Foto: REUTERS/Mary Ann Chastain

Veliki teniski šampioni Martina Navratilova i Džon Mekinro izvinili su se teniskoj javnosti zbog kršenja protokola turnira i ponašanja tokom Australijan opena.

Njih dvoje su u znak protesta zbog izjava velike šampionke Margaret Kort, u odnosu na LGBT osobe, nosili transparent čija poruka bila je da se „Margaret kort arena“ u kompleksu Melburn parka preimenuje u „Ivon Gulagong arenu“.

Kortova je kritikovala čelnike prvog grend slem turnira sezone zbog njihove želje da LGBT igrači i igračice imaju ravnopravan tretman dok je za transrodne osobe rekla da su „produkt đavola“.

Kortova je zbog toga bila žestoko na udaru medija, a Mekinro i Navratilova su javno iskazali svoje neslaganje sa njenim stavovima.

Ipak, u izjavama za „Tenis Čenel“ i „Vašington post“ Mekinro i Navratilova su sada poručili da nisu bili svesni toga da su prekršili protokol turnira i izvinili su se zbog toga.

„Nisam imala pojma da kršim protokol. Da sam to znala, sigurno bih uradila sve to drugačije. I dalje bih nastojala da se moj glas čuje, a to je da se imena stadionima ne daju samo zbog toga što su ti ljudi uradili na terenu, već i van njega“, objasnila je Martina, koja je u lošim odnosima sa Kortovom još od 1990. kada je Australijanka kritikovala Martinu zbog njene seksualne orijentacije.

Mekinro je takođe svestan da nije dobro postupio.

„Nikad nisam proučavao pravilnik po tom pitanju. U tom trenutku nisam bio svetan pravila Tenis Australija za izdavanje kredencijala. Zbog toga im se ovom prilikom izvinjavam“, rekao je Mekinro.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram