Foto: EPA/DIEGO AZUBEL

Međunarodna teniska federacija (ITF) pažljivo prati situaciju sa širenjem koronavirusa i u stalnom je kontaktu kako sa nadležnim organima tako i sa ATP i WTA.

Širenje epidemije koronavirusa uslovilo je da brojni sportski događaji budu otkazani, pa su među njima i određeni turniri pod jurisdikcijom ITF.

Iz sedišta organizacije u Londonu su za „Ubitenis“ poručili da se situacija prati i da će sve odluke biti blagovremeno donete i javnost na vreme obaveštena.

„ITF konstantno prati podatke i informacije relevantnih organa vlasti o evoluciji virusa i situaciju razmatra na dnevnoj bazi. Situacija je različita od zemlje do zemlje. Pratimo saoptenja Svetske zdravstvene organizacije, restrikcije u vezi putovanja izdate od nacionalnih vlasti i konsultujemo se sa brojim ekspertima. Odluke o specifičnim događajima biće donošene od slučaja do slučaja i na vreme“, saopštili su iz kancelarije u Londonu.

ITF je odgovoran za turnire koji nisu pod jurisdikcijom ATP i WTA. To uključuje takmičenja poput Dejvis i FED kupa, juniorskih turnira i olimpijskog teniskog turnira.

Bilo je mnogo sumnji da bi širenje virusa moglo da pogodi i održavanje Olimpijskih igara u Tokiju, ali je MOK odbacio sve insinuacije u vezi odlaganja događaja.

„U stalnom smo kontaktu sa ATP i WTA. Trenutno, evolucija virusa je specifična za svaku zemlju“, stoji takođe u saopštenju ITF.

Ističe se da igrači koji budu odlučili da otkažu turnire zbog straha od zaraze koronavirusom, neće biti kažnjavani.

Koronavirus je, dakle, uslovio dosta problema i u svetu tenisa. Tako će se predstojećeg vikenda kvalifikacioni meč Dejvis kupa između Japana i Ekvadora u gradu Miki, igrati bez prisustva publike.

Do sada, otkazan je čelendžer u kineskom Aningu, dok su odložena za avgist takmičenja u Seulu, Busanu i Gvangžuu , a čelendžer u Madridu je pomeren za oktobar.

Takođe, kineski Dejvis kup tim u februaru se povukao iz takmičenja zbog epidemije koronavirusa.