Srpski tenis ima čitavu plejadu mladih teniserki koje bi mogle da naprave velike rezultate. Ipak, prethodne nedelje su u centru pažnje bile dve igračice - Mia Ristić (16) i Lola Radivojević (18).

Srbija se takmičila u Antaliji u okviru I grupe Evro-afričke zone u okviru Bili Džin King kupa, a mlade teniserke su blistale na terenu.

Mia Ristić je tek u petak pretrpela prvi poraz i prvi put je zapravo i izgubila set.

Redom je rušila Denislavu Gluškovu iz Bugarske sa 6:2, 6:2, zatim Ulrike Eikeri sa 6:4, 6:4 iz Norveške, potom je srušila Hrvaticu Antoniu Ružić (207. na svetu) sa 6:4, 6:3, a onda i Sarafinu Oliviju Hansen sa 6:2, 6:3. U petak je 412. igračica WTA liste prvi put poražena u Turskoj i to od od Kaijse Vilde Henerman (333. na WTA listi) sa 6:4, 5:7, 6:1.

Ovo je aktuelnu prvakinju Evrope na pravi način predstavilo na pravi način široj publici i učinilo da se u Srbiji šuška ko je to mlada teniserka koja je vezala četiri pobede zaredom u dresu Srbije. Ristić je odnedavno postala deo menadžerske agencije „Kosmos“, koja je najavila kao sledeću veliku nadu tenisa.

Mia Ristić je ubedljivo osvojila Evropsko prvenstvo do 16 godina, slavila je na svih šest mečeva, nije izgubila nijedan set, a u čak četiri susreta je uništila rivalke sa 6:1, 6:1


Prvakinje Evrope do 16 godina su bile Žastin Enan, Simona Halep, ali i Sara Soribeš Tormo, Darija Kasatkina, Elena Ribakina je bila finalistkinja, kao i Iga Švjontek koju je Olga Danilović 2016. godine savladala sa 6:3, 6:1, što dovoljno govori o tome kakva je prekretnica u karijeri ovaj turnir.


„Počela sam da treniram tenis sa šest godina kada sam videla Novaka Đokovića na televiziji. Rekla sam roditeljima ‘Mama, tata, hoću da budem kao on, možda i bolja od njega’. Verujem u sebe, da mogu da uspem u tome. Znam da ću jednoga dana biti bolja od Novaka Đokovića, ne znam koja je tajna stvarno, ali verujem u sebe da ću postati prvi reket sveta, kao što je verovao i Novak, verujem da ću osvojiti sve grend slem titule po više puta i da ću doneti zlatnu medalju Srbiji sa Olimpijskih igara“, rekla je samouvereno Mia nakon osvajanja titule za Nova.rs.

Mia je za manje od godinu dana napredovala više od 800 pozicija na WTA listi što samo pokazuje kakva je budućnost pred njom. Dan joj je stalno ispunjen i retko kada ova devojčica iz Bora zapravo ima slobodno vreme. To je cena uspeha, a predviđaju joj se velike stvari ne samo zbog udaraca koje poseduje, već i karaktera kojim može da pravi razliku u odlučujućim momentima.

Foto: TSS

Impresivni su bili i nastupi Lole Radivojević, koja je prošle godine stigla do četvrtfinala juniorskog Australijan opena, a onda ušla u seriju ozbiljnih seniorskih rezultata. Radivojević je trenutno 269. igračica sveta i brzo napreduje ka vrhu. U ženskom tenisu u kom se nikada ne zna kada može da se desi bum ona može da bude prekopotrebno osveženje za srpski tenis.

Lola je u samo dve sedmice u grčkom Heraklionu stigla do tri titule u maju.

Nakon duple krune, kada je osvojila profi prvence u singlu i dublu, Radivojević je blistala i poslednje nedelje maja osvojivši drugu singl titulu.

U novom finalu za novi šampionski trofej Lola je „pregazila“ predstavnicu Grčke Dimitru Pavlou 6:0, 6:2.

Lola Radivojević, Mihaela Laki, Heraklion, Grčka, profi prvenac, dubl, trofej
Lola Radivojević i Mihaela Laki Foto: TSS

Radivojević je otišla iz Grčke bez izgubljenog meča i bez izgubljenog seta u nedelji u kojoj je iskovala drugi singl profi trofej u karijeri. Stigao je i treći trofej na fjučersu u Prokuplju.

„Pa, naravno, volim Novaka Đokovića, ali i Anu Ivanović. Volim Anu jer imamo sličan stil igre i volim da gledam njene mečeve. Ja sam agresivan igrač u svakom smislu te reči“, najbolje je samu sebe opisala za Nova.rs prošle godine.

Lola je u Antaliji startovala tesnom pobedom nad Isabelom Šinikovom sa 3:6, 6:3, 6:2, a posle Bugarke je ukrstila reket sa Norvežankom Maleneom Helgom koju je srušila sa 7:6, 7:5. Usledilo je rušenje Tare Vurt sa 6:2, 6:7(5), 7:5 iz Hrvatske, pa onda i Rebeku Munk Mortensen sa 6:4, 6:0.

Ovaj tim pod komandom palicom Dušana Vemića polako stasava, pa bi Srbija mogla da dobije ekipu za čitavu sledeću deceniju.

BONUS VIDEO Đoković u neverici u Monte Karlu: Svi protiv mene proigraju