Foto: AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Ipak ne može da bude potpuno objektivan

Ivan Ljubičić, nekadašnji treći teniser sveta i bivši trener Rodžera Federera, govorio je o Novaku Đokoviću i njegovim uspesima.

Hrvatski trener je i sam svestan da ne može da bude potpuno objektivan kada je reč o najboljim teniserima na svetu, ali otvoreno tvrdi da je Federer imao najveći uticaj na tenis.

„Ne mogu da pobedim kada se govori o ovoj temi, ha-ha. Možda nisam ni objektivan. Ali za mene je najveći onaj koji je imao najveći uticaj na sport. Ako govorimo o najuspešnijem, onda će to skoro sigurno biti Novak. Osvojio je najviše slemova, najduže je bio broj jedan. Sve statistike su na njegovoj strani, ali postoji razlika između najvećeg i najuspešnijeg“, kaže Ljubičić.

PROČITAJTE JOŠ:

Uporedio je Federera sa Majklom Džordanom.

„Majkl Džordan nije bio najuspešniji košarkaš, ali svi ga smatraju najvećim. Kako to? Zbog njegovog uticaja na sport. Za mene, to je Rodžer u tenisu. Svako može da ima drugačiji pogled, ne moramo svi da se slažemo. Rodžer je imao svoje velike trenutke, sada je Novakov red, ali to ne čini da Rodžerova karijere bledi. Uvek ćemo govoriti o Velikoj trojci, svako ima svog favorita i to je u redu“.

Otkrio je i šta ga impresionira kod Đokovića, koji je nedavno poražen u finalu Vimbldona, dok je Federer od prošle godine u penziji, a Rafael Nadal već dugo van terena zbog povrede.

„Njegova odlučnost, volja, motivacija, vatra u očima. Njegova tvrdoglavost da uvek želi više. I to kako se hrani negativnom energijom. U konstantnoj je potrazi za ravnotežom, svakoga dana. To se oseća svakog dana. Jednog trenutka želi da oseti ljubav i traži je. U drugom mu je već potrebna mržnja i traži je. Uvek traži načine da se stimuliše. Ali, da budem iskren, nikada nisam pomislio da bi mogao da osvoji 23 grend slem titule nikada u životu“.

PROČITAJTE JOŠ:

Objasnio je i zbog čega nije očekivao da Novak dosegne ovakve visine na kojima je sada.

„Kao junior je došao na akademiju s Rikardom Pjatijem, gde sam i ja bio. Trenirali smo zajedno mesecima. Naravno da se videlo da ima talente, bio je mobilan i vrlo agilan, ali je tehnički bio prosečan. Bekhend mu je bio dobar, forhend problematičan zbog ekstremnog hvata, a na servisu je bilo mnogo prostora za napredak. U tom trenutku ne bih ni pomislio da će postati najuspešniji. To je veoma impresivno“.

BONUS VIDEO Novak Đoković – Kasper Rud, najbolji potezi finala Rolan Garosa 2023.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare