Rafael Nadal
Rafael Nadal; Fot: AP Photo/Frank Franklin II

Njujork je zaista specifičan, ali ovoliko neobičnih situacija se retko kada spakuje u samo jedan dan. Nažalost, ni u Srbiji nismo presrećni ishodom.

Pre nego što prođemo kroz najzanimljivije detalje vredi istaći jedan zaista poražavajući podatak.

PROČITAJTE JOŠ

Nakon samo dve odigrane runde u borbi za titulu ostalo je samo pet igrača iz Top 10. Prvi reket sveta Danil Medevedev je relativno lako odradio posao, Rafael Nadal je ušao u „Novakov režim rada“, te sada gubi prve setove, pa preokreće, opstao je Karlos Alkaraz, Kasper Rud koji nikako ne uspeva da izađe iz senke velikana i Kameron Nori o kom malo ko priča nakon Vimbldona (poražen u polufinalu od Đokovića).

Samo petorica tenisera je uspelo da preživi prve dve runde! Novak Đoković nije učestvovao jer zakonski nije mogao da bude u SAD, Aleksander Zverev se još uvek nije oporavio od povrede skočnog zgloba (zaradio je protiv Nadala u polufinalu Rolan Garosa), dok je Stefanos Cicipas priredio najneprijatnije iznenađenje je ga je Galan obrisao sa terena.

Ispao je Feliks Ože-Alijasim, ali i Hubert Hurkač od kog je bolji bio Ilija Ivaška… Zaista neverovatno jer se još uvek nije ušlo ni u drugu nedelju, a sve je izvesnije da bi ovo mogao da bude US Open za najviše iznenađenja u istoriji.

Bizarne situacije

Scena 1.

Meč je imao neobičan uvod (koji je zapravo počeo još u Parizu), ali je i bio jedan od onih koje će Nadal dugo pamtiti. Rafael Nadal uspeo je po 14. put u karijeri da stigne do trećeg kola US Opena nakon što je sa 2:6, 6:4, 6:2, 6:1 savladao Fabija Fonjinija.

Italijan je ozbiljno zapretio samo u prvom setu, ali je kasnije Nadal proigrao (sličan scenario viđen je u i meču prvog kola Nadala i Hidžikate).

Jedan zaista bizaran momenat desio se kada je, verovatno prvi put u karijeri, Nadal nehotice nokautirao samog sebe.

Već je bio vrlo umoran u tom trenutku i ne preterano koncentrisan (uostalom ima mnogo briga ovih dana), pa su noge ostale ukopane nakon što je vratio jedan bekhend. Ruke kao da su propale, pa mu je reket udario u zemlju i onda se vratio i udario ga posred nosa.

Uspeo je Španac da raskrvari nos, ali ga to nije omelo da na kraju slavi.

Španski teniser je izgubio prvi set i više nego ubedljivo sa 6:2, a o tome kako je igrao najbolje je pojasnio sam.

„Bio je ovo jedan od najgorih mojih početaka života u mojoj karijeri“, poručio je Nadal koji želi da uskoro dođe do nivoa igre koji ima na treningu jer je trenutno nezadovoljan.

Španskog tenisera u sledećoj rundi čeka duel sa Rišarom Gaskeom koji je savladao Miomira Kecmanovića sa 6:2, 6:4, 4:6, 6:4 za dva sata i 50 minuta igre.

Žal za derbijem…

Kecmanović je propustio šansu da uveća svoj bodovni saldo jer je prošle godine takmičenje završio u drugom kolu, a ujedno i propustio priliku da igra sa Rafaelom Nadalom koji je sa 2:6, 6:4, 6:2, 6:1 savladao Fabija Fonjinija.

Srpski as je loše otvorio meč, pa je već na startu bilo 3:0 za iskusnog Francuza. Do kraja seta Kecmanović propušta brejk loptu, a onda već u sledećem (osmom) gemu Gaske pravi i drugi brejk i osvaja set.

Drugi set je Kecmanović počeo sa novom energijom, ali je još jednom propustio brejk šanse (tri u prvom gemu), a onda odmah pretrpeo brejk. Još jednom je Gaske stigao do 3:0 u setu, a onda Kecmanović konačno uspeva da napravi brejk iz šeste prilike.

Sve to je prokockao već u sledećem gemu jer mu je odmah Gaske oduzeo servis i uzeo set.

Miomir Kecmanović
Miomir Kecmanović; Foto: EPA-EFE/Jorge Reyes

Najbolju igru je Kecmanović prikazao u trećem setu, kada je ranije napravio brejk, a onda nakon velike borbe ipak dozvoljava da mu Gaske oduzme servis za 4:4. Ipak, Miša se podigao i osvaja sledeća dva gema za set.

U četvrtom setu još jednom Kecmanović pravi brejk, a onda uzvraća Gaske i sa dva brejka privodi meč kraju.

I pored toga je projektovano da od 12. septembra Kecmanović dođe do 32. mesta na planeti (napredak od četiri pozicije na ATP listi).

Scena 2.

Druga neobična scena desila se nakon samog meča.

Viktorija Azarenka je savladala Martu Kostjuk sa 6:2, 6:3, a nakon toga je usledio bizarni pozdrav. Naime, dve teniserke se nisu rukovale, već su se samo pozdravile udarcem reketa o reket i nastavile ka klupama.

To je očekivano jer je Azarenka igračica iz Belorusije, a Kostjuk iz Ukrajine, pa bi sve više od toga moglo da bude pogrešno protumačeno. Ipak, ostaje čudno da je tenis dozvolio da se na istom turniru ukrštaju ruske i ukrajinske igračice (osim kada su u pitanju kasnije faze, pa se na to ne može uticati), barem delimično po ugledu na fudbal koji godinama razdvaja klubove iz Rusije i Belorusije.

Naravno, zaista deluje bizarno pogotovo što je zabranjeno da se prikazuju svi nacionalni simboli Rusije i Belorusije.

Presedan na US Openu

Organizatori turnira u Njujorku odlučili su da naprave i pravi teniski presedan kada su odlučili da meč prvog kola ženskog dubla bude igran u noćnom terminu na stadionu „Artur Eš“. Nikada se ranije to nije desilo, ali povod za ovakav potez nije mogao da bude bolji. Uostalom nikada ranije nisu igrale takve dve legende zajedno u dublu i to u trenutku kada ih od oproštaja dele dani.

Serena i Venus Vilijams završile su takmičenje u dublu porazom od Lucije Hradecke i Linde Noskove sa 7:6(5), 6:4 posle borbe koja je trajala dva sata i 10 minuta. Publika je još jednom u ekstazi pratila svaki potez dve velike šampionke koje već čitave dve decenije prave čuda širom sveta. Bilo je ovo prvi put još od 2014. godine da su zajedno igrale dubl. U karijeri su osvojila 14 grend slem titula (izjednačene na prvom mestu), od toga četiri Australijan opena, dva Rolan Garosa, šest Vimbldona i dva US Opena.

Imaju čak tri olimpijska zlata, učinak od 182 pobede i 32 poraza (85 odsto), bile su prvi dubl sveta tokom osam nedelja i imaju jedan trofej za reprezentacijom.

Publika ih je ispratila ovacijama kakve se retko čuju kada su napuštale teren.

U međuvremenu je izrečena i kazna Niku Kirjosu od 7.500 dolara jer je pljunuo u pravcu navijača i zatim psovao.

„Idi kući ako ne želiš da me podržiš, brate. Ti nisi gledalac“, vikao je razjareni Kirjos.

Evo i jednog neverovatno kurioziteta. Ne samo da će Dijego Švarcman i Frensis Tijafo igrati jedan protiv drugog, već su to učinili savladavši protivnike gotovo identičnim rezultatom.

Argentinac je slavio protiv Popirina sa 7:6(3), 7:5, 7:6(8), dok je Amerikanac bio bolji od Kublera sa 7:6(3), 7:5, 7:6(2). Razlikuje se samo rezultat u poslednjem taj-brejku…

Rezultati u Njujorku

Španski teniser Karlos Alkaraz plasirao se u treće kolo US Opena u Njujorku, pošto je pobedio 78. igrača sveta Argentinca Federika Koriju posle tri seta, 6:2, 6:1, 7:5.

Četvrti teniser sveta pobedio je za dva sata i 12 minuta. On je sedam puta oduzeo servis protivniku, koji je napravio jedan brejk.

Alkaraz će u trećem kolu igrati protiv Amerikanca Džensona Bruksbija.

Prvi teniser planete Danil Medvedev takođe nije dopustio iznenađenje pošto je savladao Artura Rinderneha sa 3:0, 6:2, 7:5 i 6:3.

Samo je u drugom setu 58. igrač planete uspeo da uvede taj deo igre u nešto neizvesniju završnicu i poklekao je tek na kraju.

Medvedev je napravio ukupno pet brejkova i bio je precizniji u razmenama, sa daleko manje grešaka, što je za njega dobar nagoveštaj pred nastavak turnira.

U trećem kolu je i Italijan Janik Siner, pobedom protiv Amerikanca Kristofera Jubenksa 6:4, 7:6, 6:2.

On će igrati protiv američkog tenisera Brendona Nakašime, koji je bio bolji od Grigora Dimitrova iz Bugarske sa 7:6, 7:5, 6:3.

Ruski teniser Andrej Rubljov plasirao se u treće kolo pošto je pobedio Sunvu Kvona iz Južne Koreje sa 6:3, 6:0, 6:4.

Njegov protivnik biće pobednik meča Kanađanina Denisa Šapovalova i Španca Roberta Karbaljesa Baenje.

BONUS VIDEO Nadal slomio nos na meču protiv Fonjinija

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar