Foto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Kada na svom rezimeu imate tri grend slem finala, običan čovek bi rekao da ste jedan od najboljih tenisera na svetu.

Ipak, kada shvatite da pored toga nemate nijednu titulu jaču od kategorije 250, postajete jedna od najvećih enigma ovog sporta.

Upravo to je slučaj sa Norvežaninom Kasperom Rudom koji je doživeo poraz u drugom kolu Vimbldona pošto ga je britanski teniser Lijam Broudi pobedio u pet setova sa 6:4, 3:6, 4:6, 6:3 i 6:0.

PROČITAJTE JOŠ

Broudi je tek 138. teniser sveta, dok je Rud četvrti na svetu, te je ovo jedna od najvećih senzacija. Norvežanin je igrao na tri od poslednjih pet finala grend slemova, ali to mu nije pomoglo na travnatoj podlozi koju baš i ne voli.

„Svaki put kada se krećem po travi, imam osećaj kao da ću sleteti sa terena i da ću se okliznuti i gadno pasti. Zato sam oprezan i ne pogađam udarce. Samo zato što sam zaista uplašen, moram da preduzmem sve ove dodatne korake”, rekao je Rud.

Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Britanac je tako očistio put Novaku Đokoviću koji je sa Rudom mogao da se sastane u polufinalu turnira, a taj potencijalni duel došao bi veoma brzo posle finala Rolan Garosa, gde je srpski teniser savladao Norvežanina sa 3:0.

Rudova toplo-hladna igra na grend slemovima nastavila je tako svoj trend, pošto je on na poslednjih sedam grend slemova četiri puta ispadao u drugom kolu, dok je tri puta stigao do finala.

Baš čudna forma igrača koji trenutno zauzima četvrto mesto na ATP listi, dok mu je najbolji plasman u karijeri bilo drugo mesto, 9. septembra prethodne godine.

Kasper Rud i Novak Đoković Foto: REUTERS/Lisi Niesner

U karijeri je osvojio 10 titula, ali je svaka od njih došla u kategoriji 250. Devet od deset je osvojio na šljaci, dok je u San Dijegu 2021. uzeo jedini turnir na betonu.

Iako je Rudu idol Rafael Nadal, nije propuštao priliku Norvežanin nekoliko puta da izrazi poštovanje prema Đokoviću.

„Ako bih morao da biram jednog tenisera na betonu u zatvorenom, da mi od njega život zavisi, birao bih Novaka da odigra taj set ili meč“, rekao je Rud prethodne godine, dok je nakon finala Rolan Garosa imao posebnu poruku.

„Još jedan dan, još jedan rekord, još jednom si ispisao tenisku istoriju. Teško je opisati koliko si dobar, inspiracija si za sve ljude širom sveta. Čestitam tebi i timu. Gorane, radite sjajan posao“, poručio je tada Rud.

Foto: EPA-EFE/RODRIGO ANTUNES

Sa svojih 183 centimetara Rud uspeva da najbolje iskoristi svoje umeće na šljaci zbog brzine. Snažnim forhendom može da bude nezaustavljiv, ali kada mentalno potone, tada obično bude njegov kraj. Deluje da još uvek nije našao tu varnicu koja bi ga pokrenula u najvažnijim momentima i da zbog toga još uvek nije uspeo da prevaziđe pehar veči od turnira sa 250 kategorije.

Prvi put se našao u finalu grend slema na Rolan Garosu 2022. godine, kada ga je Nadal bukvalno „počistio“ sa terena i pobedio rezultatom 6:3, 6:3, 6:0.

Nije mu dugo trebalo da dođe do drugog, pošto je u finalu US Opena poražen od Karlosa Alkaraza sa 3:1 (6:4, 2:6, 7:6, 6:3).

Foto: AP Photo/Wilfredo Lee

Zbog preranog poraza na Vimbldonu Rud može da izgubi svoju poziciju na rang listi, ukoliko neko od Stefanosa Cicipasa ili Holgera Runea napravi dobar rezultat na Vimbldonu.

Njegov otac, Kristijan, bio je takođe teniser koji je u karijeri najviše zauzeo 39. mesto na ATP listi. Upravo mu je on sada trener i njih dvojica imaju jedan od najlepših odnosa na ATP turu.

BONUS VIDEO Kako je Novak postao najbolji svih vremena (G.O.A.T.)?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar