Foto: Printscreen Twitter / Tennis TV

Francuski teniser Luka Van Eš pobedio je Stena Vavrinku u meču prvog kola turnira Srpska open u Banjaluci sa 1:6, 7:6 (4) i 6:4.

Foto: Nova.rs/Shutterstock

Luka je tako priredio pravu senzaciju, iako je poznato da Sten nije više onaj isti igrač kakav je bio sredinom prošle decenije.

PROČITAJTE JOŠ:

Švajcarac nije ispunio želju Novaka Đokovića da zaigraju jedan protiv drugog u Banjaluci, pa će Van Eš na megdan srpskom asu.

Francuz je slavio posle tri seta i priredio veliko iznenađenje protiv nekadašnjeg Top 10 igrača, totalnim preokretom u meču u kom je imao i set zaostatka, a onda i brejk zaostatka u trećem setu.

Više od dva sata i 40 minuta teniskog spektakla pripalo je 87. teniseru planete koji je izbacio tri pozicije bolje rangiranog osvajača tri grend slem titule.

Van Eš kao da nije postojao u prvom setu. Vavrinka je dobro servirao, imao je asove i bolje je realizovao poene na svoj servis, kako prvi, tako i drugi.

Posledica su bila dva brejka za prilično brzih 5:0 posle čega Van Ešu nije bilo spasa.

Drugi set je doneo drugačiju sliku i kako je rasla nervoza Vavrinke, tako je i broj njegovih pogrešnih odluka i loših udaraca dolazio na naplatu.

Istina je da je bez zadrške pokušavao da pronađe svoje karakteristične udarce, napadao bi čim mu se ukaže prilika i u nekoliko situacija mu je to pomagalo.

Ni on, a ni njegov rival nisu u drugom setu uspeli da oduzmu servis onom drugom i do taj-brejka su propustili sijaset šansi.

Tek tu je Van Eš bio sigurniji i izjednačio je u setovima. U trećem je opet rano izgubio brejk, ali je nadoknadio to ribrejkom za 3:2, posle čega je još jednom uzeo servis protivniku za 4:3.

Vavrinka je sa dva dobra napada u odlučujućem gemu uspeo da uzme dva poena, ali je na 30:30 pogodio mrežu, a onda na meč lopti poslao lopticu u aut i Van Eš je mogao da počne sa slavljem.

On je tako obezbedio meč sa Novakom Đokovićem, ali se tačna satnica tek očekuje. Đoković na konferenciji pred meč nije mogao da priča o protivniku zbog toga što u tim trenucima još nije znao na koga ide, ali je jasno da će morati da prostudira Van Ešovu igru.

BONUS VIDEO: Nolemanija u Republici Srpskoj