Nadal posle pobede u finalu Indijan Velsa 2013. i pobede nad Del Potrom, Foto: EPA/JOHN MABANGLO

Istina, mnogi smo mislili da je Nadal "bivši" kada se pojavila informacija da je završio sezonu i da ga čeka šest meseci pauze.

Posle poraza od Novaka Đokovića u polufinalu Rolan Garosa, sve je krenulo naopako po Španca.

PROČITAJTE JOŠ:

Malo ko i pamti turnir u Vašingtonu i poraz od Lojda Herisa, pa onda i decembarske poraze od Endija Marija i Denisa Šapovalova u Abu Dabiju.

Sve to nekako je nagoveštavalo potpuno drugačiji početak ove godine, dok je Nadal u razmatranju pobednika Australijan opena bio zaboravljen kao jučerašnja jutarnja kafa.

Pa opet, Rafa dođe u Melburn, pobedi na pripremnom turniru, osvoji Australijan open u finalu protiv Danila Medvedeva.

Svi koji smo gledali kako Novak igra sa Rusom, znamo koliko teško može da izgleda čak i sa strane kad igrate protiv takvog tenisera, a on vodi sa 2:0 u setovima i ima brejk šanse u trećem setu.

Zato će skrinšot ekrana gde se vide brejk šanse Medvedeva u trećem setu i uz vođstvo 2:0, ostati jednako vredan kao i fotografije sa dodele titule – za Nadala.

Pet i po sati tenisa posle šest meseci mučenja i rekordni 21. Grend slem trofej je bukvalno kao iz nekog američkog studija ili tekstsa previše optimističnog mladog scenariste koji još ni mlečne brkove nije „oprljio“ prvom paklicom sprženih cigareta.

Pa opet, Nadal je nastavio i bolje od toga. Umesto da bude kao Talični Tom, pa da mirno ode u suton na svom konju, on je odlučio da se, poput Mileta Kitića, vrati „jači nego ikad“.

Novak Đoković i Rafael Nadal
Novak Đoković i Rafael Nadal, Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Takav mu je bar rezultat na početku ove godine gde sada juri rekorde Novaka Đokovića i Rodžera Federera.

I jednog i drugog je pretekao po broju Grend slemova u Melburnu, sada je objavio snimak iz Indijan Velsa gde hoće svoju četvrtu titulu, prvu još od 2013. godine.

Najluđe je što ima samopouzdanja da to i uradi. Kao kad dete prvi put uradi zvezdu i onda skapira da bi je ponovilo još 50 puta zaredom.

Tako je i Nadalu bilo potrebno samo da skapira da može da opipa metal trofeja još jedanput, dok ga prolazi jeza od njegove hladnoće, pa da se zarazi time i da hoće još.

Foto: EPA-EFE/NIC BOTHMA

A kada on to utuvi u glavu, svakom prekoputa postaje bar upola teže da ga pobedi. Potreban je neki Novak Đoković u naponu da bi izveo takav podvig ravan čudu.

Rafa je nanizao 15 pobeda od početka godine, što mu je najbolji rezultat u karijeri. Pred Indijan Vels sigurno u glavi ima „Pa top, nema ni u Americi Novaka Đokovića“.

Onda izađe na konferenciju i kaže da mu je žao što nema Novaka, ali j*** ga, ovako je ipak lakše. Još i više kad vidite da su precrtani Dominik Tim, Rodžer Federer…

Švajcarac mu ne stoji na putu još mesecima, kod Tima se samo odlaže i pomera povratak, a Medvedev je poražen od Nadala i u polufinalu Akapulka, pa je jasno da mu je Rafa „ušao u glavu“.

Rodžer Federer, Novak Đoković i Rafael Nadal Foto: EPA/EFE

Dok se čeka žreb za Indijan Vels (utorak u ponoć), Rafa se nada što boljem putu ka 37. mastersu. Hoće da se izjednači sa Novakom, koji je prednost stvorio krajem prošle godine.

Osim toga, Špancu fale još tri meča da prestigne Rodžera Federera i ostvari treći najbolji start sezone u open eri.

Švajcarac je imao 17 pobeda zaredom. Pogađate ko ima dva najbolja starta? Đoković, dabome, sa 26-0 pre dve godine i čak 41-0 davne 2011.

Upravo Novaka „bik sa Majorke“ može da stigne i po procentu pobeda na Indijan Velsu. Srbin ima skor od 50 pobeda i devet poraza (84,75%), Španac 54 pobede i 10 poraza (84%).

Povrh svega, Nadal može da postane i najstariji osvajač Indijan Velsa u istoriji tog mastersa.

Foto: EPA-EFE/David Guzman

„Način na koji mi je počela ova sezona je kao i snova. Verovali smo da moja karijera neće da bude tako duga i tačno je da sam imao fizičke probleme. Neverovatno je što u 2022. nastavljam da se takmičim na ovom nivou. Uživam do kraja i videćemo koliko će da traje“, ispričao je Nadal pred turnir koji počinje desetog marta.

Titule bi se domogao sa punih 35 godina i devet meseci i bio bi za dva meseca „bolji“ od Švajcarca, koji je 2017. godine postavio taj rekord sa 35 godina, sedam meseci i 11 dana.

Suma sumarum, cilj Nadalovih rivala je da ga zaustave pre meča za titulu iz jednog vrlo jednostavnog razloga.

Foto: EPA-EFE/JOEL CARRETT

Nadal je od finala 2019. u Melburnu neporažen u finalima. Ima 11 titula u protekle tri godine, a u međuvremenu nije ni blizu kao sada pucao od samopouzdanja.

Sve navedeno je, sa jedne strane garant da će ove godine biti veoma opasan po svaki rekord koji drže Novak i Rodžer.

Jedini nedodirljiv je onaj po broju nedelja na prvom mestu, koji Rafi neće ni biti u vidnom polju, jer je Đoković tu ipak koplje iznad svih.

Sve ostalo nije bezbedno, a pre samo nekoliko meseci, stvari su delovale potpuno drugačije.

BONUS VIDEO: Nadal – Medvedev, najbolji momenti finala Australijan opena

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare