Novak Đoković i Nenad Zimonjić
Novak Đoković i Nenad Zimonjić; Foto: EPA-EFE/BIANCA DE MARCHI

Sa Srbijom je pisao istoriju, na Vimbldonu svi dolaze do njega da se pozdrave, legende ga obožavaju, a on ostaje miran i odmeren, spreman da svakom posveti dovoljno vremena. Još jednom je trenirao sa Đokovićem.

Grafika: Slađana Đermanović

Nenad Zimonjić, bivši najbolji teniser sveta u dublu i jedan od pravih začetnika modernog tenisa u Srbiji, govorio je za Nova.rs o mnogim zanimljivim detaljima iz karijere.

PROČITAJTE JOŠ

Zimonjić vrlo dobro zna ne samo sve puteljke Vimbldona, već i kako se postaje pobednik turnira. U karijeri je osvojio osam grend slem titula (tri na Vimbldonu), a njegov potez iz 2017. godine kada je u punom trku vratio jednu loptu posle smeča se i dalje prepričava. Verovatno je to najbolji povratak izgubljenog poena, a taj video zapis možete videti na svakoj reklami za Vimbldon.

Srpski as je postao i prvi teniser u istoriji koji je odigrao susret sa dva veštačka kuka, a oduševljeno čeka priliku da se ponovo nađe na travi Vimbldona pred publikom.

„Sjajno je biti ponovo na Vimbldonu, to je najveći turnir koji postoji u tenisu. Velika je privilegija biti pozvan na ovaj turnir za legende, biti jedan od 24 igrača tu. Ovde sam bio poslednji put 2017. godine, a prvi put ću igrati na travi posle operacije koju sam imao 2018. godine. S nestrpljenjem dočekujem to, imao sam priliku da gledam neke mečeve, divno je videti poznata lica. Svi se znamo iz sveta tenisa i stariji i mlađi od mene, mnogo je tu ljudi sa kojima sam se pozdravio“, započeo je Zimonjić za Nova.rs.

Za prethodna dva susreta na Vimbldonu protiv Miomira Kecmanovića i Tima van Rajthovena treći teniser planete radio je sa Zimonjićem. Čuveni dubl as i jedan od igrača koji je pokrenuo taj talas zlatne generacije u tenisu bio je sparing partner sa posebnim zadacima da igra udarce koje često izvode Novakovi rivali. Imao je Zimonjić i šta da posavetuje Đokovića.

Nenad Zimonjić
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

„Tokom čitave karijere sam bio tu za sve naše igrače da im pomognem koliko sam mogao i koliko mogu. To sam i sada iskoristio sa Goranom (Ivaniševićem) smo jako dobri prijatelji i ranije sam gledao Novakove mečeve, ali je sada prilika da gledam opet posle duže vremena. Lepo je ponovo biti na Centralnom terenu, ali i na terenu, na treningu da budem dovoljno fit da stanem i da odigram sa Novakom (smeh).“

Tokom treninga je veliku pažnju privukao i Stefan koji sve češće igra tenis i sa tatom. Zimonjić je pojasnio da ga to podseća na trenutke u kojima je on igrao.

„Stefan se zaljubljuje u tenis, to je slična priča koju sam ja imao sa Leonom i nešto što je Nole mogao da vidi pre nekoliko godina kada je Leon bio sličnog uzrasta kao Stefan. Kao da se vraća film unazad od pre nekoliko godina, lepo je videti da sad Novak proživljava ono što sam ja delio sa svojom porodicom. Đoković je u uzlaznoj formi igra sve bolje i bolje.

Balkanskom ulicom, gost Nenad Zimonjić Foto: Ivan Dinić/Nova.rs

Zimonjić je bio jedan od prvih igrača koji je putovao sa porodicom, a sam objašnjava koliko je to značajno za jednog tenisera.

„Sa jedne strane je teže kada je u pitanju organizacija, ali kada se završi dan ako je neko profesionalac kao što sam ja tada bio ili u ovom slučaju Novak, lepo je kada se vratimo kući i sačeka te osmeh kakav god da je dan bio u klubu ili turniru. Ta energija koja se dobije i vreme koje se provede sa porodicom, sa najbližima je od neprocenjive važnosti i vrednosti. To mu puno znači lepo je kada dođu neki put na trening i pogledaju meč, ali je najvažnije vreme koje provode kod kuće.“

Bivši selektor Srbije koji je našoj selekciji doneo ATP kup 2020. godine objasnio je da bi voleo da radi na top nivou tenisa kao trener ili u drugoj nešto drugačijoj ulozi.

„To bih voleo, u tome bih bio uspešan, pokazao sam da mogu i kroz selektorsku ulogu. Prethodnih par godina sam nadograđivao svoje znanje seminarima i nečim što sam učio kako na najbolji mogući način da pomognem ljudima ne samo u sferi tenisa i sporta, već generalno. To me uvek zanimalo, verujem da bih to mogao da radim u tenisu i kao trener i kao konsultant za neke timove. To bih voleo da radim na najvišem mogućem nivou“, završio je Zimonjić za Nova.rs.

Prijatelj specijala MaxBet.

Vimbldon možete pratiti na kanalu Sport Klub uz SBB ili ukoliko još uvek niste korisnik SBB usluga – putem EON aplikacije uz EON Mini paket van SBB mreže preko bilo kog interneta u Srbiji. EON Mini dostupan je za 1.299 dinara, bez ugovorne obaveze u narednih 30 dana.

BONUS VIDEO Đoković: Nazdravlje! Kasniš, ali si mi simpatičan pa ću ti odgovoriti

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram