Foto: Reuters / Stringer / Guliver

Napad koji je promenio istoriju tenisa.

Najstrašnija scena na teniskim terenima viđena je pre tačno 30 godina – 30. aprila 1993. u Hamburgu kada je jugoslovenska teniserka Monika Seleš ubodena kuhinjskim nožem tokom meča četvrtfinala WTA turnira.

Legendarna teniserka je početkom 90-ih godina bila dominantna na WTA turu, a nastupala je najpre pod zastavom Jugoslavije, a onda i Sjedinjenih Američkih Država.

PROČITAJTE JOŠ

Počinilac zločina bio je Ginter Parhe, opsednuti navijač Štefi Graf. Naknadno je utvrđeno da napadač psihički neuravnotežen, a nakon šest meseci u pritvoru osuđen je na dve godine uslovne kazne uz obavezno lečenje.

Nemac je preminuo u avgustu 2022. godine, ali se za to saznalo tek 21. aprila ove godine kada je nemački „Bild“ to otkrio. Parhe je poslednjih 14 godina života proveo u staračkom domu u Nordhauzenu, gde je živeo u jednoj sobi.

Parhe je bio opsednuti navijač Nemice Štefi Graf i naknadno je utvrđeno da je bio psihički neuravnotežen, a nakon šest meseci u pritvoru osuđen je na dve godine uslovne kazne uz obavezno lečenje.

Monika je u trenutku napada imala svega 19 godina i neverovatnih devet grend slem titula iza sebe. Bila je na dobrom putu da postane najbolja svih vremena, međutim brutalan napad je na nju uticao i fizički i psihički.

Seleš je u trenutku napadu igrala protiv Bugarke Magdalene Malejeve, a zadovila je ranu duboku četiri centimetra i brzo je prevezena u bolnicu.

Posle divljačkog napada nemačkog navijača osvojila je još jedan GS – Rolan Garos 1996. godine, ali će zauvek ostati pitanje šta bi se sve desilo da se napad i nesreća nisu dogodili.

BONUS VIDEO Sudije oštetile Novaka Đokovića, on se razbesneo i posvađao

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar