Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

Slučaj nemačkog tenisera Aleksandera Zvereva, finaliste ovogodišnjeg US Opena, skrenuo je još jednom pažnju na nasilje u sportu, posebno u svetu tenisa.

Sedmi teniser sveta je tokom protekle nedelje optužen od strane bivše devojke, Olge Šaripove, za nasilje, pošto je, kako je otkrila inspektorima, pokušao da je uguši jastukom!

PROČITAJTE JOŠ:

Ona je rekla da je Zverev to učinio u jednom hotelu i da je ona nekako uspela da se otme i pobegne.

PROČITAJTE JOŠ: „Ne znam šta da očekujem od Federera, često se čujemo“

Naravno, Zverev je sve te optužbe demantovao, iako se Šaripova ponovo oglasila na društvenim mrežama, rekavši da „on dobro zna šta je istina“.

„Želim da pokažem svim muškarcima koji sebi dopuštaju da se odnose loše prema ženama da nismo neka vrsta ukrasa, nismo lutke sa kojima se može postupati na bilo kakav način. I ako si mislio da ću nakon svega što sam prošla u toj vezi ćutati, onda si pogrešio. Nisi smogao snage lično da odgovoriš na moja pitanja. Morala sam ovo da učinim“, poručila je Šaripova u novoj poruci.

Slučaj Zverev će najverovatnije dobiti neku vrstu sudskog epiloga, ali treba naglasiti da je nasilje, naročito u poslednjih nekoliko godina, postalo veoma učestalo.

Foto: EPA/ARMANDO BABANI

Bivši broj jedan svetskog tenisa, Nemac Boris Beker, u julu 2018. godine je optužen da je posle žestoke svađe napao svoju bivši suprugu, Lili, u njihovom londonskom stanu.

Policija je u kasnim večernjim časovima zakucala na vrata Bekerovih posle prijave da je Boris napao Lili, sa kojom se nepuna dva meseca pre toga razveo posle devet godina braka.

Sve se brzo smirilo, Nemac je izbegao hapšenje, ali mu je naloženo da se udalji od bivše supruge.

Čini se da je trostrukom šampionu Vimbldona sada veći problem sudski proces u kojem je izbegao da izvršiteljima preda trofeje osvojene na Vimbldonu 1989. i Australijan Openu 1991. kako bi otplatio deo dugova za koje ga terete.

Marat Safin, takođe nekada prvi teniser sveta, oduvek je bio poznat po žestokom temperamentu.

Pamte se njegove scene sa terena kada je lomio teniske rekete kao da su čačkalice, ali i žestoke svađe sa sudijama.

Foto: EPA-EFE/GARY DAY

Marat nije zazirao od toga ni u privatnom životu, van svetla teniskih arena pa je tako 2009. na takmičenje na Hopman kupu u Pertu stigao sa vidnim masnicama ispod oka.

Ispostavilo se da se potukao u jednom noćnom klubu u Moskvi, po dolasku u Australiju je zatražio pomoć lekara, a posle je ponosno otkrio:

„Pobedio sam u tuči, samo da se zna, dobro sam. Bila je neka gužva u Moskvi, ali u redu je, preživeću. Bio je to samo problemčić. Bio sam na pogrešnom mestu u pogrešno vreme“, rekao je tada ruski teniser.

Još jedan žestok primer nasilja, vezan je za bivšeg člana Upravnog odbora ATP, Amerikanca Džastina Gimelstoba.

Svet tenisa je krajem 2018. i u prvoj polovini 2019. godine potresao slučaj u čijem se centru našao baš Gimelstob.

On je bio uhapšen u novembru 2018. pod sumnjom da je 31. oktobra te godine u Los Anđelesu napao svog bivšeg prijatelja Rendola Kaplana i njegovu trudnu suprugu.

Foto: EPA/HUGO PHILPOTT

Gimelsob je prema navodima optužbe „udario Kaplana više od 50 puta u glavu“ i to sve pred njegovom suprugom koja je zbog stresa posle tog događaja imala pobačaj.

Takođe , navodi se da je Gimelstob pretio Keplanu ubistvom, jer se Keplan i dalje družio sa njegovom bivšom suprugom, Keri, koja je Džastina takođe ranije prijavljivala policiji zbog uznemiravanja.

Njegov nasilčnički akt naišao je na niz osuda u svetu tenisa i zbog toga se Gimelstob kasnije povukao iz upravne strukture ATP.

Čak je i Novak Đoković imao dosta neprijatnosti sa američkim novinarima, samo zato zbog toga što je bio u dobrim odnosima sa Gimelstobom, a pojedini žurnalisti su mu zamerali da se, navodno, nije jasnije oglasio tim povodom.

Novak je na Vimbldonu 2019. objasnio da u tom trenutku nije bio upoznat sa svim detaljima slučaja i da je naravno protiv bilo kog čina nasilja.

Osim Zvereva, ove godine poznat je i slučaj Nikoloza Basilašvilija, tenisera iz Gruzije.

On je 21. maja ove godine uhapšen pod optužbom da je pretukao svoju suprugu i to pred detetom.

Sudski proces bi trebalo uskoro da počne, a u slučaju da se dokaže krivica Basilašvilija, preti mu i do tri godine zatvora.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar