Novak Đoković Laureus nagrada
Novak Đoković Laureus nagrada; Foto: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Laureus dodelio je nagradu za sportistu godine, a mnogima je to zaparalo uši.

Maks Ferstapen proglašen je najboljim sportistom u 2021. godine u tradicionalnom izboru Laureusa.

PROČITAJTE JOŠ

On je u opakoj konkurenciji bio bolji od Toma Brejdi, NFL legende, Kejleba Dresela, najboljeg plivača današnjice, Eliuda Kipčogea, maratonca koji predstavlja Keniju, te Roberta Levandovskog, fudbalera Bajena koji je jedini predstavljao kolektivne sportove.

U konkurenciji je bio i Novak Đoković, najbolji teniser sveta, koji je po mnogima bio prvi favorit za osvajanje ove nagrade. Ipak, to se nije desilo.

Iza Novaka je istorijska godina u kojoj je osvojio tri grend slema i došao do 20. titule, izjednačio se sa Rafaelom Nadalom (početkom 2022. godine Španac stigao i do 21. trofeja) i Rodžerom Federerom. Bio je najbolji na Australijan openu, Rolan Garosu i Vimbldonu, a u finalu US Opena mu je Danil Medvedev naneo prvi poraz u finalu US Opena.

Nije bilo dovoljno Novaku ni što je u prethodnoj godini srušio rekord Federera po broju nedelja na vrhu ATP liste, a ovog ponedeljka je započeo svoju 367. nedelju na vrhu i još 10 mu nedostaje da izjednači apsolutni rekord Štefi Graf.

Očigledno je Laureus želeo da dobije novog nosioca ovog zvanja, a kroz istoriju su uglavnom vozači Formule 1, teniseri, golferi (Tajger Vuds) i atletičari (Jusein Bolt) osvajali ovu nagradu. jedini igrač iz timskog sporta koji je poneo nagradu bio je Lione Mesi 2020. godine, a čak i tad ju je podelio sa Luisom Hamiltonom.

Daleko od toga da Ferstapen ovu nagradu nije zaslužio, pogotovo što je svetski šampion postao u jednoj od najdramatičnijih sezona u istoriji Formule 1. Pretekao je Hamiltona bukvalno u poslednjoj krivini i tako stigao do titule. Ferstapen je tako prekinuo sedmogodišnju dominaciju Mercedesa što je očigledno bio tas na vagi koji je prevagnuo u njegovu korist.

Ipak, kroz istoriju je Laureus bio velikodušan prema našem asu koji je četiri puta osvojio ovo priznanje. Bio je laureat 2012, 2015, 2016. i 2019. godine. Dobio je i dve nagrade za proboj godine u 2008. i 2009. godini.

Najviše nagrada u istoriji dobio je Rodžer Federer, a utisak mnogih je da je i prošle godine Novak zaslužio titulu, ali je ona tada otišla u ruke Rafaela Nadala.

BONUS VIDEO Eksplozija emocija i slavlje posle Novakovog brejka u finalu Serbia Opena

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar