Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: EPA-EFE/Alessandro Di Marco

Novak Đoković je u karijeri samo na teniskom terenu prihodovao 153 miliona dolara i po tome mu nema premca u istoriji. Ipak, to ne znači i da je najbogatiji čovek koji se ikada bavio ovim sportom.

PROČITAJTE JOŠ

Pravi ljuitelji tenisa dobro znaju da to mesto godinama unazad drži Jon Cirijak, možda i jedini milijarder u „belom sportu“ (očekuje se da se na tu listu uskoro uključi i Rodžer Federer).

Đoković je u karijeri osvojio 86 ATP trofeja (od toga 20 na grend slem turnirima), a procenjuje se da ima oko 220 miliona evra kada se računaju i sponzorski ugovori.

Naspram Cirijaka je to prava sitnica jer se sada procenjuje da ima 1,2 milijarde dolara, a na vrhuncu moći je išao i do 2,2. Tokom 2010. godine je bio najbogatiji Rumun.

Cirijak je rumunski biznismen koji je kum Lepe Brene i Bobe Živojinovića. Danas ima 81 godinu, a osvojio je ukupno 22 trofeja u dublu (uz jedan u singlu), a najznačajniji je svakako onaj osvojen na Rolan Garosu (1970. godine).

Upravo je „Buldožer iz Brašova“ prodao licencu Đokovićima za ATP turnir, pa se on iz Budimpešte preselio u Beograd. Tokom igračke karijere je inkasirao oko 220.000 evra.

Jon Cirijak
Jon Cirijak; Foto: EPA/LAURENT GILLIERON

Radio je kasnije kao trener, pa je sarađivao i sa Nastasteom, Viljasom i Bekerom. Od 2016. godine radi u tenisu jer sarađuje sa Lukasom Pujom. I dalje je jedan od vlasnika turnira koji se održava u Madridu čiji je bio veliki reformator tokom godina.

Do novca je došao pametnim ulaganjem, pa je pred kraj Hladnog rata iskoristio užasnu situaciju u Rumuniji i tada napravio prvu privatnu banku koja je postigla ogroman uspeh i donela mu neočekivano velike svote novca.

Na tome se nije zaustavio, pa je već do 2007. godine postao, po pisanju „Forbsa“, prvi rumunski milijarder. Došao je do toga investicijama u maloprodaju. osiguravajuće, auto i avio kompanije.

„Imam svaki Ferari koji je izašao. Imam svaki Mercedes koji su sklopili, svi Jaguari su moji, imam i sve modele Poršea koje su osmislili“, rekao je Cirijak jednom prilikom.

BONUS VIDEO Novak Đoković se obratio navijačima iz Madrida

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare