Foto: EPA-EFE/DAVID GUZMAN

Pre godinu dana Miomir Kecmanović je iznenadio teniski svet kada je kao 130. igrač sveta stigao do četvrtfinala Mastersa u Indijan Velsu.

Sada je sve drugačije, teniser iz Beograda, koji godinama već živi i trenira na Floridi, tačnije u Bradentonu, trenutno je jedan od četvorice igrača iz Srbije u Top 50.

Nalazi se na 47. mestu i u nastavku sezone, koja je trenutno pogođena zbog otkazivanja Mastersa u Indijan Velsu, ima velike ambicije.

„Cilj za ovo godinu je da uđem u Top 30. Ako bih uspeo da godinu završim u toj grupi, to bi bilo sjajno, jer želim da idem korak po korak. Ne želim da postavim sebi nerealne ciljeve i da onda budem razočaran na kraju godine. Mislim da je bolje ići postepeno, pa ako nešto ostvari, to je savršeno“, kaže Kecmanović u razgvoru za sajt ATP.

U pauzi između dve sezone, mladi teniser, koji će u avgustu napuniti 21 godinu, trenirao je sa Novakom Đokovićem i Rodžerom Federerom u Dubaiju. Kaže da mu je jedna stvar posebno ostala urezana – koliko Novak i Rodžer rano kreću na lopticu i to koriste kako bi napali protivnika.

„Definitivno je sve u radu stopala. To je najvažnija stvar u tenisu. Svi znaju kako da udare lopticu, ali ako nisi dobro postavljen, nećeš uspeti. Rad stopala je velika stvar, takože važan je i taj mentalni aspekat, da uočite lopticu brže i krenete na nju. Ne treba da je čekate, već da budete agresivni i krenete na nju“, objasnio je Kecmanović.

Njegov trener Miro Hrvatin kaže da je sa Miomirom posebno radio na tom planu.

„To je ključna stvar jer svi znaju kako da igraju forhend i bekhend, ali kada im oduzmete vreme da se nameste, sve postaje drugačije. Imali smo sreće da radimo u poslednja dva predsezonska kampa sa dobrim igračima, najboljim na svetu. Vežbanje sa njima učinilo je da vam pokažu put kojim želite da idete i kojim morate da idete, kao i na čemu treba da radite“, kaže Hrvatin.

Foto: EPA-EFE/LARRY W. SMITH

On smatra da nema posebne stvari na kojoj treba raditi.

„Sve je to slagalica, kombinacija stvari, a mislim da Miomir mora da bude i mentalno agresivniji. Rad stopala je važan, ali stvari postaju drugačije kad ste bliži loptici. Sveukupno, mislim da treba vremena da se sve namesti kako treba. Međutim, to je stvar koju svi igrači rade, nemate vremena kada igrate protiv najboljih na svetu. Ako im date kraću lopticu, mrtvi ste. Gubite poen, to je to, sve je prosto“.

Kecmanović je prošle sezone bio nadomak titule, na turniru u junu u Antaliji.

„Najviše što možete da dobijete je da trenirate sa najboljima. Na Tenerifama smo krajem 2018. radili sa Ginterom Bresnikom i Dominikom Timom, kao i sa Davidom Gofanom i Janom-Lenardom Štrufom, bilo je savršeno. Ove godine bilo je još bolje. Imali smo Federera, Novaka Đokovića i Karena Hačanova, to se ne može kupiti. To je i za mene i za njega najbolje moguće iskustvo“, priznao je Kecmanovićev trener.

I sam Kecmanović kaže da je u odmeravanju snage sa njima mogao da vidi koliko je napredovao.

„Drugačije je kad igrate sa ovim momcima. Vidite koji je njihov nivo i šta treba da radite da stignete na isti. Osećao sam se stvarno bolje, posle sezone koju sam imao, imam osećaj da mogu da igram sa njima. Definitivno su mi pokazali šta je potrebno za taj najviši nivo“.

Kaže i da je najvažnije na ostane zdrav.

„Tokom najvećeg dela prošle godine išao sam pravolinijski, sve mi je išlo kako sam želeo. Bio sam u stanju da igram na istom nivou cele godine, bez povreda. Nadam se da ću tako nastaviti“, zaključio je srpski teniser.