Foto: EPA-EFE/MARK EVANS

Novak Đoković čestitao je Srpsku Novu godinu na društvenim mrežama, i to prilično zanimljivim posterom.

PROČITAJTE JOŠ

On je doputovao u Australiju gde će igrati Australijan open, i to u društvu Dominika Tima i Rafaela Nadala u avionu, a kada se smestio, iskoristio je priliku da čestita Srpsku Novu godinu.

„Serbskom rodu želim srećnu Serbsku 7529. godinu“, napisao je Đoković.

On je to učinio uz poster sa motivima natpisa „Serbona“, a poznato je da je poštovalac Jovana Deretića i alternativne srpske istorije. To je otkrio radećI uživo uključenja tokom lokdauna prošle godine.

„Trenutno sam jako zainteresovan za alternativnu verziju srpske istorije. Kada kažem alternativnu mislim na onu verziju koja nije zvanična. Da smo mi došli sa Kavkaza u 7. veku na balkansko područje, nego da smo starosedeoci. Čitam knjige Deretića, evo da pokažemo i koja je i pozdravimo gospodina Deretića“, rekao je Đoković tada.

Inače, prema spisima Jovana Deretića, „Serbona je najveća boginja antičkog sveta koja je najšire slavljena kod Srba, Grka i Rimljana.

Foto: instagram.com

„Bog Serbon kao jedan od vrhovnih bogova kod Srba i božanstvo zaštitinik vladarskog i ratničkog staleža imao je jednu boginju paredu koja se pojavljuje pod imenom Serbona. Ovaj božanski par predstavljao je glavna obeležija dana i noći, Serbon je predstavnik sunca, a Serbona predstavnik meseca. Čuveni božanski parovi bili su Keva (Kibela) i Atis, Afrodita i Adonis, Demetra i Triptolem, Selene i Endimon, Zevs i Hera, Serapis i Izis i itd. Možemo predpostaviti da je Srbona dobila svoje imo po ulozi parede boga Serbona“, pisao je Deretić.

Inače, broj godina je u skladu sa vizantijskim računanjem godina koje se vekovima koristilo i u Srbiji.

 Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare