Karlos Alkaraz i Stefanos Cicipas
Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Kako će izgledati tenis bez Novaka Đokovića i Rafaela Nadala? U Kaliforniji i Floridi ćemo tokom marta imati još jedan uvid - da li vam se dopada?

Možda Novak Đoković neće igrati u Indijan Velsu, ali će on biti čovek za kojim će juriti svi. Pre svih Karlos Alkaraz koji bi osvajanjem titule (u slučaju da je dovoljno zdrav da odigra šest mečeva na najvišem nivou) uspeo da pretekne Đokovića na prvom mestu ATP liste.

Makar na kratko.

PROČITAJTE JOŠ

Alkaraz je propustio Akapulko i egzibiciju u Las Vegasu i pitanje je koliko može, ali će dati sve od sebe da se vrati na vrh. Više puta je pokazao koliko mu to znači.

Čak i ukoliko bude igrao, biće mu neophodno da osvoji titulu kako bi prestigao Novaka (7.160 bodova naspram 6.780), sve sem toga će ga ostaviti na drugom mestu.

Ukoliko ga ne bude pretekao tokom Indijan Velsa, to neće moći da uradi ni tokom turnira u Majamiju, jer tamo brani 1.000 ATP poena kao aktuelni šampion. Neće moći da uveća bodovni saldo, već samo da ostane na istom zaostatku u odnosu na srpskog tenisera.

Karlos Alkaraz
Foto: TAnjug/AP Photo/Natacha Pisarenko)

Druga pretnja za Novaka bi mogao da bude Stefanos Cicipas, koji bi u slučaju vrhunskih rezultata u Americi mogao da dođe do prvog mesta na planeti. Grčki teniser trenutno ima 5.805 bodova i prošle godine je imao katastrofalne rezultate na ovim mastersima, što mu zapravo i daje šansu da postane 29. ATP broj 1 u istoriji.

Na Indijan Velsu ga je Dženson Bruksbi eliminisao u trećem kolu, dok ga je u Majamiju porazio Alkaraz u osmini finala. Cicipas brani samo 135 bodova tokom marta, pa mu je neophodno da nadoknadi 1.480 bodova u odnosu na prvoplasiranog Novaka. To bi mogao samo u slučaju da na jednom turniru osvoji titulu, a da na drugom dođe najmanje do finala (poraženi u meču za trofej dobija 600 bodova).

Foto: REUTERS/Hannah Mckay

Indijan Vels je prošlih godina uvek imao nove pobednike. Redom su poslednji osvajači Huan Martin del Potro, Dominik Tim, Kameron Nori, pa Tejlor Fric.

I to nakon što su od 2010. do 2017. godine sve titule pokupili članovi „Velike trojke“.

Sve ovo govori da novi vetrovi duvaju u tenisu, ali i da će sada drugi igrači imati priliku da se dokažu.

U vrhu favorita je i Danil Medvedev koji nikada nije podigao titulu ovde (svih 18 do sada osvojio u različitim gradovima), a nakon tri vezana trofeja u Roterdamu, Dohi i Dubaiju sa mnogo samopouzdanja stiže u Ameriku.

Osvajanje mastersa bi bilo veliko „Vratio sam se!“ čitavom teniskom svetu. I upravo to ima nameru i da uradi čovek koji je ponovo pronašao samopouzdanje nakon što godinu dana nije savladao nijednog Top 10 igrača, od Australijan opena 2022. godine.

Foto: Tanjug/AP Photo/Antonio Calanni

Pokušaće i Tejlor Fric da odbrani titulu nakon što je došao do najboljeg mesta na ATP listi u sezoni, dok će Holger Rune pokušati da dođe do drugog mastersa u karijeri nakon Pariza.

Bilo bi iznenađenje, ali ne i senzacija u pravom smislu, da bilo koji igrač iz Top 20 (možda i Top 25) osvoje masters.

Hurkač je pokazao u Majamiju da zna to da uradi, Rubljov pokušava da probije blokadu na ovom nivou, Janik Siner želi masters titulu, Aleksander Zverev želi da pokaže da se vraća u najbolju formu.

Zašto ne očekivati da i Miomir Kecmanović napravi eksploziju i stigne do titule, prošle godine je poražen u polufinalu od kasnijeg šampiona i ova podloga mu odgovara. Dobrim rezultatima bi mogao da se nada i Filip Krajinović koji je stigao na vreme da se dobro prilagodi na uslove u Kaliforniji, pa čak i Dušan Lajović koji čeka povlačenje još jednog igrača da uđe u glavni žreb.

Od apsolutne dominacije došli smo do toga da gotovo 20 igrača ima manje ili više realnu šansu da podigne trofej. U trenucima kada Nadal i Đoković dominiraju u mesecima kada su zdravi, niko ne zna do kraja kakav je zapravo odnos snaga među mlađim teniserima. Zato što su ih baš osvajači 44 grend slema sprečavali da se susreću češće.

I dok smo od 2011. do 2020. godine uglavnom znali ko će pokupiti sve trofeje, sada je teško predvideti ko bi mogao da odigra turnir života i da veže šest pobeda. Ne postoje više takvi favoriti i tenis sve više gleda kako će izgledati Postnovak i Postrafa era.

BONUS VIDEO Đoković izgubio od Medvedeva

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar