Nina Stojanović upisala je prvu grend slem pobedu u karijeri protiv Irine Begu sa 6:3, 6:4 i plasirala se u drugo kolo Australijan opena u kom je čeka jedna od najboljih teniserki svih vremena Serena Vilijams. Ipak, ko je zapravo ova devojka?

Rođena je u Beogradu, ima samo 24 godine i od 2016. godine postala je deo VTA. Maja te godine je stigla do finala ITF turnira u Tjanđinu, gde je bolja od nje bila Arina Sabalenka. Tokom 2016. godine je pokušala da izbori mesto na US Openu, ali je poražena u kvalifikacijama. U VTA svetu je upravo u Tjanđinu prošla kvalifikacije, ali je poražena u prvom kolu od Magde Linet.

PROČITAJTE JOŠ

Osvojila je devet ITF titula, ali još uvek se nije okitila titulom na VTA turneji u singlu.

Prvi zapaženiji rezultat bila je pobeda nad Timeom Baboš u prvoj i Ons Žabur u drugoj rundi Šenžena 2017. godine. U trećem kolu je zaustavila kasnije šampionka Katerina Sinijakova. Te godine nije uspela da stigne ni do jednog grend slem turnira jer je gubila u kvalifikacijama, ali je igrala četvrtfinala Izmira i polufinale Sužua.

Znatno više uspeha je imala u dublu tokom ove godine. Sa Marinom Zanevskom je stigla do finala Maroka, dok je sa Viktorijom Golubić stigla do borbe za trofej u Švajcarskoj. U Tjanđinu je sa Dalilom Jakupović takođe stigla do finala, pa je čak u dublu igrala i na Rolan Garosu, te je tako debitovala na grend slem turnirima.

Usledila je povreda krajem 2018. godine.

“Nažalost, još nisam zalečila povredu i mnogo sam tužna što se neću takmičiti na Australijan openu, jednom od svojih omiljenih turnira. Plan mi je da ponovo budem 100 odsto zdrava, zatim naporno da radim i da se vratim još jača“, navela je Stojanovićeva na društvenim mrežama.

Propustila je nekoliko meseci početkom 2019. godine, a onda se vratila aprila i stigla do četvrtfinala turnira u Nirnbergu (pobedila Alison Riske i Saru Soribes Tormo). Septembra te godine je po prvi put ušla u top 100 igračica u singlu (trenutno tačno 100. na svetu), a najbolji plasman joj je bio 2. marta 2020. godine kada je stigla do 81. mesta VTA liste.

Nina Stojanović
Foto: EPA/MIGUEL SIERRA

Tokom 2020. imala je još problema koje je otkrila po dolasku na „peti grend slem“.

„U Indijan Velsu sam dobila potvrdu razloga loših igara ove sezone. Zbog opšte slabosti organizma, koju sam osećala od dolaska u SAD, uradila sam pregled i kontatovani su mu simptomi mononukleoze. Pauza će mi dobro doći, a koliko ću propustiti, videćemo. Ovo je za mene potpuno neočekivana situacija i jako sam tužna zbog toga“, izjavila je tada za „Sportski žurnal“.

Prvu VTA titulu (u dublu) osvojila je u letonskoj Jurmali u dublu sa Šeron Fišman, a te godine je i prvi put stigla do polufinala na VTA turniru kad ga je na Đangksi openu savladala Vang Jafan, Samantu Stosur i Katerina Kozlovu.

Prošlu godinu je uprkos peha sa zdravljem počela u top 100 igračica, pa joj je to pomoglo da uđe u glavni žreb Australijan opena. Debitovala je u singlu, ali je slavila Anastasija Pavljučevnkova u prvoj rundi. U dublu je stigla do treće runde sa Darijom Jurak. Ipak, i ostale grend slem turnire u singlu je završavala u prvoj rundi, dok je u dublu povremeno imala nešto više uspeha.

Kako sama neretko navodi cilj joj je da uđe među 50 najboljih igračica sveta i da tamo bude nekoliko sezona. Za sada joj je u karijeri bolje išao dubl nego singl, ali je ove godine prvi put odradila čitave pripreme od šest nedelja bez pehova.

Stigla je do prve pobede na grend slemu, što će joj biti veliki podstrek za još bolje rezultate u sledećim mesecima.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar