može da se kaže da je i kao junior pokazivao da će biti među najboljim igračima sveta. On to sada i potvrđuje. Njegov potencijal je veliki, on je vredan svih pohvala. Ove nedelje je igrao sjajan tenis, baš kao i na prošlom turniru u Marselju, u formi je i ima veliko samopouzdanje. Ipak, ovo je finale, svako može da ga dobije, nadam se da ćemo imati i u tom meču sjajnu atmosferu“, zaključio je Đoković.

Pobedniku turnira u Dubaiju će osim 500 ATP poena pripasti i nagradni ček na 565.705 dolara, dok će poraženi morati da se zadovolji sa 300 poena i 284.485 zelenih novčanica.