Novak Đoković Novak Djoković
Novak Đoković Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Velika trenerska karijera.

Svet tenisa je pogodila vest da je u 91. godini života preminuo Nik Bolitijeri, legendarni teniski trener koji je stvorio brojne teniske šampione. Od njega su see oprostili i brojni teniseri poput Filipa Krajinovića, a njegova teniska priča trajala je skoro pola veka.

Nik Bolitijeri, rođen je u Nort Pelamu u Njujorku 1931.

Boletijeri nije igrao tenis sve do prve godine na koledžu.

PROČITAJTE JOŠ

„Pre toga sam mislio da je tenis za mekuušce. Do poslednje godine sam uspeo da uđem u tim. Onda sam se pridružio padobrancima i bio van terena dve i po godine. Posle toga sam otišao na pravni fakultet i počeo da dajem časove tenisa na Majami biču da platim svoje knjige. Ovo je bilo 1955. pa sam za pola sata dobijao 3 dolara.“

Kada je Boletijeri počeo da se ozbiljni u početku se mučio, ali mu je prijatelj pozajmio milion dolara koji mu je omogućio da osnuje Tenisku akademiju Nika Boletijerija na Floridi 1978.

Akademija je teniski internat sa punim radnim vremenom koji priprema mlade studente za fakultet zajedno sa intenzivnim treningom tenisa. Takođe obavlja obuku sa skraćenim radnim vremenom.

Boletijeri je trenirao mnoge od vodećih svetskih tenisera, uključujući Andre Agasija, Moniku Seleš, Džima Kuriera, Anu Kurnikovu i Mariju Šarapovu.

Bolitijeri je inače bio veliki poštovala Novak Đokovića za kojeg je smatrao da je najolji igrač svih vremena.

„Novak Đoković se kreće dobro, uspeva da se izvuče iz teških pozicija, odlično servira i veoma je inteligentan u polju. On je najbolji i sjajno je opet videti ga na vrhuncu igre. Ono što čoveka čini šampionom je da pobeđuje čak i kad ne želi da bude na vrhu.

BONUS VIDEO Umrla jedna od najvećih legendi svetskog tenisa, srpski as nije mogao da sakrije tugu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar