Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Novak Đoković je odavno prevazišao isključivo igračku ulogu u svetu tenisa. Poslednjih godina je sve glasniji u borbi za ravnopravnost, pravednost, ali i borbi da se igrači i igračice pitaju znatno više u "belom sportu".

Godinama su teniseri bili poput lutki koje su plesale po scenariju koji su pisali teniski zvaničnici i najveći turniri na svetu. Te stvari se polako menjaju od kada je Đoković podigao glas, a to se vidi na nekoliko planova.

PROČITAJTE JOŠ

Počeo je Novak aktivno da učestvuje u odlukama kada je postao predsednik Saveta ATP igrača, a u međuvremenu je sa te pozicije gotovo sklonjen. ATP je brže bolje promenio planove kada je Srbin osnovao Udruženje profesionalnih tenisera (PTPA), koji za cilj ima da teniseri imaju veći udeo u donošenju odluka. Sa PTPA je Novak napravio nekoliko velikih pomaka u „belom sportu“, a neretko se bori na različite načije za bolje uslove za sve igrače.

Početak 2021. godine nam pokazuje da će se glas Novaka tek slušati, a jednu od prvih odluka doneo je upravo Australijan open, na kome je Srbin najuspešniji teniser svih vremena sa osam titula. Naime, organizatori su odlučili da nagradni fond raspodele na drugačiji način, upravo onaj za koji se zalagao Srbin. Uspeli su nekim čudom da sačuvaju istovetan budžet kao prošle godine (71,5 miliona australijaskih dolara), ali će sada igrači u prvim kolima i u kvalifikacijama dobijati neuporedivo više novca nego ranije.

Novak je doneo ovakvu odluku donekle i na sopstvenu štetu jer bi osvajanjem ovog turnira 2021. godine uzeo čak trećinu (tačno 33 odsto) manje novca nego godinu dana ranije – 4.120.000 naspram 2.750.000.

Smanjene su premije i za finalistu sa 2.065.000 na 1.500.000 (27 odsto), te za svakog ko izbori plasman u polufinale (sa 1.040.000 na 850.000 australijskih dolara).

Nagrade su ostale samo nepromenjene za četvrtfinale (525.000), dok će igrač u prvoj rundi dobiti 11 odsto više (100.000 prema 90.000), u drugoj 17 odsto (150.000 naspram 128.000), a u trećoj čak 19 odsto više novca (215.000 prema 180.000). U osmini finala će se plaćati sedam odsto više i to je povećanje od 20.000 dolara u odnosu na prethodnu sezonu kada je plaćano tačno tri stotine hiljada dolara.

Povećane su premije i za kvalifikacije koje sada postaju posebno privlačne za sve igrače, a najveći rast je doživela svota za pobedu u prvoj rundi (25.000 prema 20.000) od tačno 25 odsto.

Povod za ovu borbu su bile razne situacije u teniskom svetu kada su teniseri u periodu od marta do avgusta kada nije bilo mečeva zbog pandemije koronavirusa bili primorani da rade poslove u magacinima, supermarketima i drugim uslužnim delatnostima da ne bi proglasili bankrot.

Najbolji primer je Kevin Kravic, koji je 28-godišnji dubl specijalista, a prethodne godine je u teniskoj pauzi radio kao prodavac u supermarketu.

“Radim u supermarketu za 450 evra već nekoliko nedelja. Još sam ranije planirao da se bavim ‘normalnim’ poslom neko vreme. Koronavirus mi je dao priliku da to i ostvarim. Neke moje kolege ustaju u pet ujutru i u prodavnici su do pola šest kako bi napunili police. Na ovaj način učim da imam više empatije”, rekao je Kravic tada u intervjuu za “Špigel”.

Uz to se Novak godinama zalaže i za rodnu ravnopravnost, odnosno jednaka primanja i za muškarce i za dame. Najupečatljiviji je bio primer nakon finala u Rimu, kada se zbog jedne objave Bena Rotenberga, američkog novinara koji najblaže rečeno ne gleda blagonaklono na Srbina, Novak našao na stubu srama. Naime, ne sopstvenom krivicom Novak je inkasirao 11 dolara više od Simone Halep za osvajanje pehara u „večnom gradu“. Novak je tada zaradio 241.350 dolara (tačnije 205.200 evra), što je oko 25 odsto nagrade koju je samo godinu dana osvojio Rafael Nadal (958.055 evra ili 1.126.835 dolara) na istom mestu zbog pandemije koronavirusa.

Ovaj potez je posebno podvukao novinar Njujork Tajmsa Ben Rotenberg:

„Urnebesno je da su u Rimu, dugo turniru koji nije isplaćivao jednaku svotu novca, došli toliko blizu davanju istu količinu novca finalistima i šampionima danas, ali su odlučili da smanje žensku nagradu za 10 evra da bi zadržali muškarce na vrhu“, napisao je Rotenberg.

I dok su se provlačili različiti komentari u kojima se iscrtala mizoginija, potcenjivanje ili insistiranje na muškoj dominaciji, Novak je sa PTPA i delom turnira koji su bili spremni da sarađuju došao do toga da se zarade u tenisera i teniserki izjednače, što će uskoro postati potpuno normalno. Prvi je to učinio US Open još 2015. godine, kada je počelo da se standardizuje ovo pitanje. „Njujork Tajms“ je tada pisao da igračice zarađuju 80 centi za svaki dolar tenisera, dakle čak 20 odsto manje od kolega.

Najbolji primer nejednakosti je bilans Serene Vilijams koja je u karijeri osvojila 23 grend slem titula u singlu i 16 u dublu (ukupno 73 titula), a zaradila je „tek“ 93.634.967 dolara. Uporedimo li to sa Novakom koji je od turnira zaradio najviše od svih u istoriji tenisa 145.656.177 dolara, koji ima 81 titulu u karijeri sa 17 grend slem pehara shvatamo koliko je godinama bio veliki jaz i koliko je bilo neophodno ispraviti ovu nepravdu. U Sinsinatiju 2015. godine je Federer zaradio 731.000 dolara, a Serena 495.000. Samo pet godina kasnije, došli smo do toga da većina turnira nudi jednake nagrade. Veliki korak u kome je jedan od najglasnijih bio Novak. Ipak i sam je imao „kikseve“ iz kojih je naučio neke stvari.

„Očigledno je to veoma delikatna situacija. Dame zaslužuju više poštovanja i divljenja za ono što rade. Znate, jednake zarade su najvažnija tema u tenisu poslednjih sedam, osam godina. Mislio sam o ovom procesu i razumem energiju i snagu VTA i svih advokata za jednaka primanja. Aplaudiram im na tome, zaista. Borili su se za ono što zaslužuju i dobili su to. Sa druge strane mislim da je ATP svet treba da se bori za više jer statistika pokazuje da imamo više gledalaca po meču. Mislim da je to možda jedan od razloga zbog kojih treba da dobijamo više nagrada. Žene treba da se bore za one što misle da zaslužuju i mi treba da se borimo za ono što mislimo da zaslužujemo“, rekao je 2016. godine Đoković.

Samo dva dana kasnije je odlučio da pojasni svoj stav:

„Euforija i adrenalin zbog osvajanja trofeja u nedelju su učinili da imam komentare koji ne predstavljaju najbolje moje viđenje, pa želim da to pojasnim. Tenis mi je mnogo pomogao u životu da budem gde sam danas, imam potrebu da pričam o pravednijoj i boljoj raspodeli sredstava – i za muškarce i za dame. Moramo da se borimo za ono što zaslužujemo. Ovo nikada nije trebao da bude rat polova i razlika u primanjima, već svi treba da budu nagrađeni za igru i trud. Tenis je sport koji volim i dao mi je priliku da pomognem drugima koji imaju dug put da dosegnu snove. To je moj pogled na stvari i želim da se izvinim svima koji su moj stav pogrešno shvatili“, rekao je tada Novak i postao sve glasniji u borbi za rodnu ravnopravnost.

Novak je nekoliko puta najavljivao i novu revoluciju u pravilima koja se u tenisu nisu menjala 60 godina. Povremeno se pominje da bi smo mogli u narednim godinama da gledamo mečeve na dva dobijena seta i na grend slemovima ili da se setovi igraju na četiri dobijena gema. Sve ovo se nalazi u eksperimentalnoj fazi, a sa ciljem je da se poveća atraktivnost tenisa. Prosečni gledalac tenisa je stariji od 60 godina, pa je neophodno da se privuče znatno mlađa publika, navodio je Novak. Uz to je usvojen njegov predlog da se u Australiji koristi „Hok aj sistem“, a da ne bude linijskih sudija, što svedoči da tenis konačno ulazi u novu eru…

Od početka godine se Novak oglašavao još dva puta jer nije želeo privilegovan tretman u odnosu na ostale igrače. Nije mu se dopala ideja da bude u Adelejdu sa Rafaelom Nadalom i Dominikom Timom, u kome ima gotovo idealne uslove za pripremu za ATP Kup i Australijan open. Nije mu se dopalo da ima privilegije dok će ostali igrači morati da provedu 14 dana zatvoreni u hotelskim sobama. Nije mu se dopalo da on ima pristup teretani, dok ostali teniseri i teniserke skidaju dušeke sa kreveta naslanjaju na zid i tako pokušavaju da ostanu u formi.

Nije mu se dopala ideja da zbog bolje početne pozicije, kasnije i osvoji ovaj turnir. Tu se upravo krije onaj gotovo viteški osećaj za pravdu koji ga je razlikovao od ostalih i zbog koji ne želi da bude konformista, već čovek koji će stvari promeniti nabolje.

Kako je prenela španska „Marka“ Đoković je otvoreno pokazao nezadovoljstvo zbog odluke organizatora da odvoji trojicu igrača od ostalih, pa je nastavio da brani tenisera bez obzira na mesto na kom se nalaze na rang listi.

I za kraj pomenimo i novi spisak uslova koje je Đoković poslao organizatorima turnira, koji su u prošlosti znali da poslušaju našeg asa. Ne želi da situacija sa obaveznim dvonedeljnim karantinom potpuno uništi takmičenje na Australijan openu.

Evo i spiska šta je Novak tražio za svoje kolege:

  • fitnes i trening opremu u svim sobama
  • adekvatnu ishranu, u skladu sa nivoom turnira i potrebama vrhunskih sportista
  • smanjenje broja dana u izolaciji za svih 47 tenisera, uz više testova koji će potvrditi da su negativni
  • dozvolu za posetu trenera ili kondicionih trenera, ukoliko su prošli PCR test
  • ako je prethodni uslov ispunjen, onda igrač može da bude sa trenerom na istom spratu hotela
  • prebacivanje što je više igrača moguće u privatne kuće sa terenima za trening

Iako je povremeno delovalo da se Đoković bori sa vetrenjačama, ove sporadične, ali sve češće pobede učinile su da se i „beli sport“ rapidno menja. Teniseri i teniserke se pitaju oko više stvari nego ikada ranije, a svoje nezadoljstvo su spremni da podele javno. Ranije je ATP često zastrašivao igrače, ali su oni sada sve glasniji kada god se pokaže da ih tretiraju neljudski. Baš kao što je slučaj sa ovim karantinom. Nije problem u tome što će igrači biti zatvoreni dve nedelje, već što nakon 14 dana treba da izađu i napadnu trofej. Mnogi bi mogli da budu potpuno van forme, a ukoliko bude velikog broja povreda na turniru sve će se pripisati prisilnom karantinu… Bio bi to teniski fijasko…

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare