Foto: EPA-EFE/ANTHONY ANEX, PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia, Debby Wong / Zuma Press / Profimedia

Nova generacija tenisera preuzima scenu, srpski tenis ne treba da brine

Najbolji teniser sveta Novak Đoković odigrao je samo četiri duela ove sezone, ima po dve pobede i poraza, ali najviše zabrinjava nestabilna i nesigurna igra.

#related-news_0

Zbog stava o vakcinaciji izgubio je pravo nastupa na Australijan openu, ali i na Mastersima u Indijan Velsu i Majamiju. Zaigrao je u Dubaiju i Dohi, ali se osetio nedostatak takmičarskih mečeva u poslednja četiri meseca.

Njegov izostanak iskoristio je najbolje Miomir Kecmanović, koji se konačno pokazao u pravom svetlu.

Najpre je u prvom kolu Australijan opena izbegao Đokovića, a kasnije je stigao do osmine finala i duela sa Gaelom Monfisom, u kom mu je za dlaku izmakla pobeda. Već tada se naziralo da bi Kecmanović mogao imati dobru sezonu, ali retko ko je smeo na to da se kladi, znajuči koliko je Kecmanović imao oscilacija prethodnih sezona.

Usledio je turnir u Buenos Ajresu, gde je Miomir završio učešće već u drugom kolu porazom od Argentinca Serundola, a isti rival bio mu je nepremostiva prepreka i u četvrtfinalu Rio de Žaneira. Na turniru u Santjago u Čileu, Kecmanović je pomalo neočekivano ispao od Tabila u četvrtfinalu, ali je nakon toga upisao možda i najbolje rezultate u profesionalnoj karijeri.

Miomir Kecmanović Foto: EPA-EFE/JOHN G MABANGLO

Masters u Indijan Velsu doneo mu je četvrtfinale i poraz od kasnijeg šampiona Tejlora Frica, da bi u Majamiju ispao u istoj fazi turnira, od još jednog šampiona Karlosa Alkaraza.

Odlučio je da ne nastupi u Monte Karlu, iako je u izostanku Rafaela Nadala i Danila Medvedeva, te ranim ispadanjem Novaka, mogao da profitira.

Umesto toga izabrao je predah i pripremu za Serbia Open, koji počinje 18. i traje do 24. aprila. Protivnik u prvom kolu biće mu Rišar Gaske, dok bi već u narednom mogao da zaigra protiv Dominika Tima, koji je propustio kraj prošle i početak ove sezone zbog povrede i pitanje u kakvoj formi će biti.

U odnosu na period od pre nekoliko meseci Miša igra znatno stabilnije i odlučnije pre svega u ključnim momentima meča, što se odražava i na rezultate.

Miša ima tek 22 godine, napravio je skok na listi i sada je 38. teniser sveta, a do kraja godine se očekuje još značajniji skok. Skoro na svim turnirima u 2021. ispadao je u prvom ili drugom kolu, pa će sada imati priliku za veliki broj poena.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Još jedan mladi srpski teniser od koga se tek očekuje da zaigra na visokom nivou i glavnoj svetskoj sceni je Hamad Međedović.

Talentovani Novopazarac osvojio je u kratko periodu dva ITF turnira u Antaliji, čime je popravio svoj rang i sada je 490. na ATP listi.

Do sada nije imao mnogo prilika da se pokaže na najvećoj sceni, ali mu je tek 18 godina i mnogi mu prognoziraju bogatu karijeru. Više puta imao je prilike da trenira sa Đokovićem, a mnogi ga vide kao upravo Novakovog naslednika. Hamad je više puta isticao kako ima Đokovićevu podršku i da je najbolji teniser sveta uvek spreman da pomogne njemu i mladima.

Treba napomenuti da Hamad nije izgubio čak ni set na poslednja dva turnira, te da je dobio vajld kartu za Serbia Open. Tamo će u prvom kolu igrati sa Laslom Đereom, koji ne beleži zapažene rezultate, ali s vremena na vreme pokaže da može ravnopravno da se nosi sa najboljima.

Poslednji takav slučaj dogodio se u trećem kolu Monte Karla, kada je Stefanos Cicipas morao dobro da se oznoji kako bi pobedio Đerea. Bilo je 7:5, 7:6 za Grka. Pre toga Laslo je igrao i polufinale Marakeša, ali je izgubio od Aleksa Molčana.

Foto: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Omiljena podloga mu je šljaka, pa se očekuje da u narednih mesec do dva napravi još neki dobar rezultat, pogotovo ako mu se otvori žreb, što se do sada nije mnogo puta dešavalo. Na tvrdoj podlozi stoji dosta slabije (tek oko 25 odsto pobeda). Jedine dve titule koje je osvojio u karijeri bile su na šljaci, odnosno u Rio de Žaneiru i na Sardiniji.

Najveće pobede u karijeri su mu nad Dominikom Timom i Huanom Martinom del Potrom.

Čini se da je i srpska dubl budućnost u sigurnim rukama. Braća Matej i Ivan Sabanov odlučili su krajem prošle godine da će umesto za Hrvatsku igrati za Srbiju.

Oni su nedavno igrali u finalu turnira u Hjustonu, ali su poraženi od Ebdena i Pursela sa 2:0.

Osvojili su Serbia Open prošle godine, u karijeri ima 29 trofeja sa fjučersa. Trenutno imaju po 29 godina i trebalo bi da dostignu vrhunac karijere u naredne dve godine.

BONUS VIDEO Spektakularan poen Novaka za izjednačenje u setovima sa Fokinom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar